Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez Zonaimad » czwartek 16 czerwca 2011, 01:01

Takie myślenie to błąd. Jeżeli w przepisach jest 1,5 metra, auto powinno się stawać z zapasem. Nie jestem pewny, czy nie stanę za blisko, to na wszelki wypadek zostawię nie 1,5, ale ze dwa - trzy metry - żeby przypadkiem nie zrobić problemu...

1,5 metra chodnika ZDECYDOWANIE nie pozwala na swobodny ruch pieszych tam, gdzie jest on trochę bardziej intensywny niż na kompletnym odludziu.
Zonaimad

Postprzez lith » czwartek 16 czerwca 2011, 02:10

2-3m chodnika? przecież jak chodnik ma 2m to zazwyczaj jest już na bogato. Przy 3- 4m chodniku przy samej jezdni to już dziwne jak normalnie nie będzie stanowisk do parkowania wyznaczonych. Jak nie ma zakazu zatrzymywania się to znaczy, że samochody tam nie przeszkadzają. Chodniki o dużym natężeniu ruchu są albo oddzielone trawniczkiem/słupkami/barierką, albo mają zakaz zatrzymywania się, albo są na tyle szerokie, ze nawet jak całym samochodem wjadę to i tak nie robi bo kilkumetrowy kawał chodnika zostanie dla pieszych. 99% ludzi nie będzie się zastanawiało czy ma do dyspozycji 1,3m, 1,5m, czy 2m chodnika.
lith

Postprzez qwer0 » czwartek 16 czerwca 2011, 08:08

Ikarusy w MPK Lublin? Co najmniej 4 wozy robią tam za holowniki i na linii spotkać je raczej dość trudno...

Wozy techniczne w MPK Lublin nie zostaly doliczone do tego spisu, wiec to co jest napisane + techniczne ;) (wlasnie mi pod oknem ikarus przejechal :P z kilometra to cholerstwo slychac :P ).
Techniczne w Lublinie to wersje skrocone u nas.
Wszystkie 8 sztuk przegubowych jezdza i maja sie dobrze. Spotkac nie trudno, bo z oczywistych wzgledow jezdza na najbardziej okupowanych trasach. Ale kilka krotkich tez jezdzi na liniach i nie daja o sobie zapomniec :P Jest to chyba jedyny autobus w miescie, do ktorego nie jest mozliwe wejscie z wozkiem inwalidzkim, czy z wozkiem dzieciecym.
Ponadto Lublin ma 37szt Jelcza, ktory mechanicznie jest ikarusem.
Mimo wszystko radzę ostrożnie podchodzić do tego spisu.

Tylko zobacz w jakim kontekscie zaczela sie dyskusja o ikarusy ;)
Przeciez nikt na serio nie bedzie tego wyliczal :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » czwartek 16 czerwca 2011, 09:24

No i zrobił się temat o... o czym? Halo! Jest tu jakiś moderator???
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » czwartek 16 czerwca 2011, 09:49

Zrobił się temat jak się poruszać szybciej mimo, że innym nie zmusimy do szybszego ruszania :3
lith

Postprzez ks-rider » czwartek 16 czerwca 2011, 10:58

maryann napisał(a):4,5 -dlatego mamy po kilka pasów w mieście. Lewy(czy środkowy) pas to nie alternatywa- to zobowiązuje!

Do czego ?

Podasz jakis artykul PoRD o tym, ze srodkowym czy lewym.....

maryann napisał(a):Właśnie do takich jak Ty i przede wszystkim do takich był ten materiał: żeby się wzięli w garść i zbierali ze świateł! Wszyscy, którzy to umieją już pewnie tak robią.

Mary Ann, teraz mozesz pojechac po mnie :mrgreen:

Nie wiem czy zauwazyles, ze paliwo z dnia na dzien drozeje, fury zamiasz dzieki technologi byc coraz lzejsze, sa coraz ciezsze. Osobiscie mi rybka kto za mna jak szybko chce wystartowac, ruszam w/g mnie z umiarem a czasami stwierzdzam, po stojacych obol, ze to i tak za szybko wiec jaki jest sens ?

cman napisał(a):Przy takiej mentalności niczego się nie uzyska prośbami ani dobrymi radami, jedynym sposobem jest po prostu systematyczne, konsekwentne i dotkliwe karanie, a o tym można jedynie pomarzyć (podobnie zresztą jak i o zmianie mentalności).

Malo Ci kar ? Bezwzgledu na to jak Ty bedziesz ruszal, zawsze znajdzie sie ktos, kto bedzie szybszy ! Lub taki ktory uzna, ze ruszales za wolno i nalezy Ci sie kara.

cman napisał(a):No ale ja sobie chcę codziennie poszaleć, nie raz na tydzień czy raz na miesiąc. Skoro tor ma być pewnego rodzaju substytutem ruchu drogowego, to ja bym sobie chciał tam wyskoczyć jak do Tesco, a nie organizować półdniową wyprawę.

Osobiscie w Europie nie znam kraju ktory obfituje w tory na ktore mozn adojechac w 30 min. No moze za wyjatkiem Poznan'ia ale jak ktos mieszka po jego drogiej stronie, to taz raczej w 30 min nie dojedzie, tak wiec bedziesz musial rozwazyc przeprowadzke z miasta Kraka w okolice Pyrlandi :mrgreen: , gdzie tez zreszta nie bedziesz mogla sie do woli codziennie wyszalec – sorry, life is brutal. :mrgreen:

lith napisał(a):Nie, to o dziwo w Gda z parkowaniem raczej nie ma problemu.

hmmm, zalezy gdzie, osobiscie gdy mam zaparkowac gdzies przy starowce to z regoly wyjezdzam conajmniej 30 - 45 min wczesniej. A co do szybszego ruszania to bomagam sie przejesznosci w godzinach szczytu abym chociaz na dwojce bez gazu jechal :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez maryann » czwartek 16 czerwca 2011, 11:03

ks-rider napisał(a):Podasz jakis artykul PoRD o tym, ze
A Ty co, prawa jazdy nie masz? Jak masz, to wiesz, że takiego przepisu nie ma(jak sobie wymarzysz). Do innych pokładów świadomości odwołuję się.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » czwartek 16 czerwca 2011, 11:33

ks-rider napisał(a):Malo Ci kar ?

Zdecydowanie!

ks-rider napisał(a):Bezwzgledu na to jak Ty bedziesz ruszal, zawsze znajdzie sie ktos, kto bedzie szybszy ! Lub taki ktory uzna, ze ruszales za wolno i nalezy Ci sie kara.

A kto powiedział, że taki fakt miałby być podstawą do ukarania?

ks-rider napisał(a):Osobiscie w Europie nie znam kraju ktory obfituje w tory na ktore mozn adojechac w 30 min.

No i co z tego? Mnie nie interesuje czy nawet gdziekolwiek na świecie jest taki kraj. Ja tylko chcę, zgodnie z propozycją, móc się wyszaleć tak często jak mam na to ochotę - a jeżeli się nie da, to znaczy, że propozycja była wzięta z księżyca.
cman

Postprzez BOReK » czwartek 16 czerwca 2011, 14:19

Owszem, możesz wyszaleć się na torze kiedy i ile zechcesz. Jeśli tak nie uważasz, to powiedz mi co Ci tego zabrania - konkretną propozycję przecież podałem. O ile wiem, to z wyjątkiem okazji remontów nie mają tam ograniczeń innych niż czysto techniczne, żeby nikt nie poniósł jakiegoś uszczerbku na zdrowiu czy majątku z okazji jazdy.
BOReK

Postprzez cman » czwartek 16 czerwca 2011, 14:54

BOReK napisał(a):Owszem, możesz wyszaleć się na torze kiedy i ile zechcesz. Jeśli tak nie uważasz, to powiedz mi co Ci tego zabrania - konkretną propozycję przecież podałem.

No więc naprawdę mogę czy tylko nie jest mi to zabronione?
Jeżeli tylko nie jest mi to zabronione, to niestety trochę za mało. Bo czy na przykład coś mi zabrania codziennej wizyty w kawiarni na Manhattanie? No nie, ale czy mieszkając w Polsce mogę (czy mam szeroko pojętą możliwość) codziennie odwiedzać rzeczoną kawiarnię?
Jeżeli natomiast ponoć mogę, to oświeć mnie, w jaki sposób jako na przykład klasycznie pracujący od 9 do 17, kiedy po tej 17, powrocie do domu, zjedzeniu czegoś, mógłbym ok. 18 wyruszyć w kierunku Kielc, ok. 20 tam dotrzeć, marną godzinkę się wyszaleć i ok. 23 dotrzeć z powrotem do domu - codziennie? Ja jeszcze potrzebuję pójść do dentysty, zrobić grilla, pójść na basen, wymienić coś w samochodzie, pojechać z psem do weterynarza, spotkać się z kumplem, poczytać interesujące publikacje, potrenować, pograć w gry na komputerze, pójść do kina..., a wyszaleć się na torze potrzebuję codziennie, bo inaczej nie będę wystarczająco "wyszalany".
No więc mogę czy jednak nie?
cman

Postprzez BOReK » czwartek 16 czerwca 2011, 19:27

Oczywiście że możesz, przecież sam podałeś jak mógłbyś się zmieścić czasowo z tym wszystkim. Problem w tym, że nie chcesz, bo wolisz zrobić inne rzeczy. Nie mówię, że masz niewłaściwe priorytety, bo masz bardzo dobre, ale nie z punktu widzenia tej konkretnej rozrywki.
BOReK

Postprzez cman » czwartek 16 czerwca 2011, 19:29

Podałem dla przykładu jedną godzinę na torze, a ja na przykład potrzebuję cztery godziny, żeby się wyszaleć - i co wtedy? MOGĘ?
cman

Postprzez BOReK » czwartek 16 czerwca 2011, 19:31

Możesz, najwyżej stracisz trochę snu. Tobie się chyba wypad na tor z wyjściem po zapałki pomylił...

EDIT: jak ktoś szuka powodów by czegoś nie zrobić, to tego nie zrobi, to powszechnie znana prawda ~
BOReK

Postprzez lith » czwartek 16 czerwca 2011, 19:35

Weź sobie wolne i idź się wyszaleć na 12h... jakoś nie mogę dojść o co Wam z tym torem chodzi... to jak nie mam toru 0,5h od domu to mogę sobie rajdy po ulicy spod świateł robić i wszyscy maja mi z drogi zjeżdżać, bo ja muszę się wyszaleć? Bo póki co tak ta dyskusja z mojej perspektywy wygląda.
lith

Postprzez cman » czwartek 16 czerwca 2011, 19:43

BOReK napisał(a):Możesz, najwyżej stracisz trochę snu. Tobie się chyba wypad na tor z wyjściem po zapałki pomylił...

Nie, Tobie się pomyliło proponowanie mi wypadu na tor jako czegoś, co miałoby mi zastąpić udrękę w ruchu drogowym.

lith napisał(a):Weź sobie wolne i idź się wyszaleć na 12h... jakoś nie mogę dojść o co Wam z tym torem chodzi...

Codziennie sobie wezmę urlop?
O co chodzi? O to, że wbrew propozycji, że jak chcę się wyszaleć to mam sobie jechać na tor, w praktyce zrealizować tego nijak nie mogę, bo, jak już zostało zresztą przez pomysłodawcę wspomniane, to nie jest Tesco za rogiem - więc propozycja jest o cztery litery rozbić.

lith napisał(a):...to mogę sobie rajdy po ulicy spod świateł robić i wszyscy maja mi z drogi zjeżdżać, bo ja muszę się wyszaleć?

Chyba znasz moje poglądy i nie musisz mi takich pytań zadawać...
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze