Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez maryann » środa 15 czerwca 2011, 11:10

BOReK napisał(a):Głupio Ci teraz?
Ależ skąd! Cieszę się, bo efekt nawet lepszy.
qwer0 napisał(a):Bo Ty chyba za bardzo nie zrozumiales - to ze mi obecny stan rzeczy nie przeszkadza, wcale nie jest jednoznaczne z tym, ze ja sam jezdze tak czy inaczej.
Bo mam wrazenie, ze skoro mi inni nie przeszkadzaja, to = ze ja sam tak jezdze.".
A żebyś wiedział, tak zrozumiałem- więc przyznaję, nie miałem racji częściowo. Częściowo, bo tak jak napisałem- trzeba propagować lepsze zachowania. Ci, którzy problemu nie widzą nigdy go nie poprawią.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » środa 15 czerwca 2011, 11:11

W 100% zgadzam się z qwer0. Nie wkurzam sie na wszystkich dookoła i nie obwiniam całego świata o korek, który akurat sie zerobił i nie czepiam sie każdego po kolei, że mógł ruszac szybciej, bo zdaje sobie sprawę, że tak jak ja mam prawo 'się wiecznie spieszyć', tak inni mają prawo mieć w to wyrąbane. Oczywiście skrajności w obie strony mnie denerwują, ale tak to bez przesady. Zamiast narzekac na innych lepiej samemu znaleźć jakieś rozwiązanie.

Jeszcze co do komunikacji miejskiej to w Gdańsku- mimo, że torowiska są zazwyczaj wydzielone, a trafiają się i buspasy to tak jest to średnio opłacalne. Oczywiście bezapelacyjnie opłacają się dalsze wypady w godzinach szczytu SKMką. Buspasy sa tak rozplanowane, żeby autobusy na większość korków się jednak załapały. O ile tramwaje jeszcze się nadawały to wbijania w centrum Wrzeszcza w godzinach największego szczytu to teraz przy remontach to sie nie bardzo nadają do niczego.

Na moim przykładzie- raz w tygodniu miałem zajęcia, na które dojeżdżałem. Przez większość pierwszego semestru korzystałem z tramwaju- zakładając z góry, że centrum miasta, korki, jeszcze zostałem nastraszony. Z tramwaju rzeczywiście ruch spory.
Żeby zdążyć na zajęcia z domu musiałem wyjść te 50 min przed- 5 min dojść na przystanek, 5 min przed planowanym tramwajem na przystanku, 20 min podróży, i zostawało mi 20 min- ale tramwaje się często spóźniały więc jazda kolejnym (po 10 min) nie wchodziła w grę, bo już przy 5 min spóźnieniu zaczynało robić się czasu mało)
Później raz zdecydowałem się spróbować jechać samochodem (w sumie to po prostu nie zdążyłem na tramwaj i nie miałem nic do stracenia). w zależności od ruchu samochodem jechałem tam 10-20 min, więc wychodziłem nie wcześniej niż 30 min przed zajęciami- zazwyczaj ok 25.

A co do narzekania na ludzi- to ostatnio wyjeżdżając od siebie oczywiście zwróciłem na to szczególna uwagę- sygnalizacja tam jest krótka, a ruch spory- jest to dośc mała uliczka wpadająca do głównej. Stałem może z 10-15 w kolejce. W momencie zapalenia się zielonego wszystkie samochody przede mna już sie toczyły, za mna nie wiem ile, odstępy miedzy samochodami minimalne... albo w Gda ludzie są jacyś wyjątkowi, albo nie jest tak źle jak zamieszczony wyżej filmik przedstawia. Jak jest taka potrzeba to zdecydowana większość się potrafi zebrać.
lith

Postprzez maryann » środa 15 czerwca 2011, 11:34

To jeszcze jedno- też nie lubie wkurzania się, emocji samych dla siebie i przez otoczenie jestem uznawany za nad wyraz opanowanego. Na szosie robię co do mnie należy i czasem w myślach skomentuję innego, ale klaksonem- do wyjątku należy. Za to tu gdzie mogę to apeluję, tu gdzie jak mi się wydaje- ma to sens. Przykład: przed trasą latam, wrzucam do samochodu co trzeba, poganiam innych... i słyszę: "nie śpiesz się tak, bo to niebezpieczne, zrobisz wypadek!" Odpowiadam: "Po to się spieszę przed wyjazdem, żeby za kierownicą nie musieć." Tak samo tu, na forach- poganiam i pokrzykuję, bo na drodze co mogę zrobić?
maryann

Postprzez BOReK » środa 15 czerwca 2011, 11:45

Ach, czyli wyżywanie się tam, gdzie można. To się nazywa trollowanie, wiesz?
BOReK

Postprzez maryann » środa 15 czerwca 2011, 12:26

Nie, trollowanie określa moje zachowanie, a nie Wasza reakcja na nie.
maryann

Postprzez Zonaimad » środa 15 czerwca 2011, 19:34

Jesli moim autem jade z kims (w sumie 2 osoby i tak tez jezdze), to dojazd do pracy wychodzi mnie taniej niz zakup biletu, a nawet taniej od miesiecznego! Nie licze tutaj kosztow zwiazanych z utrzymaniem auta (oc, przeglad itd), bo nawet jakbym mial dojezdzac autobusem, to z auta i tak bym nie zrezygnowal.

Auto w rodzinie to dobra rzecz - ale zamiast mieć trzy różne samochody po jednym dla każdego członka rodziny (na zachodzie smutny standard...) można się ograniczyć do jednego, góra dwóch. :) Optymalizowanie dojazdu poprzez branie kogoś na siedzenie pasażera podczas jazdy do pracy to akurat plus - trzeba to promować. :D Niestety większość samochodów wiezie tylko kierowcę.

Poza tym nie są ważne tylko i wyłącznie koszty, które Ty ponosisz jako użytkownik samochodu, ale także koszta, które są ponoszone przez społeczeństwo i rozkładać się będą na nas wszystkich przez całe pokolenia. Do czego zmierzam? Choćby szerokość ulic. Aut wcale nie ubywa i jeszcze długo ubywać nie będzie, a w zabytkowych centrach miast brakuje już miejsca, żeby drogi poszerzać. Coś trzeba z przyrostem aut zrobić i raczej nie może to być burzenie zabudowań tylko po to, żeby zmieściło się więcej samochodów. ;)

Buspasy sa tak rozplanowane, żeby autobusy na większość korków się jednak załapały.

To jest właśnie kardynalny błąd... Zresztą generalnie mamy coraz bardziej niedoinwestowaną komunikację miejską w Polsce.

Żeby zdążyć na zajęcia z domu musiałem wyjść te 50 min przed- 5 min dojść na przystanek, 5 min przed planowanym tramwajem na przystanku, 20 min podróży, i zostawało mi 20 min- ale tramwaje się często spóźniały więc jazda kolejnym (po 10 min) nie wchodziła w grę, bo już przy 5 min spóźnieniu zaczynało robić się czasu mało)

No ja z kolei pamiętam we Wrocławiu dojazd do klienta na zlecenie z mieszkania kolegi. Poza godzinami szczytu jazda tramwajem vs. jazda autem wypadały porównywalnie (auto nadrabiało względem tramwaju na braku przystanków, tramwaj nadrabiał na niestaniu w korkach), tylko w przypadku jazdy tramwajem odpadało 10-15 minut szukania miejsca do parkowania na osiedlu, z którego i tak w końcu trzeba było leźć dłużej, niż z przystanku (3 minuty z przystanku vs. 10 minut przez całe osiedle z jedynego niestrzeżonego [płatnego!] parkingu w okolicy!).

Ekologia... No tutaj jedynie mozna sie przyczepic, ale mnie to akurat niewiele interesuje. Z reszta, biorac pod uwage chmure jaka wydobywa sie z wydechu ikarusa wcale nie jest to takie oczywiste :lol:

Tylko policz miasta, w których występują jeszcze Ikarusy w regularnym ruchu liniowym komunikacji miejskiej. :D

W Warszawie kilkanaście sztuk jako rezerwa i "pojazdy do zadań specjalnych" + dwie sztuki jako zabytek techniki :D w GOP sporo, ale Bóg dawno zapomniał o tym rejonie (choć złośliwi twierdzą, że właśnie doskonale pamięta :D) - to, co z rury wydechowej leci jest tam zresztą czystsze niż reszta powietrza :twisted: , w Trójmieście chyba dwie odpicowane sztuki w rękach prywatnych kolekcjonerów - w regularnym ruchu miejskim sztuk: zero, na Dolnym Śląsku parę sztuk pochowanych w zajezdniach na wypadek kataklizmu... :wink: Era "hungarów" się skończyła kilka lat temu, masz mało aktualne informacje. ;)
Zonaimad

Postprzez BOReK » środa 15 czerwca 2011, 19:39

W Warszawie Ikarusy są nadal bardzo powszechne, blisko połowa linii ma je w regularnym rozkładzie w godzinach szczytu. Faktem jest, że mało które z nich mają stary napęd, zwykle wsadzone są nowsze silniki z automatem, a poza tym rzeczywiście kupowany jest nowy tabor powoli spychający węgierską motoryzację na kompletną rezerwę. ;)
BOReK

Postprzez qwer0 » środa 15 czerwca 2011, 20:15

Przykład: przed trasą latam, wrzucam do samochodu co trzeba, poganiam innych... i słyszę: "nie śpiesz się tak, bo to niebezpieczne, zrobisz wypadek!" Odpowiadam: "Po to się spieszę przed wyjazdem, żeby za kierownicą nie musieć." Tak samo tu, na forach- poganiam i pokrzykuję, bo na drodze co mogę zrobić?

Jak sie spieszysz to sie poloz xD Czesto sie sprawdza xD

Tylko policz miasta, w których występują jeszcze Ikarusy w regularnym ruchu liniowym komunikacji miejskiej. :D

W Lublinie na 210 autobusow 56 to pojazdy typu ikarus czy stary jelcz - 56 pojazdow typu puszczajacego dymka ;)
Wg wiki, w calej Polsce samych tylko ikarusow (260 i 280) w uzyciu jest 631szt (w tym 3 techniczne) ;)
No ale cale szczescie juz ich nie przybywa, tylko ubywa :D
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » środa 15 czerwca 2011, 21:26

Nie, to o dziwo w Gda z parkowaniem raczej nie ma problemu. jedyne miejsce gdzie bywam i są kosmiczne problemy z miejscówkami to okolice gumedu... ale tak akurat mam swoja miejscówę :mrgreen: A tak to zazwyczaj nie ma problemu, jak nie na ulicy to zawsze można na jakimś sklepowym czy w galerii stanąć. Na osiedlach się człowiek gdzies wciśnie. Sporo miejscówek jest niezauważanych przez ludzi, więc często można sie jeszcze w jakieś dziwne miejsce wcisnąć. Chyba się nie zdarzyło jeszcze, żebym miał problem z zaparkowaniem większy.
lith

Postprzez Zonaimad » środa 15 czerwca 2011, 21:49

qwer0 napisał(a):W Lublinie na 210 autobusow 56 to pojazdy typu ikarus czy stary jelcz - 56 pojazdow typu puszczajacego dymka ;)
Wg wiki, w calej Polsce samych tylko ikarusow (260 i 280) w uzyciu jest 631szt (w tym 3 techniczne) ;)
No ale cale szczescie juz ich nie przybywa, tylko ubywa :D

630 sztuk... jak na całą Polskę to jest rewelacyjnie niski wynik - a jeszcze biorąc pod uwagę, że większość z tych aut wyjeżdża na trasy dopiero wtedy, kiedy już naprawdę nie ma żadnej innej alternatywy... ;)

Mimo wszystko radzę ostrożnie podchodzić do tego spisu. Nie przeczę, że te szacunki są względnie poprawne, ale nie istnieje chyba mniej wiarygodne źródło informacji niż Wikipedia. :D Największym niebezpieczeństwem korzystania z tej strony jest fakt, że ludzie niemal bezgranicznie ufają w to, co tam jest napisane. Dla przykładu - jedynie trzy techniczne ikarusy w Polsce to jest bujda na resorach. Sam jestem w stanie z pamięci zliczyć co najmniej 6-7 egzemplarzy i to w miastach w ogóle nie ujętych w tym spisie, a na pewno jest takich aut dużo więcej. Jeden historyk w Radomiu? Muzealnych egzemplarzy IK2x0 jest w Polsce dużo więcej. Ikarusy w Wałbrzychu? Stoją w bazie w charakterze schowka na części. :P Ikarusy w MPK Lublin? Co najmniej 4 wozy robią tam za holowniki i na linii spotkać je raczej dość trudno...

Chyba w każdym haśle na tym www są jakieś bzdury i bzdurki. :D

Sporo miejscówek jest niezauważanych przez ludzi, więc często można sie jeszcze w jakieś dziwne miejsce wcisnąć.

Kto by tam się bawił w szukanie "dziwnych miejscówek", w które trzeba się "wciskać". :D Zwykle są one aż 50 metrów od klatki schodowej! Dystans nie do przejścia! Poza tym - masa ludzi nie potrafi zaparkować na zwykłym miejscu, dzięki naszemu polskiemu systemowi szkolenia, a co dopiero gdzieś się wciskać... No i po ostatnie - szukanie miejsca parkingowego to totalne frajerstwo, jest przecież tyle chodników i dróg pożarowych do zastawienia i trawników do zdemolowania! :D
Zonaimad

Postprzez lith » środa 15 czerwca 2011, 22:00

przy zostawieniu tego 1,5 m jednak chodniki są świetnymi miejscówkami :)
lith

Postprzez Zonaimad » środa 15 czerwca 2011, 22:11

Szkoda tylko, że zwykle z tego 1,5 metra robi się 1,25 metra, metr, albo pół metra, bo "przecież nie będę biegał z metrówką i mierzył". :wink: Kij z tym, że te nadmiarowe 50 centymetrów może być komuś naprawdę potrzebne...

Kosztów zniszczonych (popękanych, pozapadanych) chodników też jakoś nikt nie liczy w takich sytuacjach...

P.s: błaaagam Cię!

miejscówka «dodatkowy bilet uprawniający do zajęcia określonego miejsca siedzącego w pociągu, autobusie itp.»

Chyba najbardziej denerwująca naleciałość, zaraz po nadużywaniu sorry i używaniu bynajmniej jako "przynajmniej". :D
Zonaimad

Postprzez lith » środa 15 czerwca 2011, 22:44

Spoko, mogę [url="http://www.miejski.pl/slowo-Miejscówka"]miejscówkę[/url] czym innym zastąpić. Muszę przyznać, że byłem przekonany, ze 'miejscówka' ma szersze znaczenie własnie jako miejsce które zajmujemy/mamy prawo zająć nie tylko w autobusie i pociągu, ale i w kinie, na parkingu... bezsens takie fajne słowo tylko dla biletów rezerwować :mrgreen:

No nikt tego 1,5m z linijką nie mierzy, ale jak miejsca jest tyle, że inwalida na swoim ferrari się przetoczy to nie widzę problemu. Że wózkom do 1m szerokości zazwyczaj sporo brakuje to to czy to będzie 1,5m, czy 1,2m nie ma już raczej najmniejszego znaczenia, wiec nie ma co do centymetra się liczyć.
lith

Postprzez Zonaimad » środa 15 czerwca 2011, 22:53

Po to w przepisach jest stwierdzone, że ma być 1,5 m, by było te 1,5 metra i ani centymetra mniej. Piesi (obojętnie, czy grubi, czy chudzi, czy na wózkach inwalidzkich, czy z wózkami dziecięcymi) mają mieć nie tylko miejsce, żeby móc się przemieścić w ogóle, ale też żeby móc się wygodnie mijać, wyprzedzać, etc. A już nie raz i nie dwa bywało, że pchając przed sobą wózek dziecięcy miałem poważny problem gdzie się podziać, gdy z naprzeciwka jechał ktoś z innym wózkiem - bo oczywiście jakiś członek musiał zastawić 75% chodnika swoją pseudoterenówką. :/

Mam takiemu ochotę przejechać sprayem po karoserii - rysując linię wyznaczającą d o k ł a d n i e 1,5 metra od ściany budynku... :)
Zonaimad

Postprzez lith » środa 15 czerwca 2011, 23:20

No jest w przepisach 1,5m właśnie z zapasem żeby nie było problemu i chodzenia z miarką, że ktoś zostawił 10, czy 20 cm mniej niż wymagane i już problem. Spokojnie na 1,3-4m się nawet dwa inwalidzkie miną- chillout. Żeby wszyscy tyle zostawiali to by problemu nie było.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze