Metoda na STRES!!! pomocy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez uff » piątek 06 sierpnia 2010, 14:28

ixi25 napisał(a):A jakbyś był przygotowany na 5, to by stresu nie było.

nie do konca prawda. stres niekoniecznie wynika z przekonania, ze nie umiesz ale bardziej ze swiadomosci, ze ktos cie ocenia. ze cie obserwuje, patrzy ci na rece, ludzie boja sie krytyki, stresuje ich widmo porazki a nie realny poziom ich umiejetnosci.. w sytuacji oceny nawet nauczeni na 5 moga zawalic co jest ogolnie wiadoma prawda. ja opisalam moje podejscie do sytuacji egzaminacyjnej tu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=25248
moze sie przyda.

a amway amwyem czy sekretem ale nie zaszkodzi sobie powmawiac. to naprawde duzo daje. :)
uff

Re:

Postprzez WOLF » wtorek 14 września 2010, 20:35

ixi25 napisał(a):A jakbyś był przygotowany na 5, to by stresu nie było. Na drodze nie można być przygotowanym tylko na 3, tak ażeby tylko zaliczyć.

Dawno takiej bzdury nie słyszałem.
Czy tobie się wydaje że stres objawia się gdy jesteś nie przygotowany do czegoś (egzaminu, testów itd.)? :lol:
Prosty przykład z testów w szkole.
Dziewczyna potrafiła każde zadanie na ćwiczeniach, wyróżniała sie podczas pracy w grupie, a gdy przyszedł egzamin i stawka poporstu się rozsypała na banalnych sprawach.
Egzamin na prawko nawet ludzi o mocnych nerwach potrafi doprowadzić o kołatanie serca.
WOLF

Re: Metoda na STRES!!! pomocy

Postprzez EgzaminatorWordOPOLE » poniedziałek 20 września 2010, 16:06

Drodzy "kierowcy" miło mi jest was poinformować ,że takie coś jak stres istenieje tylko w waszych główkach:) Do egzaminu podchodzić nie jak do egzaminu tylko jak do codziennej jazdy.
Egzaminator musi widzieć ,że jest bezpieczny, patrzeć na znaki i nie wdawać się w rozmowe:)
Często jest tak,że próbuje kursanta "zagadać" po ty zobaczyć jak się zachowa często po tym go oblewam za nie zwracanie uwagi na znaki. Jeśli są jakieś pytania, pomogę.
EgzaminatorWordOPOLE

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 20 września 2010, 17:10

Często jest tak,że próbuje kursanta "zagadać" po ty zobaczyć jak się zachowa często po tym go oblewam za nie zwracanie uwagi na znaki.

A próbowałeś kursantowi biegi inne powrzucać albo sprzęgło w trakcie rozpędzania wdusić? Jak nie to spróbuj, zobaczysz czy sobie poradzi. Ewentualnie mozesz jeszcze pomachać mu gazetą przed oczami albo potargać go za ucho - ciekawe czy żadnego znaku wtedy nie przeoczy.

Jak takie posty czytam to mam tylko jedną nadzieję: że to 13-latek dla zabawy napisał a nie egzaminator z WORDu.
piotrekbdg

Postprzez eddi » poniedziałek 27 września 2010, 15:31

Metoda na stres? Setka cytrynówki :wink: a tak na serio to chyba nie ma takiego sposobu no może jak się będzie podchodzić do egzaminu z kilka razy to w końcu może człowiek popadnie w rutynę no i w końcu ten stres minie :P Nowe wyzwanie=stres od zawsze towarzyszy człowiekowi i jeden ma go wiecej drugi mniej także wziąć się w garść i zdać, nie myśleć co będzie tylko iść jak na piwo do pubu(nie zawsze skutkuje) bo czasem bywa że, wychodzi on w praniu :)
eddi

Postprzez PawelStan » niedziela 05 czerwca 2011, 19:49

eddi napisał(a):Metoda na stres? Setka cytrynówki :wink: a tak na serio to chyba nie ma takiego sposobu no może jak się będzie podchodzić do egzaminu z kilka razy to w końcu może człowiek popadnie w rutynę no i w końcu ten stres minie :P Nowe wyzwanie=stres od zawsze towarzyszy człowiekowi i jeden ma go wiecej drugi mniej także wziąć się w garść i zdać, nie myśleć co będzie tylko iść jak na piwo do pubu(nie zawsze skutkuje) bo czasem bywa że, wychodzi on w praniu :)

Jeśli cytrynówka, to z tiktakami :wink:

A sposobów jest tyle, ile sposobów radzenia sobie ze stresem - tylko coś sobie wybrać ;)
Ale problem polega na tym, że w autoszkołach NIE MA EDUKACJI w zakresie radzenia sobie ze stresem, bo "jak masz umiejętności, to sobie poradzisz".
Schody się zaczynają, gdy ktoś ma umiejętności, ale nie zdaje właśnie przez stres.

Dlatego stworzyłem Trening Antystresowy dla kursantów nauki jazdy i może już wkrótce będzie standardem w autoszkołach...

Powodzenia zdającym!
zmień swój umysł, zmień swoje życie
TRENING ANTYSTRESOWY na Prawo Jazdy
PawelStan

Re:

Postprzez alice_b » niedziela 05 czerwca 2011, 20:33

kastell napisał(a):no wlasnie myslalam o calmsie lub persenie, sa lagodne a moze by pomogly...
zastanawialam sie tez czy by tego nie brac juz pare dni przed egzaminem zeby sie "wyciszyc":)

polecam NERVOMIX godzinę przed egzaminem jedna tabletka .Spróbuj parę dni wcześniej , sprawdź jak na Ciebie działa np w czasie prowadzenia auta. Dodatkowo głęboki oddech, nie słuchać innych, stanąc lub usiąść gdzieś w kąciku i skupić się i pomyśleć że dasz radę, że umiesz . Gorąca czekolada również nie zaszkodzi.
Tak postąpiłam na ostatnim egzaminie i zdałam
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez rusel » niedziela 05 czerwca 2011, 21:19

Często jest tak,że próbuje kursanta "zagadać" po ty zobaczyć jak się zachowa

ciekawa metoda, co jeszcze tam probujesz?
rusel

Postprzez Marzena_77 » niedziela 26 czerwca 2011, 21:09

Ja sie okropnie denerwowalam przed egzaminem - juz kilka dni przed nie moglam spac - bylam w szoku nigdy tak niczego nie przezywalam. Wieczorem przed egz i tuz przed wyjazdem z domu na egzamin łyknelam persen forte+ jeden zwykly (to taka dawka jakby 3 zwykle) Moze troche duzo ale dokladnie przeczytalam ulotke i bylo tam napisane "Pacjenci przyjmujący 2 kapsułki persen forte 2 do 3 razy na dobę nie powinni prowadzić pojazdów i obsługiwać urządzeń mechanicznych przez około 2 godziny po zażyciu leku". Przyjelam 1,5 dawki ok 2,5 godz przed jazda, a tak poza tym to adrenalina zwiazana z egzaminem niweluje dzialanie persenu :))
Nie wiem czy on mi pomogl ale na egzaminie bylo super :) na teori sie stresowalam a jak juz wyszlam i oczekiwalam na jazde to pelen spokoj - zero trzesienia nogi (jak mi znajomi opowiadali ze mieli) poprostu pelen spokoj. Ale jak juz wrocilam do Pordu- u i kobietka mi powiedziala "wynik pozytywny" to emocje puscily i ryknelam jak glupia :) Powodzenia bo teraz wiem, ze gdybym sie zdenerwowala to na pewo nie zaliczylabym egzaminu za pierwszym razem!!! Acha i jeszcze jedno. Jak juz zrobicie jakis blad to nie rozmyslajcie, nie przejmujcie sie nim tylko myślcie co robic dalej. Ja przy pierwszej probie zawracania przy uzyciu bramy ulyszalam "manewr wykonany nieprawidlowo - bedzie mozliwosc poprawy". Jak sie spytalam co bylo nie tak to uslyszalam "ze musze sie zastanowic i sama ocenic" Zdecydowalam za rada mojego instruktora "Jedz dalej i nie mysl o tym" Dopiero po egzaminie kobieta spytala czy wiem co nie tak zrobilam i wiecie co sie okazalo?? kierunkowstaz wlaczylam nie w tym kierunku co powinnam - az mi sie wierzyc nie chce - dobrze ze dlugo na tym nie myslalam bo bym na to nie wpadla. Jeszcze jedno - dwa razy mi zgasl na egzaminie - ale nic sie nie zdenerwowalam bo moj szwagier powiedzial ze jemu zgasl 3 razy i zdal :)
Marzena_77

Postprzez ailataN » środa 20 lipca 2011, 13:25

Hej ludki ;)
Troszkę odświeżam wątek.
A mianowicie wczoraj miałam egzamin. Drugi bo na pierwszym sama się oblałam (wymuszenie przy zmianie pasa ruchu). Zdałam go :D :D ale troszkę mnie to kosztowało nerwów.
Często na forach piszą jak radzić sobie ze stresem. Myślę, że nie ma na to złotego środka. Każdy jest inny, reaguje inaczej, inaczej do tego podchodzi.
Ja na każdy swój egzamin czekałam dwa tygodnie i muszę przyznać, że dobrze mi to zrobiło. Miałam czas żeby oswoić się z tą myślą, że będę musiała się wykazać i to przy obcym mi człowieku i zapewne nie będzie takiego luzu jak na jazdach (beka kręcona z instruktorem itp.) Dzień przed egzaminem miałam momenty kiedy zapominałam całkowicie o nim i czułam się wyśmienicie. Noc też spokojnie przespałam, jedynie godzinę przed budzikiem budziłam się zdenerwowana i roztrzęsiona.. jak wstałam było coraz gorzej, bałam się strasznie i nie miałam w ogóle apetytu ale KONIECZNE JEST wmusić w siebie chociaż troche jedzenia żeby mózg normalnie funkcjonował i zamiast stres zeżreć nam mózg, zeżarł jedzenie które mamy w żołądku :)
Myślę również, że nie należy jechać samemu. Wziąć ze sobą kogoś do kogo będziemy mogli gadać głupoty z nerwów tak jak ja to robiłam (była ze mną siostra i tata bardziej skitrany ode mnie :D ) nie być w Pordzie - Wordzie za wcześnie. Po co nam tyle czasu? Żeby myśleć o głupotach?! i spokojnie czekać na wywołanie. Ja nie mogłam siedzieć, chodziłam w kółko jak debil i kiedy wkońcu mnie wywołali dostałam zawału ale szybko sie ogarnełam i poszłam do mojej szczęsliwej 9 :D egzamin trwał 37 minut, zero błędów (sorry za pyche) :D trafił mi się ten sam egzaminator co za pierwszym razem, byłam szczęśliwa bo marzyłam o tym był spokojny, miły, LUDZKI!! i czasami odnosiłam wrażenie ze ma mnie gdzieś :D dzięki czemu dałam rade.
Nie podchodźcie do tego jak do sprawy życia i śmierci! Wstydzicie się oblanego egzaminu? Walić to! bądźcie z siebie dumni, że w ogóle to robicie ! Oczywiście umiejętności też są ważne, ale chyba nie idziecie na egzamin z "niczym"?! Ja pomogłam sobie trochę melisą, ale w dzień egzaminu jej nie piłam, słyszałam też o persenie. Z tego co wiem nie zamula więc można zrobić test parę dni przed, żeby zobaczyć jak zareaguje organizm.
Życzę przyszłym zdającym "pozytywa" !!! :wink: :wink: trzymajcie się cieplutko i pamiętajcie STRES TO WRÓG ! ale odrobinka nie zaszkodzi, żeby się zmotywować :D
ailataN

Postprzez Michal0707 » środa 20 lipca 2011, 13:41

mój sposób był bardzo prosty, w ogóle nie myśleć o egzaminie, że się na nim jest, a jeżeli przychodzi moment poddenerwowania, coś zrobić, poczytać jakieś ulotki na ścianach, byle tylko uciekać myślami od egzaminu :) Ja sam nie wiem jak opanowałem stres bo ogólnie często się denerwuję z byle powodu a tu na egzaminie takie opanowanie ;)
18.04.11 - 20.06.11 - kurs
21.06.11 - zapisanie się na egzamin
18.07.11 - egzamin Bytom - zdane za pierwszym razem
26.07.11 - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
29.07.11 - Plastik w dłoni ;)
Michal0707

Postprzez MareKSG » sobota 23 lipca 2011, 12:17

Mi pomogły 2 tabletki uspokajające :spoko: Co prawda stresowałem się ale przynajmniej myślałem co robię, bo na pierwszym egzaminie nie wiedziałem co się dzieje...
MareKSG

Postprzez Anita1993 » środa 27 lipca 2011, 14:19

Nie ma czegoś takiego. Znacznie pewniej się czujesz, gdy wiesz, że dobrze sobie radzisz za kierownicą, dlatego jeśli nie jesteś przekonany do swojej jazdy- dokup przed egzaminem 4,5 godzin oczywiscie w innym osrodku niż ten w którym robiłeś kurs, poczujesz się wtedy trochę jak na 'egzaminie', nowy instruktor zwróci ci bez emocji uwagę o tym co robisz źle, co trzeba poprawic. A na egzaminie? nie wdawaj się w rozmowy z ludźmi którzy nakręcają sie nawzajem negatywnie. Dlatego moim zdaniem lepiej stać z boku, najlepiej wyjść na zewnątrz.(sama byłam świadkiem jak jakaś kobieta mówiła "ja dzisiaj na pewno nie zdam, na pewno, szukam kogoś chętnego na jazde do sącza, bo samej to tak głupio") nie zdziwiłam się więc, jak chwilę później oblała. Bo bardzo ważna jest wiara w siebie. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku- z pokorą. Przed samym egzaminem może jakąś kostkę czekolady na poprawę humoru? :) Warto też ubrać się w wygodne ubrania, bo komfort przede wszystkim. powodzenia wszystkim, którzy egzamin mają przed sobą!
(05/23/11)Egzamin teoretyczny zdany.
(07/21/11)Egzamin praktyczny zdany.
(7/27/11) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
teraz tylko czekać na wymarzone prawko. ;)
Anita1993

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy