Wjazd ze ścieżki rowerowej na jezdnię.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wjazd ze ścieżki rowerowej na jezdnię.

Postprzez partrz » piątek 03 czerwca 2011, 03:49

Witam. Niedawno wyposażyłem się w rowerek, jeżdżę sobie po mieście, przepisy znam i się do nich stosuję i mam pewną wątpliwość dotyczącą jednego miejsca w Rzeszowie. Sytuacja wygląda jak na rysunku:

Obrazek

Link do tego miejsca na Zumi: http://www.zumi.pl/,Rzesz%F3w_Pi%B3suds ... mapie.html?

Jadę sobie z południa ścieżką rowerową, która w tym miejscu się urywa, dojeżdżam do chodnika i ulicy i... no właśnie - co teraz? Chcę jechać dalej na północ. Zgodnie z przepisami nie mogę jechać chodnikiem, mogę ulicą, tyle, że chcąc jechać na wschód i dalej na północ muszę się jakość znaleźć po drugiej stronie ulicy... Jechać na zachód ulicą celem zawrócenia się nie opłaca, bo chwilę bym musiał jechać do miejsca, w którym mogę legalnie zawrócić. Ciężko wyobrazić sobie przejeżdżanie rowerem przez środek ruchliwej ulicy w poprzek z dala od przejścia, ale do obu przejść mam jednak kilkaset metrów i nie uśmiecha mi się taki kawał prowadzić roweru. Jak powinienem się zachować w takiej sytuacji, aby nie stwarzać zagrożenia, ale nie łamać przepisów? Zakładając, że już przeboleję i poprowadzę rower do przejścia i przeprowadzę go przez przejście - czy w każdym miejscu mogę zgodnie z przepisami zjechać z chodnika na ulicę? A jeżeli nie, to gdzie?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
partrz

Re: Wjazd ze ścieżki rowerowej na jezdnię.

Postprzez Maku84 » piątek 03 czerwca 2011, 08:58

A co mamy na osi tej drogi ("normalnej do 50km/h"), podwójną ciągłą? Jeśli nie to po zejściu z roweru i pokonaniu chodnika, wolno Ci w każdym miejscu z chodnika wjechać z rowerem na jezdnię, a jeśli nic tego nie zabrania to wolno to przecież zrobić w obu kierunkach, z tym że na zasadzie włączającego się do ruchu. Takie moje zdanie.
12.2001 - PJ kat. B
04.2010 - instruktor kat. B
06.2012 - PJ kat. A
Maku84

Postprzez Zonaimad » piątek 03 czerwca 2011, 16:55

Jeżeli po chodniku nie jedziesz wzdłuż, to moim zdaniem nie musisz nawet schodzić z roweru w celu pokonania go. Tylko oczywiście musisz ustępować pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu, którzy się na nim znajdują.
Zonaimad

Postprzez partrz » piątek 03 czerwca 2011, 17:25

Dzięki za odpowiedzi :)

Szczerze, to nie pamiętam w tej chwili czy jest tam podwójna ciągła. Sprawdzę przy najbliższej okazji. Zawsze mi się wydawało, że wjeżdżanie rowerem na jezdnię z chodnika w dowolnym miejscu na pas leżący po przeciwległej stronie jezdni nie jest dozwolone. Jesteś pewien, że tak można? Rozumiem, że z jezdni na chodnik także mogę wjechać gdzie chcę?
partrz

Postprzez Zonaimad » piątek 03 czerwca 2011, 20:46

To jest zwykłe włączanie się do ruchu. Tak samo możesz się z niego "wyłączyć" tam, gdzie tylko się da. ;)
Zonaimad

Postprzez Maku84 » piątek 03 czerwca 2011, 23:41

Zonaimad napisał(a):To jest zwykłe włączanie się do ruchu. Tak samo możesz się z niego "wyłączyć" tam, gdzie tylko się da. ;)

Dokładnie. To tak jakbyś zaparkował samochód na chodniku. Można wszędzie tam gdzie nie jest to zabronione znakami lub przepisami. Oczywiście jak się włączysz to już jezdi ta jezdnią, nie ma mowy o :skakaniu rowerem z jedni na chodnik i odwrotnie co chwila bo tak wygodniej :) Miejsce roweru jest na jezdni ale po postoju, wyjściu z domu etc trzeba jakoś na nia z tego chodnika wjechać :)
12.2001 - PJ kat. B
04.2010 - instruktor kat. B
06.2012 - PJ kat. A
Maku84

Powrót do Sytuacje na drodze