Czy za takie cos egzaminator moze oblać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy za takie cos egzaminator moze oblać?

Postprzez MJey » sobota 23 października 2004, 16:54

Wtam serdecznie,

Dzisiaj miałem przykrą sytuację, zdawałem egzamin na prawo jazdy, testy zaliczyłem, placyk również... sprawa dot. miasta... Jeździłem bezbłednie, ale niestety zabrakło mi 800 m do ZDANIA na prawko.... pojechałem na zielonej strzalce warunkowej skrecając w prawo, a egzaminator zaliczył mi to jako bład...owszem było czerwone swiatło ale była tez strzalka zielona warunkowa czyli mogłem skrecic, oczywiscie wczesniej zobaczyłem czy nic nie jedzie i czy spokojnie moge wjechać na swoj pas ruchu po skrecie w prawo.

EGZAMINATOR mnie za to oblał, powiedział, ze przejechałem na czerwonym świetle? Może tak zrobić? Wg. mnie NIE!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz w tej sprawie.
MJey

Postprzez wiruswww » sobota 23 października 2004, 16:59

Przy warunkowych zielonych strzałkach trzeba się obowiązkowo zatrzymać.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Mmeva » sobota 23 października 2004, 17:09

Jesli tylko zwolniłes i się rozejrzałeś to jak najbardziej miał prawo; zaliczane jest to jako błąd.

Poprawnie powinieneś zatrzymać sie przad pasami; rozejrzeć się i dopiero wtedy jak będzie wolne ruszyć (wyraźnie ruszyć z jedynki; a nie dotoczyć sie i jechać z dwójki ); i dojeżdżając do drogi poprzecznej upewnić sie, czy możesz jechać.
Mmeva

Postprzez leila » sobota 23 października 2004, 18:17

zgadza sie, instruktor powinien cie przez cały czas trwania kursu uczulać na to! jak sie obserwuje kierowców to oczywiscie mało kto przy warunkowej się zatrzymuje,ale wg.przepisów powinno sie zatrzymac choćbyś był sam na skrzyzowaniu...dlatego egzaminator miał rację :?
Opel Corsa 1.2 City:)od 11.10 moja!!!!
leila

Hmm....

Postprzez MJey » niedziela 24 października 2004, 23:42

Dzieki za informacje, ale one mnie nie przekonują, czy możecie mi pokazać odpowiedni paragraf mówiący o tym, ze należy się ZATRZYMAĆ, gdy mamy czerwone światełko i zieloną strzałke warunkową. (Sytuacja gdy na drodze poprzecznej nic nie jedzie).

Mój instruktor jazdy powiedział, że niektórzy egzaminatorzy różnie to interpretują. A gość doświadczony bo intruktorem jest już prawie 20 lat. Czy jest możliwe, ze gość mnie oblał za to? Za złą interpretację przepisu (którego nie mogłem znaleźć) z jego strony?

Szukałem w 2 różnych kodeksach, zarówno starszym jak i najnowszym o obowiązku zatrzymania się w takiej sytuacji. NIESTETY NIC TAKIEGO NIE ZNALAZŁEM. Więc tego nie rozumiem.

Będe wdzieczny za przytoczenie odpowiedniego artykułu. Pozdrawiam.
MJey

Postprzez Mmeva » niedziela 24 października 2004, 23:51

Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170 z 12 października 2002 r., poz. 1393)

§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.

2. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany przez sygnalizator S-2, zezwalający na skręcanie w lewo, zezwala również na zawracanie z lewego skrajnego pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem B-23.

3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.
Mmeva

Postprzez resecik » poniedziałek 25 października 2004, 07:49

Dziwie sie twojemu instruktorowi. Bo ucza ciagle ze trzeba sie zatrzymywac przed zielona strzalka. Mnie uczyli 2 miesiace temu, moja mame 2 lata temu.... Tak ze to nie jest jakis news ktory sie zmienil z dnia na dzien. Blad instruktora ktory cie kosztowal egzamin.

A jako ze uczy juz 20 lat to pewnie ma juz swoj wiek a tacy zazwyczaj nie aktualizuja swojej wiedzy na temat przepisow, tylko jezdza z tym co sie nauczyli napoczatku.
Prawo jazdy kat. B
zdane: 22.10.2004
odebrane: 29.11.2004
podejscia: 2
resecik

Re: Hmm....

Postprzez Jen » poniedziałek 25 października 2004, 14:53

MJey napisał(a):Mój instruktor jazdy powiedział, że niektórzy egzaminatorzy różnie to interpretują. A gość doświadczony bo intruktorem jest już prawie 20 lat. Czy jest możliwe, ze gość mnie oblał za to?

Twój instruktor zawalił i oblałeś, bo mu uwierzyłeś :(
Ale sam też jesteś sobie winny – wystarczyło nauczyć się testów, bo pytanie 152 właśnie mówi o tym, że trzeba sie zatrzymać.
Pozdrowienia! :-)
Jenka

Pierwsze podejście zaliczone 9 listopada 2004 r.
Jen

odp.

Postprzez MJey » poniedziałek 25 października 2004, 17:04

Oki, dzieki za artykuł, teraz mam pewnosc, że źle zrobiłem.

Odnosnie uczenia się, to uczyłem sie przepisow.... ale możliwe ze akurat to przeoczyłem... coz zdarza sie, za drugim razem mysle, ze powinienem juz zdac :D bede wyczulony na zielone strzalki i czerwone sygnalizatory.

Pozdrawiam serdecznie.
MJey

Postprzez Mmeva » poniedziałek 25 października 2004, 18:12

resecik napisał(a):A jako ze uczy juz 20 lat to pewnie ma juz swoj wiek a tacy zazwyczaj nie aktualizuja swojej wiedzy na temat przepisow, tylko jezdza z tym co sie nauczyli napoczatku.

Nie generalizuj resecik; o ile wiem mój instruktor też już sporo czasu uczy i wiedzę ma jak najbardziej zaktualizowaną :) Nie ma podziału na młodszych i starszych tylko na dobrych i złych.

Dziwię się, że ani na teorii ani na praktyce nie nauczyli Cię MJey, że przed taka strzałka sie staje...

Powodzenia nastepnym razem
Mmeva

Postprzez Aarienka » wtorek 26 października 2004, 20:28

dobrze,ze tu zajrzalam przed jutrzejszym egzaminem..przymajmniej teraz mam pewnosc,ze jak jest tylko zielona strzalka warunkowa to musze sie zatrzymac podobnie jak w przypadku znaku STOP. :P
Kat. B

10 VIII 04 -Kaputt...
7 IX 04 - Kaputt...
27 X 04 - Zdane :-)
12 XI 2004 -Odebrane :D
Aarienka

Postprzez kibi_klops » środa 24 listopada 2004, 13:53

Dzieki za informacje, ale one mnie nie przekonują, czy możecie mi pokazać odpowiedni paragraf mówiący o tym, ze należy się ZATRZYMAĆ, gdy mamy czerwone światełko i zieloną strzałke warunkową. (Sytuacja gdy na drodze poprzecznej nic nie jedzie).

No właśnie - z twojego rozumowania widzę że nie wiesz jaki cel ma ZATRZYMANIE się przed sygnalizatorem w takim wypadku. Ty cały czas tu wspominasz o tym że na drodze poprzecznej nic nie jedzie, a zapomniałeś o pieszych którzy w tym przypadku mają zielone światło i Twoje zatrzymanie się przed sygnalizatorem ma służyć temu abyś zwrócił uwagę czy nie nadchodzi pieszy!
kibi_klops

Powrót do Sytuacje na drodze