Skracanie godzin teorii, brak badań, co mam zrobić?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Skracanie godzin teorii, brak badań, co mam zrobić?

Postprzez octopus » środa 25 maja 2011, 19:24

Witam

Mam do Was pytanie. Otóż zapisałem się na kurs prawa jazdy - z tego co wiem na kursie powinno być 30 godzin teorii. Niesamowicie jednak jestem zdziwiony ponieważ na kursie skrócono ten czas do 15 godzin. Wiele lekcji kończyło się 1-2h wcześniej, komentarzem "wykładowcy": "...widzę że już wszystko umiecie więc nie ma sensu siedzieć dłużej..., szybciej skończymy to szybciej będziecie jeździć samochodem na kursie. Nikt jednak nie chciał się wychylić z szeregu i skomentować lub skrytykować takiego podejścia. Sam nie wiem jak postąpić i czy wogóle mogę coś zdziałać w tym temacie. Dałem 1200 za kurs i czuję się oszukany przez brak profesjonalizmu i zmniejszoną liczbę godzin. Czy mają do tego prawo? Co powinienem zrobić bo czuję się nie do końca przygotowany, ale głupio mi przed grupą się teraz wychylić i odezwać. Nie chcę sobie też utrudniać drogi do prawa jazdy, jeśli w szkole na mnie krzywo teraz spojrzą, a może mają znajomości w WORDzie. Dodam jeszcze, że nie robili nam wogóle badań na kursie tylko przynieśli gotowe oświadczenia o zdolności, bo niby lekarz nie mógł się zjawić. Mam wrażenie, że kurs prowadzą amatorzy. Dodatkowo na kursie jest tylko jeden laptop i podobno egzamin wewnętrzny każdy ma zdawać na nim po kolei albo wypełniać testy na kartkach. Co o tym myślicie, co zrobić, gdzie zgłosić?

Pozdrawiam
octopus

Re: Skracanie godzin teorii, brak badań, co mam zrobić?

Postprzez Borys_q » środa 25 maja 2011, 19:29

Starostwo lub wydział komunikacji, zachowanie osk jest skandaliczne i nie oczekuj, że na jazdach będzie lepiej, z tym orzeczeniem lekarskim to nawet prokuratura.

Co do znajomości w Wordzie to się nie przejmuj, każdy się chwali a w rzeczywistości mały procent osków coś może ci utrudnić.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez octopus » środa 25 maja 2011, 19:39

najgorsze jest to że w piątek mam wewnętrzny i po wszystkich lekcjach robię po 7-8 błędów, w piątek mają nam też wypisywać kartę szkolenia z godzinami bo do tej pory nie wpisywali godzin, pewnie wpisze sobie że szkolenie miało 30h i wszystko cacy bedzie
octopus

Postprzez Borys_q » środa 25 maja 2011, 20:20

najgorsze jest to że w piątek mam wewnętrzny i po wszystkich lekcjach robię po 7-8 błędów

To nie koniecznie musi być wina osk.
pewnie wpisze sobie że szkolenie miało 30h i wszystko cacy bedzie

Jak podkulisz ogon i podpiszesz godziny to pewnie będzie jak mówisz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez octopus » środa 25 maja 2011, 20:28

Borys_q napisał(a):
najgorsze jest to że w piątek mam wewnętrzny i po wszystkich lekcjach robię po 7-8 błędów

pewnie wpisze sobie że szkolenie miało 30h i wszystko cacy bedzie

Jak podkulisz ogon i podpiszesz godziny to pewnie będzie jak mówisz.

pewnie, że to nie tylko wina osk, idąc na kurs byłem laikiem i z pewnością pewnie nie wchłaniam tych tematów z szybkością gąbki, ale z pewnością gdyby było 30 godzin zamiast 15 moja wiedza byłaby pełniejsza

czyli mogę odmówić podpisania godzin? ...i co wtedy?

mam negocjować ze szkołą czy od razu składać skargę wyżej, z drugiej strony nie mam przecież dowodów, a mogą wszystkiego się wyprzeć (możliwe że nikt z kursantów nie będzie na tyle odważny aby stanąć po mojej stronie i potwierdzić jak było, bo będzie się obawiał o przyszłość kursu i same egzaminy)

jak wy byście to rozegrali?
octopus

Postprzez ella » środa 25 maja 2011, 22:45

Borys_q napisał(a):

Jeżeli po drugim kursie robisz tyle błędów to chyba nie wina tego OSK. Ale zawsze możesz go zmienić nawet jak wpłaciłeś całą kasę.

octopus napisał(a):06-09-2006 19:54

Pojutrze mam egzamin i chciałbym się jeszcze ostatecznie upewnić czy pamiętam układ świateł a Aveo, ponizej zamieszczam zdjęcia z opisem, jeśli jest coś nie tak to proszę o pomoc i korektę.

[/quote]
ella
Moderator

Postprzez octopus » środa 25 maja 2011, 23:32

no tak :) , tak naprawdę chodzi o moją dziewczynę, ale temat opisałem jako mój problem aby przedstawić całą sytuację
octopus

Postprzez Maniek5k » czwartek 26 maja 2011, 16:39

teoria to 30x 45minut, nie 30godzin zegarowych.
Ja nam ojej teorii jakis czas temu tez mialem 'lajtowego' wykladowce. Zaczynalismy o 17, konczylismy chwile po 19, wpisane 3x 45minut. Bo po prawdzie, to wiekszosc z nas i tak na teorie chodzila bo trzeba - testów i tak uczymy sie przed egzaminem, a przpeisy ja znalem z kodeksu, czytalem sobie do poduszki ;P
A zawsze jak mamy watpliwosci to mozna bylo doptyac instruktora podczas jazd co do zachowania w danej sytuacji. Bo jak wiemy w teorii praktyka i teoria się nie róznią, w praktyce juz tak.
co do lekarza, to jakas lipa widocznie to jest.
Maniek5k

Postprzez oskinstruktor » piątek 27 maja 2011, 13:42

"Teoria i praktyka się różnią"

A możesz podać jakieś konkretne przykłady :)
oskinstruktor

Postprzez Pinhead » piątek 27 maja 2011, 14:21

Jak się wybiera tanie OSK to potem są takie żale że godziny skracają, że teoria nie taka jak być powinna, że samochody nie takie jak się ktoś spodziewał, że instruktorzy swoją pracą nie zainteresowani, że badania lipne. Ja jak bym kupował piwo Tesco za złotówkę to nie wymagał bym od niego normalnej jakości np. Heinekena. Tak samo jest z OSK, tani kurs to gorszy kurs w myśl staropolskiego powiedzenia "chytry dwa razy traci".
Pinhead

Postprzez kuba.roz@vp.pl » niedziela 29 maja 2011, 17:42

Dokładnie. te 30 godzin teorii to jak 30 lekcji w szkole - po 45 minut. A tak naprawdę to te lekcje można podzielic na osobne tematy, które tam odpowiednią ilość godzin lekcyjnych zajmują. Więc jak temat który zajmuje 3 godziny lekcyjne, opracujecie w 1,5 godziny zegarowej, to już masz 3 godziny zaliczone.... i z tego wynika że 30godzin w teorii=15h w praktyce....takie realia
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Postprzez lith » środa 01 czerwca 2011, 00:38

@2Pinhead
1200 to nie jest mało za kurs... u mnie jak robiłem to za taką kasę robiła większość osków, w tym te z najlepszą opinią i zdawalnością.

@kuba.roz@vp.pl
Nie ma, ze szybciej... wymagane jest 30x45 min i skracanie (oczywiście zazwyczaj nikt nie ma z kursantów nic przeciwko) to obchodzenie przepisów... przecież w karcie wpisany jest cały komplet godzin. Do podpisania nikt nie zmusi, tym bardziej jak nie jest to zgodne z prawdą to pod kątem przepisów nie możesz tego podpisać, bo wtedy razem z oskiem uczestniczysz w przekręcie. Większości oczywiście to odpowiada... sam nie wiem po co jest az 30h teorii... przecież praktyka zdecydowanie więcej problemów sprawia, a na takiej teorii to potem nie ma co robić już.
lith

Postprzez cman » środa 01 czerwca 2011, 10:26

lith napisał(a):1200 to nie jest mało za kurs... u mnie jak robiłem to za taką kasę robiła większość osków, w tym te z najlepszą opinią i zdawalnością.

To, że większość OSKów za tyle robi, to nie znaczy, że to nie jest mało - to jest bardzo mało.
cman

Postprzez Pinhead » środa 01 czerwca 2011, 10:35

lith napisał(a):@2Pinhead
1200 to nie jest mało za kurs... u mnie jak robiłem to za taką kasę robiła większość osków, w tym te z najlepszą opinią i zdawalnością.

Pewnie że są jeszcze tańsze kursy ale i 1200 to tanio i według mnie poniżej progu opłacalności jeśli wszystko miało by być super zorganizowane. Dwa lata temu ceny kursów były wyższe niż są dzisiaj a porównajcie ceny paliwa wtedy i teraz. Cuda jakieś, paliwo w górę, inflacja w górę a ceny kursów w dół ;) A że niektóre szkoły mają dobrą zdawalność nawet przy cięciach godzin to nic niezwykłego, kiedyś kurs trwał 20h teorii, 20h praktyki i ludzie jakoś zdawali więc i w okrojonych 30h da się zmieścić.

sam nie wiem po co jest az 30h teorii... przecież praktyka zdecydowanie więcej problemów sprawia, a na takiej teorii to potem nie ma co robić już.

No i właśnie to są wady tanich kursów. Byle jaka teoria byle kursantów zanudzić w połowie godzin. A tematów do omawiania jest cała masa, wszystkie te braki w teorii wychodzą później na praktyce.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez Borys_q » środa 01 czerwca 2011, 23:23

1200 to nie jest mało za kurs...

Jeśli liczysz na to że za 1200 będziesz miał nowe auta (poniżej 2 lat z klimą), w ilości mogącej zapewnić ciągłość jazd mimo awarii i przeglądów, czyste zadbane (nikt ich za darmo niestety czyścić nie będzie, instruktorów którzy mają czas pójść do kibla między kursantami i nie odbywa się to kosztem ich pensji lub czasu kursantów, ilość instruktorów mogącą zapewnić ciągłość zajęć mimo choroby lub innych niespodziewanych sytuacji, zajęcia prowadzone o każdej porze dnia i nocy nawet w niedziele i święta, to 1200 to jest bardzo mało za kurs.

Jeśli nie liczysz na nic z powyższych to 1200 wystarczy dopóki samochody się nie rozpadną bo na nowe i tak nie będzie kasy.
Borys_q

Powrót do Szkolenie kierowców