Pravko napisał(a):Na Youtube znalazłem cztery fajne filmiki pokazujące co się zmieniło od 21 maja w stosunku do rowerzystów.
Nowe Prawo - Rowerzysta z Prawej cz. 1, 2, 3 i 4
http://www.youtube.com/watch?v=h8O2HZle_qg
Zawsze filmik - nawet rysunkowy - lepiej wyjaśni co i jak niż opis przepisu.
Co za durny film.
To ja jeszcze zapytam...
Odnosząc się do tego filmiku, kiedy samochód zamierza skręcić w prawo, a po prawej stronie na jezdni pcha się pedałowiec, czy nie będzie tutaj miał zastosowania artykuł 24?
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
(...)
3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.
I jeszcze coś...
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
Rozumiem, że rowerzyści również mają obowiązek wyprzedzania się z odstępem 1m?
I tak bardziej filozoficznie i mało realnie...
Skoro rowerzystom daje się nowe prawa, to dlaczego nie egzekwuje się starych? Mówię tutaj o oświetleniu roweru, obowiązku nieutrudniania ruchu, zakazie przekraczania sygnalizatora wyświetlającego światło czerwone (częsta zagrywka - przejeżdża na czerwonym i dyla na chodnik) oraz kilku innych, których już nie chce mi się (i nie pamiętam) przytaczać.