Kiedy znajduję się na drodze z pierwszeństwem....

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kiedy znajduję się na drodze z pierwszeństwem....

Postprzez karol199 » sobota 14 maja 2011, 23:00

Jedna rzecz bardzo mnie nurtuje... w kilku miejscach w moim mieście dojeżdzając do skrzyżowania nie ma ani jednego znaku informującego o pierwszeństwie lub o obowiązku ustąpienia, dopiero bezpośrednio przed skrzyżowaniem można dostrzec, że po lewej i prawej auta mają znak STOP, czyli jadąc na wprost mamy pierwszeństwo. Czym podyktowane są takie sytuacje na drodze? natomiast jadac przez sąsiednią wioskę, jedną główną drogą, co każda uliczka występuje to jest znak że mamy pierwszeństwo, na odcinku 1km naliczyłem się 9słupków... w wielkim mieście niema, a na wsi natrzepali ile wlezie.. jest jakaś zasada dzięki której mogę wiedzieć wcześniej czy mam pierwszeństwo na skrzyżowaniu?
Tak samo jak zjeżdzam z drogi głownej w boczną uliczkę, ciupe sobie tą drogą, widze z daleka że z prawej występuje też droga, więc zwalniam, reguła prawej ręki i co? przed samym wlotem tej bocznej drogi widze, że u niej stoi ustąp. Specjalnie mam zatrzymac auto zeby sie dowiedzieć ze miałem pierwszeństo?
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Re: Kiedy znajduję się na drodze z pierwszeństwem....

Postprzez lith » niedziela 15 maja 2011, 07:06

Jak już jedziesz droga z pierwszeństwem to je masz dopóki nie będzie znaku że go nie masz :P. O tym, że na niej jesteś dowiadujesz się mijając znak, ze na niej jesteś lub wjeżdżając na nią z podporządkowanej. Ogólnie to trzeba właśnie sie rozglądać na boki jak sa wątpliwości. No i równorzędne to raczej rzadkość, i przynajmniej u mnie strefy z równorzędnymi są wyraźnie zaznaczane.
lith

Postprzez Przemek211 » niedziela 15 maja 2011, 11:14

Ale z tego co pamiętam to było tu cytowane rozporządzenie w którym stwierdza się, że znaki D1 powinny być (chyba w mniejszym rozmiarze) powtarzane przed każdym skrzyżowaniem z pierwszeństwem przejazdu.
Ostatnio zmieniony niedziela 15 maja 2011, 11:32 przez Przemek211, łącznie zmieniany 1 raz
Przemek211

Postprzez rusel » niedziela 15 maja 2011, 11:18

znak powinien byc ponawiany przed kazdym skrzyzowaniem, jezeli nie jest to nie oznacza ze nie obowiazuje bo musi byc odwolany
rusel

Postprzez Cyberix » niedziela 15 maja 2011, 11:42

W Polsce są tysiące skrzyżowań do bani oznakowanych, z brakującymi znakami. O ile ktoś zna teren o tyle wie jak pojechać ale dla przybysza to jest mordęga.
Cyberix

Postprzez lith » niedziela 15 maja 2011, 23:25

bez przesady z ta mordęgą. Zdecydowana większość skrzyżowań jest w ten sposób oznakowana, więc chyba nie jest takie nieprawidłowe. A na pewno nie jest to jakiś duży problem.
lith

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 maja 2011, 23:30

lith napisał(a):bez przesady z ta mordęgą. Zdecydowana większość skrzyżowań jest w ten sposób oznakowana, więc chyba nie jest takie nieprawidłowe.

Przepisy wyraźnie precyzują nieliczne sytuacje, w których D-1 ma prawo nie być, w związku z czym miliony skrzyżowań, na których są "ustępy i "stopy", a nie ma D-1, są de facto oznakowane nieprawidłowo.
Natomiast co do problemu, to pojawia się on właśnie wtedy, kiedy trafia się gdzieś skrzyżowanie równorzędne. A nikt sobie głowy taką ewentualnością nie zaprząta, bo wszyscy są przyzwyczajeni, że zawsze ta szersza ma pierwszeństwo, nawet jeżeli nie ma znaku. ;)
scorpio44

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 16 maja 2011, 14:50

A nikt sobie głowy taką ewentualnością nie zaprząta, bo wszyscy są przyzwyczajeni, że zawsze ta szersza ma pierwszeństwo, nawet jeżeli nie ma znaku.

Najgorsze jest to, że są tak przekonani nawet wtedy, gdy na szerszej stoi A-7. ;)
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze