Skręcanie na rondzie- kilka pytań

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skręcanie na rondzie- kilka pytań

Postprzez lith » poniedziałek 02 maja 2011, 10:05

Nie wiem... ja na tym rondzie to nie widzę praktycznie żadnych pasów. I według tego pisałem. jak pas zjeżdża z ronda to nie zmieniamy pasa więc mamy pierwszeństwo... ale tu tego nie widzę.
lith

Postprzez maryann » poniedziałek 02 maja 2011, 10:29

Przecież to nie rozważania o tym, czy stosować się do znaków(w tym wypadku poziomych), tylko jak opuścić rondo(inne 'skręcanie' problemem chyba nie jest), jak wykorzystać te, które są. Jeśli więc są pasy ruchu poprowadzone tak a nie inaczej to jedziemy tak a nie inaczej. Ja tam nie dostrzegłem na zdjęciu tego co dylek, może zza szyby to co innego... I nie podchodzę tak emocjonalnie. A co, jak śnieg zasypie?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez dylek » poniedziałek 02 maja 2011, 14:04

maryann - a dostrzegasz może na fotce to, że wjazd/wyjazd na tym rondzie jest prosto, a nie pod żadnym pozorem wydumanym skrętem w prawo ?? :D
A skoro prosto - to wiesz..... wolno z obu pasów tak pojechać ;)
Przy takim założeniu to słysząc :
maryann napisał(a):gdy temu po prawej umyśli się zająć lewy pas wyjazdowy(za tym białym, za tym seledynowym dostawczym)- to też będzie miał pierwszeństwo (przed tym wziętym w kółeczko).
można przerazić się na serio.... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » poniedziałek 02 maja 2011, 14:22

Jeśli jest przed tym czymś C12, to ruch tam się odbywa dookoła wyspy, czy czego tam, i to jest prosto. A jak są dodatkowo, czy zamiast, jakieś inne malunki, to ich też słuchamy.
I to już nie jest prosto(pojąć)?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » poniedziałek 02 maja 2011, 14:34

No jeżeli ktoś sobie tam beztrosko ze środkowego nie patrząc na nic i bez kierunku (bo przecież jedzie prosto) zjedzie to jak ktoś na prawym będzie jechał (powiedzmy, ze wjechał prostopadłą i też jedzie w swoje prosto) to na 80% ma go w drzwiach. To dopiero przerażające.
lith

Postprzez cman » poniedziałek 02 maja 2011, 15:03

maryann napisał(a):Jeśli jest przed tym czymś C12, to ruch tam się odbywa dookoła wyspy, czy czego tam, i to jest prosto.

Niestety nie jest i choćbyś jak się upierał, nie będzie.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze