Zmiana SJ

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana SJ

Postprzez ARKIM » piątek 29 kwietnia 2011, 22:50

Bardzo prosze o rade poniewaz nie bardzo wiem co robić.
Zostało mi do wyjeżdzenia 2 godziny , ale mój instruktor stwierdził
ze to i tak bedzie mało bo ludzie w moim wieku (43) potrzebuja
wyjeżdzic podwójna ilosc godzin .Juz poinformował mnie ze powinnam
wykupic dodatkowe piec godzin a pozniej zobaczymy.Chcialabym zmienic
instruktora,ale w tej szkole nie mam takiej mozliwosci.Czy moge po wyjeżdzeniu
obowiazkowych 30 godzin zmienic szkołe,czy instruktor moze nie dopuscic mnie do
egzaminu wewnetrznego,czy ewentualnie wewnetrzny moge zrobic gdzis indziej?
Chcialabym wykupic dodatkowe jazdy ,ale nie widze mozliwosci abym
kontynuowala nauke u obecnego instruktora.Opisalam tu moja sytuacje w wielkim
skrócie,poniewaz dlugo by pisac o metodach i praktykach w/w. :help:
ARKIM

Re: Zmiana SJ

Postprzez mk61 » sobota 30 kwietnia 2011, 00:14

Papiery możesz odebrać z OSK w każdej chwili i za porozumieniem możecie uregulować należności za wyjeżdżone/niewyjeżdżone godziny. Tak, instruktor może nie dopuścić do egzaminu, jeśli stwierdzi, że umiejętności kursanta nie są wystarczające. Jeśli odbierzesz dokumenty z obecnego OSK, to i tak będziesz musiała w innym dokupić parę godzin, bo chyba nie sądzisz, że ktoś "tak o" wyda Ci zaświadczenie o ukończeniu kursu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Olin » niedziela 01 maja 2011, 06:53

Zachowanie instruktora skandaliczne ! Jak można było oświadczyc kursantowi, że ze względu na wiek potrzebuje wiekszej ilości godzin jazdy....? Proszę jak najszybciej zmienić tego pseudo instruktora.
Olin

Postprzez ks-rider » niedziela 01 maja 2011, 09:59

Olin napisał(a):Zachowanie instruktora skandaliczne ! Jak można było oświadczyc kursantowi, że ze względu na wiek potrzebuje wiekszej ilości godzin jazdy....? Proszę jak najszybciej zmienić tego pseudo instruktora.

Jak nie masz pojecia to moze nie klep bezmyslnie po klawiaturze. Instruktor powiedzial mu prawde - ktora co najwyzej kole w oczy. Sklamal go mowiac, ze gdy sie jest starszy to i potrzebuje sie wiecej godzin ?

Zmiana instruktora, hmmmm, da tyle, ze i tak wykupic bedzie musial godziny, a nowy niekoniecznie bedzie lepszy !

Zostalbym przy starym i sluchal co mi nowi !

:wink:
ks-rider

Postprzez Olin » niedziela 01 maja 2011, 10:25

Gościu. Widać, że twoja obecność tu jest czystym przypadkiem. Nie tylko nie masz zielonego pojęcia o przepisach, ale także o podstawach kultury zachowania.
Olin

Postprzez Cyberix » niedziela 01 maja 2011, 15:44

Abstrahując od kultury i umiejętności instruktora, kurs powinno się robić z udziałem co najmniej 2-3 instruktorów. Dlaczego? Obycie z obca osobą i kwestie tego, iż każdy reaguje inaczej i na co innego zwraca uwagę. Jeden na coś przymyka oko a inny widzi w tym błąd.
Cyberix

Postprzez michooo » niedziela 01 maja 2011, 16:12

Nie wiem czy to takie dobre jak przychodzi nowy instruktor i stwierdza, że jego zdaniem nic nie umiesz, bo np on preferuje parkowanie na liczenie obrotów, a poprzedni uczył na obserwowanie krawężnika :P A znam takie przypadki.
Fajnie, że będziesz ćwiczyć więcej. Gorzej, że musisz za to dodatkowo płacić i być zdezorientowanym, przekonanym że nic nie umiesz. Bo ktoś namiesza swoimi "genialnymi" sposobami i przekonaniami.

Oczywiście, najlepiej od razu trafić na dobrego instruktora, który nie będzie się bawić w takie pierdoły. Ale w tym przypadku zdecydowanie trzeba zmienić OSK. Od razu widać, że szkołą jest nastawiona na zdzieranie z ludzi kasy. Wypowiedzi kolegi @ks-rider nie ma sensu komentować, ale na każdym kroku pokazuje on, że reprezentuje właśnie takich "speców" od nauczania, którzy wmawiają ci twoją beznadzejność i doją kasę jak tylko mogą. Współczuję jego kursantom.
michooo

Postprzez szerszon » niedziela 01 maja 2011, 19:27

Co bedzie wiekszą krzywdą dla kursanta ?
1.Proszę Pana moim zdaniem jednak przydałoby się pojezdzić kilka godzin bo ....... itd nie jest jeszcze opanowane ?
czy
2.Wszystko swietnie ,lec Pan na egzamin ?

Mimo świadomości ,ze kursant na pierwszym manewrze polegnie.Kwestia formy wypowiedzi.

Druga sprawa:
Na zaświadczeniu instruktor potwierdza przygotowanie kursanta do egzaminu.Danie papierka mimo braku umiejetności budzi pewne watpliwości.
Najlepszym wyjsciem ( nie do końca dobrym) byłoby wydanie zaswiadczenia, aby nie blokować kursanta z informacją i wolnym wyborem co do dalszej nauki.
Po co mi słuchac ,ze kogokolwiek naciagam na dodatkowe godziny ?
szerszon

Postprzez Borys68 » niedziela 01 maja 2011, 20:10

Ahoj!
ARKIM napisał(a):Bardzo prosze o rade poniewaz nie bardzo wiem co robić.
Zostało mi do wyjeżdzenia 2 godziny , ale mój instruktor stwierdził
ze to i tak bedzie mało bo ludzie w moim wieku (43) potrzebuja
wyjeżdzic podwójna ilosc godzin.

Uważam, że to bzdura. Robiłem prawo jazdy mając 40 lat - 30h kursu mi wystarczyło. Wraz z dodatkowymi godzinami jakie wziąłem przed egzaminami - razem 38-40h. Zdałem za drugim razem, 1-szy raz oblałem z własnej winy - wymuszenie ...
Moja siostra zrobiła PJ mając 43 lata ...

Rada - "rozlicz się, weź papiery i zanieś do innego OSK" - wygląda mi na rozsądną.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez ARKIM » niedziela 01 maja 2011, 20:33

Witam.
Wszystkim serdecznie dziekuje za wypowiedzi i rady.
Ja oczywiscie zamierzam wykupic godziny ile bedzie
trzeba,chciałabym tylko zrobic to u innego instruktora.
Zdaje sobie sprawe z tego ze powinnam wziasc jeszcze
kilka lekcji,(ile bedzie trzeba),ale nie u czlowieka który
wyzwala we mnie potworny stres a nade wszystko STRACH.
Opowiada o ewentualnych stratach jakie poniesie w razie
gdybym mu czasem uszkodziła auto,itp.Kiedy powiedzialam
mu ze wsiadajac do jego samochodu czuje sie jakby to była
kara,stwierdził ze to normalne.A ja nie sadze zeby to była norma.
Twierdzi ze "zdaza sie ze kursanci zabieraja od niego papiery ,po czym
wracaja z podkulonym ogonem".Chciałabym tylko najnormalniej w swiecie
przygotowac sie do egzaminu,czy to tak wiele? POZDRAWIAM
ARKIM

Postprzez njoy » niedziela 01 maja 2011, 20:39

Instruktor stwierdził fakt, że jeszcze trzeba poćwiczyć. To czy będziesz ćwiczyć u tego instruktora w tym OSK, czy u innego w innym OSK ma drugorzędne znaczenie. Niektórym zwykłe 30 godzin po prosu nie wystarcza i nie zależy to od wieku. Być może instruktor ubrał to w złe słowa.
Sam znam przypadek, kiedy młoda dziewczyna (25 lat) po kilkunastu godzinach miała zakomunikowane, że w zwykłym kursie na pewno nie opanuje materiału i będzie musiała dużo więcej się szkolić niż inni. Zgodziła się z tym, bo widziała co robi na drodze. Dostała zaświadczenie dopiero po 145 godzinach jazdy. Dopiero wtedy nadawała się do samodzielnego poruszania się po drodze. Egzamin zdała za 2 razem i co najważniejsze - wychwala szkołę pod niebiosa.
Mogę Ci poradzić tylko, żebyś kupiła 1 godzinkę takiego "egzaminu próbnego" w innej szkole i niech instruktor prosto z mostu powie Ci, co umiesz. A Ty najlepiej zrobisz jak go uważnie i z pokorą wysłuchasz.
njoy

Postprzez ks-rider » niedziela 01 maja 2011, 20:51

Olin napisał(a):Gościu. Widać, że twoja obecność tu jest czystym przypadkiem. Nie tylko nie masz zielonego pojęcia o przepisach, ale także o podstawach kultury zachowania.

Moze zacznijmy od tego, ze " twoja " pisze sie z duzej litery - tyle o Twojej kulturze.

Misiu, nie wiedzialem, ze do powiedzenia czegos wprost bez obludy potrzebne sa przepisy, jak i kultura zachowania. Gdybys byl nieco inteligentniejszy wiedzialbys, ze medal ma dwie strony a metod moze byc wiele.

Jedyne co moglbym tamtemu instruktorowi zarzucic, to odgorne zalozenie, ze bedzie potrzebowal podwojna liczbe godzn, mialem przypadki, ze i podwojna nie wystarczyla.

ks-rider

Postprzez michooo » niedziela 01 maja 2011, 20:57

szerszon napisał(a):Co bedzie wiekszą krzywdą dla kursanta ?
1.Proszę Pana moim zdaniem jednak przydałoby się pojezdzić kilka godzin bo ....... itd nie jest jeszcze opanowane ?
czy
2.Wszystko swietnie ,lec Pan na egzamin ?

Oczywiście, masz rację. Ja też bym chciał, aby do egzaminu podchodziły jak najlepiej przygotowane osoby i nie zdawały po 10-15 razy, a jeśli jakieś rzeczy nie są opanowane to instruktor powinien zalecić dokupienie godzin. To jest w interesie wszystkich, aby kierowcy potrafili jeździć jak najlepiej i nie powodowali zagrożeń. W ogóle, uważam, że ten pułap zdawalności jest dość liberalny patrząc na wyczyny niektórych posiadaczy PJ. Mówię posiadaczy, bo kierowcami ciężko ich nazwać.
Pamiętajmy też, że 30h to minimum, nie każdemu to wystarcza.

Natomiast nie podoba mi się podejście w stylu: masz 40 lat to wykup sobie dwa razy tyle godzin, jesteś blondynką to dokup sobie 100h. Co to ma do rzeczy? Co innego jeśli instruktor poda konkretne rzeczy, które trzeba poprawić i ile orientacyjnie na to czasu potrzeba. A nie: generalnie to mi się nie podoba jak jeździsz, dokup sobie z 10h to potem zobaczymy.
W Łodzi jest całkiem znany OSK, który działa w ten sposób, że wmawia ludziom, że nic nie umieją i każe wszystkim wykupować po 10-20h więcej niż potrzebują, bo rzekomo nie zdadzą wewnętrznego. Ale dzięki temu mają kasę na reklamę i jeszcze więcej klientów.

Trzeba rozgraniczyć sytuację, w której ktoś faktycznie sobie nie radzi i potrzebuje więcej godzin od naciągania ludzi. Nie wiem na 100% jak było w przypadku, o którym rozmawiamy, ale argument o wieku mnie dobił.

edit:
Zdaje sobie sprawe z tego ze powinnam wziasc jeszcze
kilka lekcji,(ile bedzie trzeba),ale nie u czlowieka który
wyzwala we mnie potworny stres a nade wszystko STRACH.
Opowiada o ewentualnych stratach jakie poniesie w razie
gdybym mu czasem uszkodziła auto,itp.Kiedy powiedzialam
mu ze wsiadajac do jego samochodu czuje sie jakby to była
kara,stwierdził ze to normalne.A ja nie sadze zeby to była norma.

To trochę się wyjaśniło. Taka atmosfera z pewnością nie sprzyja nauce, jak widać psycholi nie brakuje. Uważam, że powinnaś poszukać innego OSK czy instruktora.
michooo

Postprzez szerszon » niedziela 01 maja 2011, 21:34

Kwestia podejścia:
Nie to, ze ktos sie nie nadaje, tylko że sie nadaje tylko potrzebuje trochę wiecej czasu.
Aby ten czas nie był zbytnio długi, nie wolno robić tragedii i atmosfery końca swiata.

Tekst o zniszczeniu samochodu jest nie na miejscu. Do czego ma słuzyc samochód do nauki jazdy i po co siedzi instruktor z boku ? :D

Kursant powinien na następne jazdy lecieć jak na skrzydłach.Jazda i zdobywanie umiejetności powinno być przyjemnością a nie karą !
szerszon

Postprzez ks-rider » poniedziałek 02 maja 2011, 08:22

szerszon napisał(a):Tekst o zniszczeniu samochodu jest nie na miejscu. Do czego ma słuzyc samochód do nauki jazdy i po co siedzi instruktor z boku ?

Hmmmmm, nie wiem jak Ty ale ja uswiadamiam kursanta, co dzieje sie w aucie, jakie sa skutki tego co robi oraz jak przeklada sie to na ekspluatacje i koszta.

Kumpel ktoremu kursantka po zwroceniu uwagi odpowiedziala;

- przeciez to nie moje auto !

zakonczyla w natychmiastowym trybie nauke.

ks-rider

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców