krawężniki i progi zwalniajace, dziury

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: krawężniki i progi zwalniajace, dziury

Postprzez jasiek23 » czwartek 24 marca 2011, 16:20

Ja jeżdżę Golfem IV i nie powiem żeby było jakoś super miękko ale też nie jest jakoś wybitnie twardo.

Skoro już o zawieszeniu mowa to wczoraj miałem przyjemność jechać tym starszym BMW serii 7 i poprostu to auto jest stworzone do jazdy po Polskich drogach (glównie ze względu na komfort jazdy po nierównościach - wszystkie nierówności wyczuwalne Golfem tu były jakby nie obecne. Nie wiem jak jest z wytrzymałością zawieszenia więc tu się nie wypowiadam)
jasiek23

Postprzez qwer0 » czwartek 24 marca 2011, 16:31

I nie piszcie ze lebek z DE wlozyl sprezyny na tor bo to jest s40 czyli VOLVO a lebki takimi nie jezdzą, to jest auto raczej luksusowe?

Nie no, jasne, to oczywiste, ze autem ktore nadaje sie tylko na zyletki wozil sie pan prezes...
Nie rob se yay.
Takie volvo na zachodzie kosztuje tyle co wagon lepszych fajek.

U nas to co innego... Ale tez nie radze Ci sie w to bawic, bo jak zaczniesz robic wszystko na cacy, to przekroczy to kilkukrotnie wartosc tej fury. Pchaj do dalej na wschod, albo cofnij licznik jeszcze o 100kkm i opchnij jakiemus tepemu polaczkowi - pozbedziesz sie problemu.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tomciopaluch188 » czwartek 24 marca 2011, 16:48

wg ciebie s40 jest gorsze od golfa 4, passata b5, audi a4?
tomciopaluch188

Postprzez tomciopaluch188 » czwartek 24 marca 2011, 18:03

bez jaj ale s40 to auto klasy średniej i mówisz ze to tandeta?
powiec mi które auto za tak niską cene będzie posiadalo pelną elektryke, podgrzewane lusterka, eletrkycznie sterowane, el sterowane wszystkie szyby wraz z tylnimi, wspomaganie, klime automatyczną, abs, ebd, 4 poduszki, napinacze pasów, radio wys jakosci, tempomat i pare innych bajerów
do vw passata b5 musialbym pare kawalków dolozyc i bym mial model 1,6 calkowicie golusienki bez klimy to samo z a4
tomciopaluch188

Postprzez cman » czwartek 24 marca 2011, 18:07

On nie pisze o S40 ogólnie, tylko konkretnie o Twoim zajeżdżonym egzemplarzu.
cman

Postprzez tomciopaluch188 » czwartek 24 marca 2011, 18:47

ja sie nie nabijam z waszych aut
wg was s40 mozna porównac z jakimi autami?
czytajac o s40 w necie widze ze ten typ tak ma z tym twardym i glosnym zawieszeniem
tomciopaluch188

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 marca 2011, 18:55

tomciopaluch188 napisał(a):ja sie nie nabijam z waszych aut

Czyżby Twoim zdaniem ktoś się tutaj "nabijał" z Twojego? :shock:
scorpio44

Postprzez annubis17 » piątek 25 marca 2011, 16:50

tomciopaluch188 napisał(a):bez jaj ale s40 to auto klasy średniej i mówisz ze to tandeta?
powiec mi które auto za tak niską cene będzie posiadalo pelną elektryke, podgrzewane lusterka, eletrkycznie sterowane, el sterowane wszystkie szyby wraz z tylnimi, wspomaganie, klime automatyczną, abs, ebd, 4 poduszki, napinacze pasów, radio wys jakosci, tempomat i pare innych bajerów
do vw passata b5 musialbym pare kawalków dolozyc i bym mial model 1,6 calkowicie golusienki bez klimy to samo z a4

Te Volvo to segment D, więc klasa średnia. Za taką cenę znajdzie się pare innych aut z nawet i segmentu E i to o lepszym wyposażeniu. Porównywalnie do tego Volvo cenowo i wyposażeniowo może konkurować np. Citroen Xantia, tyle że z o wiele wyższym komfortem jazdy. Np. Laguna też może śmiało z s40 konkurować...tylko że cena jest jeszcze niższa takiej Laguny. Z segmentu E i z większą ilością bajerów, jak np. elektryczne i podgrzewane siedzenia, climatronic, nawigacje, można polecić Lancie k, lub Citroena XM, który oferuje o niebo lepszy komfort.
Powiedz mi, który to rocznik twojego Volvo i ile dałeś za taki zajechany egzemplaż?
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez qwer0 » piątek 25 marca 2011, 19:06

Powiedz mi, który to rocznik twojego Volvo

Dziewiec szesc.

czytajac o s40 w necie widze ze ten typ tak ma z tym twardym i glosnym zawieszeniem

Czytajac o francuskich autach (czy ogolnie o wszystkich na eF) w necie zobaczymy, ze sa one do dupy.

Co mozemy wyczytac? W prawie kazdym 15 letnim aucie, w ktorym nic nie bylo robione od nowosci zawieszenie bedzie robilo "jeb", czy inne "piz.d".
Nie ma roznicy czy volvo, czy jakakolwiek inna marka. Jak cos jest wyeksploatowane do granic to nie bedzie dzialalo tak jak powinno.

Twarde sobie moze byc, ale nie powinno robic "lup" czy "piz.d". Tzn moze sobie i tak zrobic, ale jakbys przez prog przejezdzal na pelnej q, a nie na polsprzegle.

Nie mam nic do volvo (sam mialem s80, milo wspominam), nie mam nic do starych aut (mam ostatnio chcice stania sie posiadaczem ogorka), a i na co dzien nie jezdze nowka z salonu.
Ale zeby cos bylo rupieciem, nie musi byc od razu stare, czy nazywac sie na fyyyy. To nie o to chodzi.

Niewazne jest jakie masz tam wyposazenie, niewazne jest logo volvo.

Przypomina mi to gadke pewnego ukrainca, ktorego poznalem za wschodnia granica. Ciagle gadal, ze ma vojlvo, vojlvo. Szczycil sie tym, ze nie wiem. W koncu poszlismy do tego jego vojlvo. Pierwszy raz widzialem taki model na oczy. Produkcja tak na oko... gdzies tak lata 70-80 :lol: Nawet na allegro takiego modelu nie ma, zeby zademonstrowac :P
Ale niewazne! Niewazne, ze sie sypalo. Dla niego bylo wazne, ze inni jezdza zyguli, a on ma vojlvo.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tomciopaluch188 » sobota 26 marca 2011, 11:40

ja kupowalem zaplacilem za niego 12k inne z gorszym wypasek kosztowaly 14-15k
a np passat b5 1,6 goluski kosztowal takze 15-16 a a4 15-17k i wyposazenie bylo gorsze

s40 nie jest konkurencją dla passata? a4? vectry?
moze to jest kompakt czyli konkurencja dla astry, focusa, bory? golfa?
jechalem vectrą i wg mnie u mnie jest lepiej
chociaz deska rozdzielcza nie wydaje trzasków a w innych autach trzesie sie jak galareta u mnie cicho jest od deski
po wymianie czesci w zawieseniu jest o wiele ciszej juz tak nie wali ale sztywno jest jak cholera ale nie lupie!
tomciopaluch188

Postprzez lith » sobota 26 marca 2011, 12:12

No ja nie wiem... dla mnie i od samochodu za 2k należy wymagać w miarę sprawnego zawieszenia, czy działających hamulców... no i jazdy prosto :>... bez takich rzeczy nie ma co się podniecać klimatyzacją, elektrycznymi szybami czy innymi bajerami.

To wygląda jak podniecanie się funkcjami typu bluetooth, gps, wifi w telefonie, który ma niesprawne klawisze i pęknięty ekranik.
lith

Postprzez tomciopaluch188 » sobota 26 marca 2011, 16:11

np w porównaniu do poleza czy duzego fiata, malucha czy cc to u mnie wszystko chodzi o niebo lepiej
tomciopaluch188

Postprzez lith » sobota 26 marca 2011, 16:55

No właśnie nie wiem... bo jeździłem dużym fiatem kolegi i nie miał problemów typu, hamulce słabo działają, samochód znosi na boki, zawieszenie tez było całkiem ok. Na pewno nie trzeba było przetaczać sie przez progi zwalniające na 1 pół-sprzęgłem. Samochód kupił praktycznie po cenie paliwa w baku. Przeciętne cc też chodzi dobrze. Oczywiście samo w sobie takie volvo jest fajne... pewnie dużo lepsze od mojego wozidełka... ale moje jest sprawne ^.-
lith

Postprzez annubis17 » sobota 26 marca 2011, 19:45

tomciopaluch188 napisał(a):ja kupowalem zaplacilem za niego 12k inne z gorszym wypasek kosztowaly 14-15k
a np passat b5 1,6 goluski kosztowal takze 15-16 a a4 15-17k i wyposazenie bylo gorsze

s40 nie jest konkurencją dla passata? a4? vectry?
moze to jest kompakt czyli konkurencja dla astry, focusa, bory? golfa?
jechalem vectrą i wg mnie u mnie jest lepiej
chociaz deska rozdzielcza nie wydaje trzasków a w innych autach trzesie sie jak galareta u mnie cicho jest od deski
po wymianie czesci w zawieseniu jest o wiele ciszej juz tak nie wali ale sztywno jest jak cholera ale nie lupie!

Kiedy to kupowałeś? W tej chwili samochód tej klasy, z tego rocznika, w lepszym stanie i z takim wyposażeniem to spokojnie za 4tys. jest do kupienia.
I co z tego ze s40 jest konkurencją dla passata itd?
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez qwer0 » niedziela 27 marca 2011, 10:03

ja kupowalem zaplacilem za niego 12k inne z gorszym wypasek kosztowaly 14-15k

Kiedys Ty to kupowal???
qwer0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne