Prawo Jazdy - maks. liczba punktów karnych.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo Jazdy - maks. liczba punktów karnych.

Postprzez tomekp » piątek 25 marca 2011, 15:35

Witam serdecznie.
Chciałbym Was zapytać, czy ktoś może wie co się dzieje, gdy przykładowo drogówka zatrzyma mnie na jakimś wykroczeniu, powiedzmy że dostaję za niego np. 250zł mandatu oraz 6pkt karnych, a na swoim koncie mam już 18 (bo przykładowo zrobiłem dwa takie same wykroczenia za które w taryfikatorze było po 9pkt karnych). Czy podczas przyznawania tego mandatu 250zł i 6pkt (co daje mi już łącznie razem 24pkt karne)przyjmuję go, wysiadam z ich samochodu, wsiadam do swojego i normalnie odjeżdzam a za jakiś czas moje PJ zostaje zatrzymane czy kończy się na tym że juz nie odjeżdzam swoim samochodem a oni na miejscu zatrzymują mi Prawo Jazdy? (to wszystko przykładowo oczywiście)
Jeśli ktoś jest zorientowany proszę o informacje.
Pozdrawiam.
Tomek.
#####Tomek#####
tomekp

Re: Prawo Jazdy - maks. liczba punktów karnych.

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 18:32

Za zdobycie 24 nie zabierają Ci prawa jazdy ani od razu, ani później, bo dopiero zdobycie punktu 25 tym skutkuje. :)
scorpio44

Postprzez dylek » piątek 25 marca 2011, 18:53

No to chyba zależy też jak długo ma się owo prawko...
Widywałem i takich co za 18pkt wcześniej + 6 pkt załapane i prawko bye bye.... :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ella » piątek 25 marca 2011, 23:06

Zabierają prawko i wracasz od nowa na kurs prawa jazdy

Napisane: 06-12-2010 12:50

Potrzebuję pilnej pomocy, a mianowicie informacji na temat kursu prawa jazdy kategorii C...
Otóż, dwa miesiące temu zdałem prawo jazdy kategorii B,

Ale teoretycznie za więcej niż 24 punkty nie zabierają prawka. Możesz jeździć ale masz określony czas na zdanie egzaminu. Jak się nie wyrobisz to dopiero wtedy tracisz uprawnienia do kierowania pojazdami.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 23:30

ella napisał(a):za więcej niż 24 punkty nie zabierają prawka. Możesz jeździć ale masz określony czas na zdanie egzaminu. Jak się nie wyrobisz to dopiero wtedy tracisz uprawnienia do kierowania pojazdami.

Słyszałem różne wersje na temat tego, jak to dokładnie wygląda, ale przyznam, że takiej chyba jeszcze nie. :D
scorpio44

Postprzez ella » piątek 25 marca 2011, 23:38

No widzisz scorpio a ja słyszałam :D . Trochę się pozmieniało.Też się początkowo dziwiłam ale jak kolega z pracy ( trzy lata temu) nałapał punktów i dalej jeździł to dopytałam co i jak. Miał miesiąc na zdanie egzaminu.

A to z innego forum
przekroczyłem 24 punkty karne, (za zakaz skrętu w lewo, 2x prędkość itp.), dostałem wezwanie z Urzędu Miasta do przystąpienia do egzaminu na prawo jazdy kat. B w celu sprawdzenia kwalifikacji. Za 2 tygodnie mam egzamin, jeśli nie zdam za pierwszym razem, dostanę wezwanie do oddania prawka i zostaną mi cofnięte uprawnienia do kierowania pojazdami. Jednak nie będzie to na mocy wyroku sądu, tylko właśnie z Urzędu Miasta lub od Starosty.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 26 marca 2011, 00:16

Mógłby ktoś sypnąć jakąś podstawą prawną i napisać coś więcej?
scorpio44

Postprzez tomekp » sobota 26 marca 2011, 10:57

scorpio44 napisał(a):Za zdobycie 24 nie zabierają Ci prawa jazdy ani od razu, ani później, bo dopiero zdobycie punktu 25 tym skutkuje. :)

To co napisał scorpio44 podejrzewam że jest prawdą ;] natomiast jeśli chodzi o podstawę prawną...czytam kodeks z ciekawości juz po raz któryś ale przyznam że w głowie mi się to nie uwieczniło, ale pamiętam że w Kodeksie Drogowym wyraźnie o tym pisze...
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez scorpio44 » sobota 26 marca 2011, 11:09

W kodeksie jest tylko, że policjant zatrzyma prawo jazdy w razie przekroczenia tylu a tylu punktów. I w tym cały problem, że nie ma nic więcej, a w rzeczywistości bardzo różnie się to odbywa.

No i przede wszystkim (tak jak wspomniała Ella) - jeżeli masz prawo jazdy niecały rok, to możesz zdobyć max 20 punktów, a nie 24!
scorpio44

Postprzez tomekp » sobota 26 marca 2011, 11:17

"przekroczyłem 24 punkty karne, (za zakaz skrętu w lewo, 2x prędkość itp.), dostałem wezwanie z Urzędu Miasta do przystąpienia do egzaminu na prawo jazdy kat. B w celu sprawdzenia kwalifikacji. Za 2 tygodnie mam egzamin, jeśli nie zdam za pierwszym razem, dostanę wezwanie do oddania prawka i zostaną mi cofnięte uprawnienia do kierowania pojazdami. Jednak nie będzie to na mocy wyroku sądu, tylko właśnie z Urzędu Miasta lub od Starosty."

Dobrze, a jeżeli np. nie zda tego egzaminu i przyjdzie wezwanie do oddania Prawa Jazdy a on przykładowo powie (skłamie) że nie posiada go juz, bo przykładowo zgubił bądź zawieruszył (ale wcześniej tego nie zgłosił) Co wtedy??? Jakaś kara? Konsekwencje?
#####Tomek#####
tomekp

PRZEKROCZENIE 24 PUNKTY KARNE od A do Z

Postprzez 22pawel22 » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 22:33

Witam
Ja zarobiłem dokładnie 25pkt :twisted: karnych. Najpierw 2pkt za pasy, później 10pkt za 101/50, później 8pkt za 88/50, i na końcu w ZIELONEJ GÓRZE 5pkt za jazdę w prawo na nakazie w lewo i przejechanie lini ciągłej itp.
Prawka mi nie zabrali :lol: od razu, nawet zapomniałem że aż tyle mi się uzbierało.
Po ok 2-3 tyg przyszedł list że przekroczyłem limit pkt :roll: i po następnym ok tyg przyszedł następny list z policji że mam przyjść po skierowanie na psychotesty i później z tymi badaniami poszedłem do starosty (bo poinformowała mnie policja) i starosta wystawił następne skierowanie do WORDu i pojechałem się zapisać koszt egzaminów ok 130zł (nie pamiętam dokładnie ile), 3tyg później egzamin - testy zdane ale jazda nie bo zapomniałem świateł. Z powrotem idę do starosty i pytam co dalej a oni mi na to że muszą poczekać aż WORD prześle papiery że nie zdałem. Minął tydz i idę do starosty a ani że dostali papiery i muszę oddać im teraz prawko i oni mi dadzą nastepne skierowanie. No to oddałem i dali mi skierowanie no i wale do WORDu sie zapisać oczywiście tylko na jazdę bo przecież testy wtedy zdałem a ty zaskoczenie bo muszę znów zdawać testy i jazdę bo pierwsze skierowanie to było "sprawdzenie kwalifikacji". No dobra, zapisuję się znów na testy i jazdę, po 3tyg mam egzamin no i zdaje POZYTYWNIE. Dwa razy musiałem zdawać i dwa razy kur......... ma..... jeździłem autem pod nr 13 - NIBY PECHOWY A ZDAŁEM.
Teraz czekam aż WORD prześle papiery do starosty i idę po moje czteroletnie PRAWKO
TYLE NERWÓW ŻE HEJ - MASAKRA NO I 0K 2 m-c BEZ PRAWKA ale pkt się skasowały :lol: 8) :P :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:
22pawel22

Powrót do Szkolenie kierowców