Wyprzedzanie bezpośrednio przed przejściem dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie bezpośrednio przed przejściem dla pieszych

Postprzez oskinstruktor » środa 23 marca 2011, 15:55

Jak dla mnie to naciągana interpretacja. Odnieśmy się więc do przykładu podanego przez Ciebie. Jedziesz lewym pasem obojętnie w którym kierunku. Po prawej stronie masz linię przerywaną a po lewej podwójną ciągłą. Przed Tobą samochód który jedzie o wiele wolniej niż dopuszczalna prędkość, prawy pas jest zakorkowany. Tu moje pytanie...... możesz wyprzewdzić czy nie???
Tylko jedna odpowiedź może być prawidłowa bez względu na to czy nam się to podoba czy nie.
Panowie Instruktorzy (niektórzy), sami wiecie jak często przeklinamy pod nosem na niektóre decyzje egzaminatorów podczas egzaminów. Chodzi mi o interpretację przepisów. Niestety sami robimy identycznie...... dorabiamy jakieś niepotrzebne teorie, wizje i interpretacje przepisów do rzeczy oczywistych (tak jak w tym przypadku). Sami tym utrudniamy sobie życie.
Dla mnie sprawa jest jasna....... LINIA PODWÓJNA CIĄGŁA ZABRANIA NAM WYPRZEDZANIA (caps nie był przypadkowy) Nie dorabiajmy więc jakichś wizji. Wiem co pisze przy opisie lini P4 i nie ma tam zakazu wyprzedzania ale skoro pisze że nie można na nią najżdżać ani jej przekraczać to również nie możemy w takim przypadku wyprzedzać bo wiąże nam się to z najechaniem lub przejechaniem po niej.
oskinstruktor

Postprzez ivytomek » środa 23 marca 2011, 16:24

jarzabek napisał(a): (...) dorabiamy jakieś niepotrzebne teorie, wizje i interpretacje przepisów do rzeczy oczywistych (tak jak w tym przypadku).
(...)ale skoro pisze że nie można na nią najżdżać ani jej przekraczać to również nie możemy w takim przypadku wyprzedzać bo wiąże nam się to z najechaniem lub przejechaniem po niej.

Właśnie sam to robisz :)
ivytomek

Postprzez cman » środa 23 marca 2011, 16:36

jarzabek napisał(a):Dla mnie sprawa jest jasna....... LINIA PODWÓJNA CIĄGŁA ZABRANIA NAM WYPRZEDZANIA (caps nie był przypadkowy)...

Początkowo myślałem, że trochę się zamotałeś czy tam coś trochę innego miałeś na myśli, ale widzę, że Ty to na poważnie...

Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale czytając m.in. ten fragment:
jarzabek napisał(a):Wiem co pisze przy opisie lini P4 i nie ma tam zakazu wyprzedzania ale skoro pisze że nie można na nią najżdżać ani jej przekraczać to również nie możemy w takim przypadku wyprzedzać bo wiąże nam się to z najechaniem lub przejechaniem po niej.
- wydaje mi się, że chyba nie do końca wiesz czym jest wyprzedzanie i stąd bierze się nieporozumienie.
cman

Postprzez oskinstruktor » środa 23 marca 2011, 17:20

A mógłbyś tak konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie odnośnie Twojego zdjęcia?

Chwilowo nie będę komentował Twojej odpwiedzi. Poczekam najpierw na odpowiedź na moje pytanie.
oskinstruktor

Postprzez qwer0 » środa 23 marca 2011, 17:28

Moze ja odpowiem. Oczywiscie, ze moze. A ze nie ma w danym momencie takiej mozliwosci to zupelnie inna bajka.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » środa 23 marca 2011, 17:31

Tak w ogóle to pytanie było zadane, że musiałem je kilka razy uważnie przeczytać, a i tak nie mam pewności czy dobrze zrozumiałem.
Zrozumiałem, że na prawym pasie ruchu jest korek, lewym jedzie zawalidroga i czy można przejechać linię podwójną ciągłą i wyprzedzić zawalidrogę z lewej strony, tak? Jeżeli tak, to odpowiadam: oczywiście że nie, przejechania na lewą połowę jezdni zabrania linia P-4, a dodatkowo ew. przebywania na lewej połowie jezdni zabrania art. 16 ust. 3 PRD.
cman

Postprzez oskinstruktor » środa 23 marca 2011, 20:03

Qwer....... Twoją odpowiedź zostawiam bez komentarza!!!!
Cman....... zmierzamy chyba już teraz w dobrym kierunku. Dobrze mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o sytuację ze zdjęcia które przedstawiłeś. Zaczęło się od lith`a który napisał że podwójna ciągła nie zabrnia wyprzedzania. Ty go poparłeś a teraz udzieliłeś odpowiedzi że jednak nie może wyprzedzać.
Podsumowując..... skoro P4 nie zabrania wyprzedzania(w pierwszej Twojej wersji i Lith`a) to dlaczego nie można wyprzedzić? (teraz udzieliłeś takiej odpowiedzi)

Rozumiem co miałeś na myśli pisząc o miejscu, które wystarcza podczas wyprzedzania aby nie najechać na linię ale nie można generalizować. Z takiego przekazu wynika, że można wyprzedzać na linii P4 bezwarunkowo (bo ona tego nie zabrania). Niestety kodeks drogowy to złożony proces i nie jest to takie proste i oczywiste jak się nam wydaje....

To co napisał lith powinno brzmieć:
Linia podwójna ciągła: nie zabrania wyprzedzania pod warunkiem, że pojazd wyprzedzający nie przekroczy linii ani jej nie najedzie.

Przyznaję Wam obu rację, że nie jest to bezwarunkowy zakaz wyprzedzania tak jak określony znakiem B25 czy B26 ale tak jak napisałem wcześniej "nie zabrania wyprzedzania pod warunkiem......"

Mam nadzieję, że teraz wszystkie wątpliwości zostały rozwiane odnośnie tego co miałem na myśli. Dziękuję za tą rozmowę, która mam nadzieję przyda się również innym użytkownikom :)

PS Odnośnie mojej wiedzy na temat definicji wyprzedzania. Czasami coś co się komuś wydaje niekoniecznie jest zgodne ze stanem faktycznym.
oskinstruktor

Postprzez cman » środa 23 marca 2011, 20:28

jarzabek napisał(a):Zaczęło się od lith`a który napisał że podwójna ciągła nie zabrnia wyprzedzania. Ty go poparłeś a teraz udzieliłeś odpowiedzi że jednak nie może wyprzedzać.

Nie że nie można wyprzedzać, bo jest podwójna ciągła, tylko że w tej konkretnej sytuacji wyprzedzanie jest niemożliwe, a nie zabronione, ze względu na konieczność wykonania zabronionych manewrów w celu wykonania takiego akurat wyprzedzania. Twojego pytanie ma się nijak do udowodnienia tezy jakoby linia P-4 zabraniała wyprzedzania.

jarzabek napisał(a):Podsumowując..... skoro P4 nie zabrania wyprzedzania(w pierwszej Twojej wersji i Lith`a) to dlaczego nie można wyprzedzić? (teraz udzieliłeś takiej odpowiedzi)

Nie w pierwszej mojej wersji, tylko w każdej jednej mojej wersji. Powtarzam, Twoje pytanie nie ma bezpośredniego związku z omawianą linią - więc moja odpowiedź w żaden sposób nie przeczy mojej pierwszej wersji, która pozostała niezmienna i która nie powinna, w szczególności na poziomie instruktorskim, podlegać jakiejkolwiek dyskusji.
Twoje pytanie było w tym stylu: mamy drogę dwukierunkową o dwóch pasach ruchu, rozdzielonych linią przerywaną, jedziemy swoim pasem ruchu, przed nami samochód jadący dużo wolniej, a z przeciwka jedzie kolumna pojazdów - czy możemy go wyprzedzić? Odpowiadamy: nie. I na tej podstawie wysnuwamy wniosek, że linia przerywana zabrania wyprzedzania... No zastanów się.

jarzabek napisał(a):Rozumiem co miałeś na myśli pisząc o miejscu, które wystarcza podczas wyprzedzania aby nie najechać na linię ale nie można generalizować. Z takiego przekazu wynika, że można wyprzedzać na linii P4 bezwarunkowo (bo ona tego nie zabrania).

Przede wszystkim dla mnie nie istnieje pojęcie: "wyprzedzanie na podwójnej ciągłej". Co to znaczy w tym przypadku "na"? Nie ma czegoś takiego. Jeżeli już, to można wyprzedzać (lub nie) na odcinku drogi z linią podwójną ciągłą. I oczywiście, że zawsze i bezwarunkowo można wyprzedzać na odcinku drogi z linią P-4, bo ona tego nie zabrania, natomiast to, że w danym miejscu, warunkach i sytuacji wyprzedzanie może być niemożliwe (a nie zabronione!) może właśnie wynikać na przykład z obecności linii P-4.
Miejsce które wrzuciłem pokazuje właśnie odcinek drogi z linią P-4, gdzie można się do woli wyprzedzać (a skoro jest tam P-4 to pewnie można powiedzieć, że "wyprzedzać na podwójnej ciągłej"), z lewej i z prawej strony (byle w ramach swojej połowy jezdni), w obu kierunkach - czyli pokazujący całkowity nonsens stwierdzenia, że linia podwójna ciągła zabrania wyprzedzania.

jarzabek napisał(a):To co napisał lith powinno brzmieć:
Linia podwójna ciągła: nie zabrania wyprzedzania pod warunkiem, że pojazd wyprzedzający nie przekroczy linii ani jej nie najedzie.

Nie musi i nie powinno, bo nie ma takiej potrzeby. To, że na linię podwójną ciągłą nie wolno najeżdżać ani jej przejeżdżać wynika z jej definicji i tylko to jest w niej zawarte, tam nie ma nic o wyprzedzaniu, więc z jakiej okazji mieszać tę linię do wyprzedzania? Znowu, tak samo jakby napisać, że na przykład powierzchnia wyłączona z ruchu nie zabrania wyprzedzania pod warunkiem, że pojazd wyprzedzający nie wjeżdża na tę powierzchnię - tylko co ma piernik do wiatraka?

jarzabek napisał(a):Mam nadzieję, że teraz wszystkie wątpliwości zostały rozwiane odnośnie tego co miałem na myśli.

Myślę, że tak, tylko i tak nie bardzo rozumiem skąd i po co się takie myśli wzięły.
cman

Postprzez netsatan » środa 23 marca 2011, 21:17

Krótko mówiąc - podwójna ciągła nie zabrania wyprzedzania, ale zabrania jej (linii) przekraczania. Nie jest to w żaden sposób naciągana interpretacja, tylko przepisy PoRD.
netsatan

Postprzez oskinstruktor » środa 23 marca 2011, 22:05

Wiesz do czego sprowadza się ta rozmowa...... Do grania słowami........ Suma sumarum oboje mówimy o tym samym.
oskinstruktor

Postprzez rusel » środa 23 marca 2011, 22:48

a co z zakazem omijania? p4 tez tego zabrania? takim tokiem myslenia jak niektorzy tu prezentuja to dojdziemy do wniosku ze p1 tez zabrania wyprzedzania pod warunkiem ze...
rusel

Postprzez marcin_akle » środa 23 marca 2011, 23:19

netsatan napisał(a):Krótko mówiąc - podwójna ciągła nie zabrania wyprzedzania, ale zabrania jej (linii) przekraczania. Nie jest to w żaden sposób naciągana interpretacja, tylko przepisy PoRD.

No to jest oczywiste, bo możesz wyprzedzić nie przekraczając podwójnej ciągłej.
marcin_akle

Postprzez ivytomek » środa 23 marca 2011, 23:30

netsatan napisał(a):Krótko mówiąc - podwójna ciągła nie zabrania wyprzedzania, ale zabrania jej (linii) przekraczania. Nie jest to w żaden sposób naciągana interpretacja, tylko przepisy PoRD.

Raczej krótko mówiąc: podwójna linia ciągła nie ma nic wspólnego z wyprzedzaniem. Dyskusja o tym, czy tego zabrania, czy na to zezwala, ma taki sam sens, jak dyskusja o podanych wyżej przykładach (kolumna pojazdów z naprzeciwka, powierznia wyłączona z ruchu): czy można wyprzedzać, kiedy wiązałoby się to ze złamaniem jakiegoś przepisu. No nie można. I tyle.
ivytomek

Postprzez netsatan » środa 23 marca 2011, 23:48

ivytomek napisał(a):

Raczej krótko mówiąc: podwójna linia ciągła nie ma nic wspólnego z wyprzedzaniem. Dyskusja o tym, czy tego zabrania, czy na to zezwala, ma taki sam sens, jak dyskusja o podanych wyżej przykładach (kolumna pojazdów z naprzeciwka, powierznia wyłączona z ruchu): czy można wyprzedzać, kiedy wiązałoby się to ze złamaniem jakiegoś przepisu. No nie można. I tyle.

Dokładnie to samo napisałem w cytowanym przez Ciebie poście.

jarzabek napisał(a):Wiesz do czego sprowadza się ta rozmowa...... Do grania słowami........ Suma sumarum oboje mówimy o tym samym.

Wcale nie.

http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... oramio.all

Czy w tym wypadku nie można wyprzedzać? Przecież jest podwójna ciągła. A wyprzedzanie, kiedy jest namalowana na jezdni jest ponoć niemożliwe... Więc o co chodzi?

Jasne, w omawianym przypadku (sznur samochodów, po jednym pasie w jedną stronę etc.) nie można wyprzedzać, PONIEWAŻ wiązałoby się to z przekroczeniem P-4, ale sam fakt występowania takiej linii tego nie zabrania.
netsatan

Postprzez tristan » czwartek 24 marca 2011, 00:23

jarzabek napisał(a):Wiesz do czego sprowadza się ta rozmowa...... Do grania słowami........ Suma sumarum oboje mówimy o tym samym.

Nie, nie mówicie....

Kod: Zaznacz cały

<== [Auto2: 20km/h]
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
    <== [Auto1: 40km/h]
==========================================
  [Auto 3] ==>

Auto1 wyprzedza Auto2 pomimo istnienia podwójnej ciągłej.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze