Wyprzedzanie to przejeżdżanie obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku
nie ma nic o jego boku, tylnej osi itp, a "przejechac" to forma dokonana
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez rusel » niedziela 27 lutego 2011, 00:24
Wyprzedzanie to przejeżdżanie obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku
przez scorpio44 » niedziela 27 lutego 2011, 00:30
przez rusel » niedziela 27 lutego 2011, 14:29
No ja w definicji, którą zacytowałem, czytam o przejeżdżaniu (niedokonanym), a nie przejechaniu dokonanym...
przez sankila » niedziela 27 lutego 2011, 21:34
scorpio44 napisał(a):rusel napisał(a):mozna wyprzedzic autobus do polowy i dostac mandat?
Wydaje mi się, że teoretycznie tak, ponieważ zakazy wyprzedzania dotyczą wykonywania manewru w danych sytuacjach.
przez rusel » niedziela 27 lutego 2011, 22:18
przez maryann » poniedziałek 28 lutego 2011, 15:43
Też tak sądzę, bo na 'normalnej' drodze o dwóch przeciwnych pasach ruchu nie mogę sobie bez powodu zjechać na lewy. Zatem włączając lewy kierunkowskaz robię to sygnalizując zamiar zmiany pasa- co rozpoczynam? Omijanie, skręt w lewo czy wyprzedzanie, czy ci innego? Cokolwiek z tego, zależnie od okoliczności- jeśli okoliczności wskazują na wyprzedzanie, to właśnie wtedy się ono zaczyna. A może nawet wcześniej, od popatrzenia w lusterko(ale to już nie wpływa na innych, mimo założenia, że każde badanie zmienia obiekt). Więc ten wyśmiany zapis nie jest bez sensu i tu ma zastosowanie w pełnej rozciągłości.Cyberix napisał(a):wyprzedzania zaczyna się od zmiany pasa, przyspieszenia, przejechania obok, i kończy na powrocie na pas pierwotny. Całość tych pod manewrów zalicza się na jeden wielki manewr wyprzedzania.
przez scorpio44 » środa 02 marca 2011, 01:03
maryann napisał(a):kto uzasadni przepisami, że wyprzedzanie musi być wykonywane przez pojazd jadący szybciej, a nie np. wtedy gdy jadą równo przechodzenie obok wykonał ten pojazd, który przychamował, w związku z czym obok przeszedł za pojazd wyprzedzany?
"28.wyprzedzanie - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku;"
przez maryann » środa 02 marca 2011, 10:35
przez scorpio44 » środa 02 marca 2011, 13:15
przez maryann » środa 02 marca 2011, 14:15
maryann napisał(a):uzasadni przepisami, że wyprzedzanie musi być wykonywane przez pojazd jadący szybciej,
przez rusel » środa 02 marca 2011, 16:07
przez maryann » środa 02 marca 2011, 16:35
przez scorpio44 » środa 02 marca 2011, 21:30
maryann napisał(a):uzasadni przepisami, że wyprzedzanie musi być wykonywane przez pojazd jadący szybciej,
przez mattis » środa 02 marca 2011, 22:17
przez maryann » czwartek 03 marca 2011, 10:06
Przewidywałem, że Ty nie na temat, tylko słówek się czepiasz. Więc przeedytuję słówko "przechodzenie" na "przejeżdżanie". Teraz OK?scorpio44 napisał(a):Ale mój post nie był próbą uzasadnienia tego, tylko wytknięciem błędu w Twoim rozumowaniu.