Sprzęgło na łuku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Sprzęgło na łuku

Postprzez guzdziac55 » piątek 04 lutego 2011, 20:39

Udzieli ktoś odp na moje pytanie dotyczące sprzęgła??
czy we wszystkich samochodach są takie twarde jechałem może 8-15 min a już nogi nie czułem
co polecacie na takie sprzęgło jak jechałem wydawało mi sie ze bierze na każdej wysokości tak samo 0o
tak jak pisałem może po prostu miałem pecha i wylosowałem złom, martwie sie nast egzaminem teraz miałem spoko kolesia i sie nie czepiał jak troche pokreciłem silnikiem przy ruszaniu ale wole to robić płynnie

;/
guzdziac55

Re: Łuk- ogromny problem....

Postprzez vyrm » piątek 04 lutego 2011, 20:48

Moje problemy ze sprzęgłem skończyły się, gdy dawno temu któryś z instruktorów zwrócił mi uwagę na to, żeby stopa była cały czas oparta o podłogę :D Jeśli samochód przyspieszyłby po dociśnięciu sprzęgła, to chyba można było by go uznać za niesprawny... Może toczyłeś się z górki? :wink:
vyrm

Postprzez guzdziac55 » piątek 04 lutego 2011, 20:54

nie ...na 100% było równo bez dziurek na łuku niby sobie poradziłem ale kto wie co bedzie nastepnym razem
coś mi sie wydaje że te samochody to kupa złomu zresztą widać jak je używa pan egzaminator w czasie powrotu do mordu

oczywiście nie bede tutuaj przesadzał ze aaaa nie zdałem bo sprzegło bo to bo tamto
miałem super egzaminatora ale musiał mnie oblać bo są kamery tylko to sprzegło mnie cholernie wkur*** chyba kupie pasze dla świń i troche przypakuje

jeszcze dodam ze ustawiłem sobie fotel i próbuje sobie wcisnąć sprzęgło dla próby na samym poczatku tak czy mam nie za blisko fotel. Naciskam a tutuaj fotel sruuu do tyłu mysle o co chodzi ustawiłem jeszcze raz ruszyłem ale potem i tak mi sie wysunął do tyłu nie wiem czy te "ząbki" są wytarte i fotel nie ma na czym sie oprzeć

i jeszcze śmieszna anegdotka z dzisiejszego egzaminu (smieszna do puki sam nie poczułem goryczy porażki)
*siedze sobie na krzesełku , czekam aż mnie wyczytają , patrze sobie na placyk jak inni zdają pewna pani miała pokazać coś pod maską wiec otwiera drzwi naciska coś w środku zamyka drzwi i wychodzi pokazać niestety nie zorientowała sie że otworzyła korek od paliwa o0 i probowała otworzyć maske ale miała spoko kolesia bo jej pokazał gdzie sie otwiera i przeprowadził egzamin dalej ;]

to tak że zawsze może być gorzej dla tych co nie zdali :)
guzdziac55

Postprzez bobpl » piątek 04 lutego 2011, 22:07

a ja wole jak sprzeglo jest twardsze bardziej niz miękkie. W nexii mam takie sprzeglo, ze wystarczy noge oprzec a ono juz do polowy jest wcisniete. Jak sie przyzwyczai czlowiek to jest lajt, ale potem jak ktos znajomy ma moim autem jechac to się mota i mi sprzeglo zuzywa bo sobie noge na nim trzyma przez co tarcze caly czas sa w poslizku (polsprzeglo)
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez guzdziac55 » piątek 04 lutego 2011, 22:17

nie ma szans miec caly czas piety na podłodze to sprzegło jest cholernie wysoko i twarde jak kamień musiałem caly ciężar ciała na nim oprzeć o0 pytałem kumpli mówią ze wszystkie takie są w bielsku
guzdziac55

Postprzez oOMGo » sobota 05 lutego 2011, 08:44

guzdziac55 ja na kursie to samo miałem tak noga bolała ... W WORDzie mieli normalne już.

Powiedz instruktorowi, aby popsikał to sprzęgło jakimś smarem bo pewnie się zaciera.
oOMGo

Postprzez guzdziac55 » sobota 05 lutego 2011, 11:37

.... o to chodzi ze ja mam na odwrót na nauce z instruktorem mialem normalne a na egzaminie kure**kie a przecie nie powiem egzaminatorowi zeby cos z tym zrobił ;]

dodam ze te sprzegła były tak jakby dociążone nie wiem czy jest to możliwe od strony technicznej bo na samochodach powiem szczerze ze sie nie znam ale to tak jakby naciskam wydaje sie ze jest juz wcisniete bo czuje sie opór ale bieg nie chce wejsc i trzeba je wcisnac jeszcze z 4 cm na siłe

dzięki za nowy temat
Ostatnio zmieniony sobota 05 lutego 2011, 12:42 przez guzdziac55, łącznie zmieniany 1 raz
guzdziac55

Postprzez oOMGo » sobota 05 lutego 2011, 11:58

Czemu powiedz, to też jest przygotowanie do jazdy. Następnym razem trafisz może na normalne auto :wink:
oOMGo

Re: Sprzęgło na łuku

Postprzez mattis » sobota 05 lutego 2011, 13:01

Ale jak jechales 15 min z noga na sprzegle ? bo czegos nie rozumiem?
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez guzdziac55 » sobota 05 lutego 2011, 13:25

1 łuk samym sprzegłem + hamulec noga juz mnie zaczeła bolec potem 1 skrzyżowanie z lustrem czekałem chyba z 2 min wiec tez caly czas trzymam sprzegło + czekanie na swiatłach
opór jaki stawia to sprzegło napewno nie jest normalny bo sobie nie wyobrażam jakbym miał jechać do bielska takim samchodem 2h
ból + cheć wybicia sie sprzegła powoduje nie rownomierny start i cieżko wyczuć ruszanie
moze przez to wlasnie oblałem bo wymusiłem pierwszeństwo bo zbierałem sie 2sek zeby
wyjechać tylko i wyłącznie mój bład na nastepnym egzaminie bede piętą naciskał
guzdziac55

Postprzez mattis » sobota 05 lutego 2011, 13:30

tyle ze przejechanie łuku to kwestia może 2 minut. A jeśli jest duży korek, światła bardzo wolno się zmieniają to zaciągasz ręczny, wrzucasz luz i czekasz. Sam tak na egzaminie 2x zrobilem.
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez bobpl » sobota 05 lutego 2011, 14:13

@guzdziac - nie przesadzaj, noga Ci nie odpadnie od sprzęgła za przeproszeniem. Jak bedziesz miał prawko to bedziesz jezdzil roznymi autami, ze wspomaganiem, bez wspomagania, ze skrzynią w kierownicy (:P), z takim a nie innym sprzeglem.
Wg mnie kierowca lub kandydat na egzaminie powinien 'potrafic' jezdzic wszystkim, na co ma uprawnienia. A nie narzekać ze sprzeglo za twarde albo kierownica za mała.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez lukas1981 » sobota 05 lutego 2011, 15:27

guzdziac55 napisał(a): (...) sprzegło jest cholernie wysoko i twarde jak kamień musiałem caly ciężar ciała na nim oprzeć o0 pytałem kumpli mówią ze wszystkie takie są w bielsku

Ja zdawałem w Bielsku na "17" i w tym pojeździe wg mnie sprzęgło chodziło gładko i miękko.
lukas1981

Postprzez guzdziac55 » sobota 05 lutego 2011, 16:46

no nic narazie jeździłem 2 yarisk puntem i lanosem i jeszcze czegos takiego nie widziałem

dobra mniejsza z tym to jest tylko sprawa kosmetyczna trzeba bedzie to jakoś wytrzymać
ja mialem nr 25 z każdym kto zdawał w bielsku to przeszkadzało

jakby ktoś miał rady jak najlepiej postepować z takim sprzegłem to prosze napisać
guzdziac55

Postprzez michooo » sobota 05 lutego 2011, 17:02

jakby ktoś miał rady jak najlepiej postepować z takim sprzegłem to prosze napisać

A co tu radzić? Trzeba użyć większej siły.

http://www.youtube.com/watch?v=4ISETBBymyw :D

Double blasta i Rocket Fuel!!!
michooo

Powrót do Egzamin na prawo jazdy