szerszon napisał(a):Na razie na pewno przyda się na pieszych lamiacych Art 14 :D
A spróbuj mi podpaść na drodze - ja kawałek nadłożę, ale nie ma bata, żebym nie uwieczniła jakiejś mandatowej wpadki :twisted:
Nie mamy nagrania zachowania auta, jakie manewry wykonywalo, czy jechalo z predkoscia jednostajna, czy jechalo na szarpanego, czy podskakiwalo, a moze jechalo na 2 kolkach.
Ale mnie nie obchodzi, jak ono jechało; ja chcę pokazać, że ja jechałam równo i przepisowo. A jeżeli stoję na lewoskręcie i słychać migacz, to jest wysoce mało prawdopodobne, że prawy.
na 3 przypadki wymuszenia na mnie pierwszenstwa (dwa przy zmianie pasa, jeden na rondzie) na kamerce nic sie nie zarejestrowało
Ale gdyby doszło do zderzenia, widac by było po wstrząsie, w którym dokładnie to było miejscu. Można wtedy prześledzić twoją drogę (i widok) przed zderzeniem i wykazać, że nie popełniłeś żadnego błędu.
ktoś jedzie trochę dalej niż ty i nagle zmienia pas ruchu, ty musisz uciekać/hamować autem a kamera nic nie rejestruje, tylko twoją zmiane pasa
Jeżeli widać mój gwałtowny skręt, a moment później pojawia się przede mną samochód, to raczej mało prawdopodobne, że zrobiłam skok w bok dla przyjemności.
Tu nie chodzi o żelazny dowód z przebiegu zdarzeń, bardziej o potwierdzenie wiarygodności moich słów. W opisanej sytuacji, gdy ja twierdzę, że zajechałeś mi drogę i musiałam zrobić unik, a ty twierdzisz, że mi drogi nie zajechałeś - komu policja/sąd uwierzy?
Oczywiście, to nie jest panaceum na wszelkie zdarzenia, ale przynajmniej na większą część.
W sytuacji opisanej przez autora [...] Czy osoba która wykonuje manewr skrętu musi sie upewniać czy nie.
Upewnił się - popatrzył w lewo i widział tył samochodu, który przepuszczał, i który zajmował cały pas. To na co miał jeszcze czekać?