Czy kat. BE powinna uprawniać do C1 (bez E) ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Czy kat. BE powinna uprawniać do C1 (bez E) ?

Postprzez szofer80 » wtorek 01 lutego 2011, 18:47

"Dawanie do BE C1E uwazasz za rozsadne i ze nie bedzie to niebezpieczne??

Jak dla mnie, na obecnych zasadach polowa tych co dostaje B stanowi powazne zagrozenie i uwazam, ze egzamin powinien byc zupelnie inny.

A Ty nie widzisz niczego zlego, w rozdawaniu kat. za darmo. Najpierw, zeby do BE dawac C1, pozniej, zeby do B dawac C1, a teraz jeszcze lepiej, zeby do BE dawac C1E. Jeszcze ze 2 strony i wyjdzie na to, ze do B powinni dawac DE oraz obrazek ze Sw. Krzysztofem - dla bezpieczenstwa."

Gdzie wyczytałeś że ja do BE proponuje dać C1E ??? Ja tak kiedyś pisałem??? Chyba Ci się coś przyśniło ja pisałem teraz do BE, C dać C1E znowu, fantazujesz. Dalej, ja kiedyś pisałem żeby do B dawać C1? Kiedy? Ludzie mnie to wszystko wali bo ja już mam opłacony cały kurs na C a zaraz po nim idę na E więc po co mam być stronniczy jak to mnie nie będzie dotyczyć? Jesteś nieprecyzyjny w wypowiedziach dopowiadasz sobie co Ci ślina na język przyniesie i przypisujesz to mnie.Piszesz tak jakbyś czytał piąte przez dziesiąte to co ja piszę a później się do tego odnosił.

"Szofer generalnie chcialby aby za 500 pln'ow ( a jeszcze lepiej gdyby do zrobienia PJ doplacali ) zrobic kat. B uprawniajaca go do prowadzenia pojazdow wszelkiej masci."

Nastepne dopowiadanie nie mające nic wspólnego z rzeczywistością mające jedynie na celu mnie ośmieszyć.To Ty napisałeś. Dowciapni jesteście jak scypiorek na wiosne.

A jakbyś chciał wiedzieć to w 98 roku zrobiłem sobie kurs na prawko B nie za 500zł tylko za 330zł. Chleb był wtedy niewiele tańszy niż dziś :D a no tak benzyna była tańsza ale nie na tyle żeby dziś za kurs kat B płacić 1000zł :D
Ostatnio zmieniony wtorek 01 lutego 2011, 19:05 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez mk61 » wtorek 01 lutego 2011, 18:58

szofer80 napisał(a):Nastepne dopowiadanie nie mające nic wspólnego z rzeczywistością

Zupełnie, jak cały ten temat. :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szofer80 » wtorek 01 lutego 2011, 19:09

Twierdźcie sobie dalej że kierowca C,BE będzie zagrożeniem na drodze zestawem C1E, twierdźcie sobie dalej że kierowcy BE będą zagrożeniem pojazdem do 7t i nie umieją nimi jeździć choć jeżdżą nimi na samo B od dawna i nikt nie mówi że powodują za dużo wypadków. Cynizm i hipokryzja podporządkowana pieniądzom

Qwer0 no odpowiedz mi na jedno proste pytanie, całą rozmowę ostro stałeś przy swoim że nie wolno dać kierowcom BE uprawnień nawet na dostawczaka przekraczającego 3,5 z przyczepą (zestaw do 7t) np zestaw 4,5t+2,5t "Bo nie umieją jeździć ciężarówką" ???? Więc wytłumacz mi czemu tego samego nie mogą też robić kierowcy C, BE ??????

Po to założyłem te dwa wątki o AM i A1 oraz BE i C1 żeby się posprzeczać, przemyśleć za i przeciw, kto pyta nie błądzi.
szofer80

Postprzez Wyder » wtorek 01 lutego 2011, 20:21

A zwróciłeś uwagę że przyczepy które ciągniemy na BE są całkiem inne niż te co byś ciągnął na C1E?
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez qwer0 » wtorek 01 lutego 2011, 20:29

Qwer0 no odpowiedz mi na jedno proste pytanie, całą rozmowę ostro stałeś przy swoim że nie wolno dać kierowcom BE uprawnień nawet na dostawczaka przekraczającego 3,5 z przyczepą (zestaw do 7t) np zestaw 4,5t+2,5t "Bo nie umieją jeździć ciężarówką" ???? Więc wytłumacz mi czemu tego samego nie mogą też robić kierowcy C, BE ??????

Ty w ogole nie rozumiesz mojego stanowiska.
Tak, zgadzam sie z tym, ze obecne przepisy sa niesprawidliwe. Sam na samym poczatku podalem przyklad z kat. B i ciaganiem przyczepy. Podobne niesprawiedliwosci wychodza przy kombinacji odpowiednich kategorii. Tak, zgadzam sie, taki podzial nie jest zupelnie sprawiedliwy.

Ale w zwiazku z tym, Ty chcesz rozdawac kategorie, dodawac przywilejow, a ja bym pozabieral kategorie, troszeczke ukrocil to i owo.

Ja to widze w ten sposob, ze obecny podzial w niektorych sytuacjach na za duzo pozwala.
Ty tego nie widzisz i chcesz to wyrownac pozwalajac wszystkim na za duzo (troche dziwnie brzmi :P )
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez bobpl » wtorek 01 lutego 2011, 21:03

@up w pelni się zgodzę, bo w sumie pare kategorii jest lekko mówiąc zbędne. (kurde jakieś 124234 wersji danej kategorii, ciezko sie polapac która na co jest tak na logikę)
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez szofer80 » wtorek 01 lutego 2011, 21:12

ktoś kto ma C, BE ma papiery żeby prowadzić m.in to:

http://allegro.pl/man-10x4-fe460-2002r- ... 95447.html

ma pojęcie o prowadzeniu takiej przyczepy:

http://allegro.pl/laweta-na-dwa-auta-wy ... 04913.html

nie poradziłby sobie z zestawem do 12 ton? weźcie bo padnę :)
Ostatnio zmieniony wtorek 01 lutego 2011, 21:32 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Postprzez Wyder » wtorek 01 lutego 2011, 21:31

Ja tu widzę solówkę, a niżej mówisz już o zestawie i tu jest różnica.
A to że masz BE nie znaczy, że będziesz umiał zaczepić przyczepę do ciężarówki.
"Lawetę" w ostateczności ręcznie dociągniesz do haka samochodu, a z większą przyczepą może być ciężko:)
Wyder

Postprzez szofer80 » wtorek 01 lutego 2011, 21:33

i co do nauczenia się podczepiać przyczepy trzeba oddzielnego egzaminu? i co jeszcze stoi na przeszkodzie? nie bądźcie smieszni kierowca C, BE dostając uprawnienia C1+E mógłby ciągnąć przyczepkę 1-2,5tony cięższą od tego co już może na tym cała róznica polega.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 lutego 2011, 21:36 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Postprzez Wyder » wtorek 01 lutego 2011, 21:36

Po prostu podałem przykład ale choćby sam fakt sprzęgania zestawu.
A co jak dostaniesz przyczepę z osią skrętną? Też już jest całkiem inna jazda.
Wyder

Postprzez szofer80 » wtorek 01 lutego 2011, 21:37

Sorry edytowałem jak Ty pisałeś podałem wyżej przykład w linku przyczepy z osią skrętną na BE.

Tak się czepiacie że przyczepy w C1E są z kosmosu w porówniu do tych na BE? W porzadku to wystarczy jak kierowca C, BE dostałby możliwość prowadzenia cięzarówki C1 + przyczepa taka jaką może ciągnąć czyli 3,5 T "niech Ci będzie Wojtuś na imie", co się będę kłócił o jedną tonę i co wtedy też nie może? To nie jest żadne rozdawanie uprawnień,kat C1E lub przynajmniej C1+przyczepa 3,5t wynika z kat C,BE
szofer80

Postprzez Wyder » wtorek 01 lutego 2011, 22:00

A jaki hamulec ma ta laweta co pokazałeś? Pytam z ciekawości.
Jestem ciekaw ilu kierowców tak z marszu by wsiadło w ten zestaw i jechało:)
A i sprzęgnięcie tego zestawu łatwiejsze niż większej przyczepy.
Nie musisz idealnie cofnąć ani nic takiego.
Ale przepisy są takie że dają Ci uprawnienia w "dól", a nie w "górę".
Wyder

Postprzez szofer80 » wtorek 01 lutego 2011, 22:06

Nie ważne jaki ma hamulec ta przyczepa, kierowca BE ma prawo ją ciągnąć. Właśnie o to chodzi że tu nie ma żadnego dawania "w górę" opieram się na tym jakie uprawnienia ma kierowca C,BE
szofer80

Postprzez Wyder » wtorek 01 lutego 2011, 22:08

Widzę że ma prawo.
Zastanawiam się tylko na ile to jest bezpieczne.
I ilu jest kierowców którzy by się tego podjęli.
Bo jest jeszcze coś takiego jak świadomość kierującego.

Mówisz ma prawo.
A ja mówię że mając BE i C nie masz prawa za ciężarówką ciągnąć przyczepy "ciężkiej".
I tak samo nie dostajesz C1E, bo takie jest prawo.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 lutego 2011, 22:11 przez Wyder, łącznie zmieniany 1 raz
Wyder

Postprzez szofer80 » wtorek 01 lutego 2011, 22:10

Ależ ja jestem ostrożny, ciągnąć tylko ciężarówką C1 ,czyli stosunkowo małą do tego jaką mogą kierować (50ton - 7,5 tony = 42,5 tony różnicy) Przecież nie piszę żeby ją podpinał do tego kolosa :roll:
szofer80

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka