Warto się odwołać?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Warto się odwołać?

Postprzez twojziombel » wtorek 04 stycznia 2011, 22:10

Witam,
jakieś dwa tygodnie temu zostałem wezwany na odtworzenie filmu z egzaminu. Wszystko tak jak opisałem (tor jazdy, kierunkowskaz), więc byłem spokojny o swoje racje. Na odtworzeniu byli ze mną tylko inspektor z urzędu marszałkowskiego i jakaś kobieta z wordu (swoją drogą trochę szkoda, że nie było egzaminatora). Oboje bardzo młodzi, około 30, nawiasem mówiąc bardzo mili i dało się z nimi zamienić parę słów po ludzku, nie tak jak w przypadku egzaminatorów . Przyznali mi rację, ich zdaniem w takiej sytuacji powinna paść komenda. Spisaliśmy protokół i miałem czekać do tygodnia na potwierdzenie odpowiedzi. Niestety pismo otrzymałem dopiero dzisiaj.

Marszałek bla bla bla zawiadamia, iż po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego wniesioną skargę uznano za zasadną

Zgodnie z § 11 pkt 3 egzaminator został zobowiązany do przekazywania osobie egzaminowanej poleceń dotyczących kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego. Polecenia takie winny być wydawane w każdej sytuacji, w której możliwy jest alternatywny wybór kierunku jazdy – co miało miejsce w toku egzaminu z Pana udziałem. Dojeżdżając do skrzyżowania ulic Mazurskiej i Kujawskiej istniała możliwość kontynuowania jazdy zarówno w lewo, jak i w prawo. Pomimo tego, egzaminator do czasu przerwania egzaminu w jechania na skrzyżowanie – nie wydał żadnego polecenia. W takiej sytuacji postawa egzaminatora narusza powyżej przywołane zasady przeprowadzenia egzaminu.
Podobnie, zastosowanie opisanej w wyjaśnieniu egzaminatora wykładni, wskazującej iż w przypadku przejazdu przez to skrzyżowanie, w warunkach takich jak na egzaminie, kierujący ma ma obowiązek (nakaz) jazdy z prawej strony wyspy, w związku z usytuowanym znakiem C-9 – uznano za niewłaściwe. Wprawdzie został postawiony w celu wskazania kierującym obowiązku ominięcia wysepki po jej prawej stronie, to nie można go łączyć z nakazem jazdy w prawo. Zamiarem zdającego nie było ominięcie wysepki, a wykonanie zmiany kierunku jazdy w lewo – czego organizacja ruchu nie zabrania. Zatem nie można zdającemu, który wykonywał zmianę kierunku jazdy w lewo - postawić zarzutu niedostosowania się do nakazu wyrażonego przez ten znak. Podobnie, nie można postawić zdającemu zarzutu usiłowania wjazdu w jezdnię usytuowaną z lewej strony wyspy oznaczoną znakiem B-2. Zarówno odpowiednie sygnalizowanie zamiaru skrętu w lewo, jak i tor jazdy pojazdu wskazywały na zamiar kontynuowania dalszej jazdy i wjazdu w ul. Kujawską, nie zaś na wjazd w drogę zlokalizowaną z lewej strony wyspy.

Zarządza się powtórzenie egzaminu na koszt WORD, bez możliwości przeprowadzenia powtórzonego egzaminu przez egzaminatora XXX

XXX - ten z którym miałem ten egzamin

Cała sprawa toczyła się długo, ale w jej trakcie można odbyć egzamin (jeśli uznają Ci odwołanie, a w międzyczasie zdasz, wówczas oddadzą ci pieniądze). Dlatego jeśli macie niebezpodstawne argumenty do odwołania się, to nie bójcie się tego robić.
Ja jestem tylko ciekawy postawy egzaminatorów w stosunku do mnie, a z zasłyszanych opowieści może być z tym różnie :D
twojziombel

Postprzez mk61 » wtorek 04 stycznia 2011, 22:18

No i gratuluję. Powinieneś na tym forum zostać uhonorowany jakąś "złotą rangą", albo coś takiego. Bo tu właśnie w 99% widać, że ludzie albo przekręcają fakty, albo "nie chcą sobie robić problemów".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » wtorek 04 stycznia 2011, 23:07

@twojziombel
Przecież nie zrobiłeś zamachu na word, żeby ktoś się miał za to mścić...;p
lith

Postprzez el_ryba » środa 05 stycznia 2011, 00:16

Ale w pokoiku mogą powiedzieć że taki i taki pan odwołał się od egzaminu i go oblewać. 100 czy 200 zł nie majątek. Moim zdaniem nie warto.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez lith » środa 05 stycznia 2011, 00:24

Odwołał się, bo miał racje... i prawdopodobnie nikt łącznie z egzaminatorem, który go oblał nie ma wątpliwości... przecież odwołanie od egzaminu to nie jest dla wordu jakieś wielkie wydarzenie o.O, bez przesady, kupa ludzi się odwołuje... jak się znajdzie taki, co zdaje 10 razy i 10 razy się o byle bzdurne odwołuje, to pewnie będą go kojarzyć... że jakiś przypał jest... i że trzeba przy nim procedur pilnować :mrgreen: a on właśnie będzie przyczyny swoich niepowodzeń doszukiwał sie w wielkiej zmowie przeciwko niemu.
lith

Postprzez mk61 » środa 05 stycznia 2011, 16:44

el_ryba napisał(a):Ale w pokoiku mogą powiedzieć że taki i taki pan odwołał się od egzaminu i go oblewać. 100 czy 200 zł nie majątek. Moim zdaniem nie warto.

To mi prześlij te 100 czy 200 zł, skoro tak rozdajesz na lewo i prawo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez piotrekbdg » środa 05 stycznia 2011, 17:13

Ale w pokoiku mogą powiedzieć że taki i taki pan odwołał się od egzaminu i go oblewać. 100 czy 200 zł nie majątek. Moim zdaniem nie warto.

A jak Cię w Tesco oszukają na 10 zł na rachunku to też się nie upomnisz w obawie przed spiskiem kasjerów i sklepikarzy polskich oraz ich krwawą wendetą?
piotrekbdg

Postprzez twojziombel » sobota 22 stycznia 2011, 22:25

Witam ponownie :)
kilka dni temu miałem kolejny egzamin (pierwszy po tej całej sprawie z odwołaniem), egzamin zakończony wynikiem pozytywnym :D Jeździłem co prawda aż godzinę, nie obyło się bez małych błędów ale najważniejsze że zdane. Egzaminator wporządku, nie szukał na siłe sytuacji aby mnie oblać, wszystkie błędy omawiał i na koniec poradził jak się ich wystrzegać :) Więc wbrew przypuszczeniom, nikt się na mnie nie mścił z uwagi na to odwołanie :D, także ponawiam swoje słowa, że jeśli masz poważne powody do złożenia skargi to nie bój się tego zrobić.
pozdrawiam
twojziombel

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy