Zapomoga

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zapomoga

Postprzez Cyberix » czwartek 21 października 2010, 15:39

Obrazek
Cyberix

Re: Zapomoga

Postprzez lith » czwartek 21 października 2010, 16:34

Myślę że jakby jechali busem rządowym to by też dostali ^^ Ze strony państwa to była kwestia honoru, cały świat patrzy itd. państwo musiało się zająć rodzinami... a tu prywatny samochód- nie widzę związku... w ogóle głupie zestawianie.
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 21 października 2010, 16:43

państwo musiało się zająć rodzinami... a tu prywatny samochód

No a tam prywatna wycieczka.
piotrekbdg

Postprzez lith » czwartek 21 października 2010, 16:45

no nie taka znowu prywatna
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 21 października 2010, 16:49

Oficjalne uroczystości odbyły się kilka dni wcześniej, mianowicie spotkanie premierów Rosji i Polski. 10 kwietnia nie odbyło się żadne spotkanie rangi międzynarodowej ani państwowej.
piotrekbdg

Postprzez lith » czwartek 21 października 2010, 16:59

Mniej ważne po co lecieli i nie chce mi się dochodzić na ile były to oficjalne uroczystości, ważne czym lecieli.
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 21 października 2010, 17:04

Mniej ważne po co lecieli i nie chce mi się dochodzić na ile były to oficjalne uroczystości, ważne czym lecieli.

No czym, samolotem. I jaki z tego morał? Że tragicznie zmarli spod Smoleńska są więćej "warci" od górników którzy zginęli w Halembie, turystów którzy zgineli w autokarze pod Grenoble czy tych ludzi wspomnianych w tym artykule? Dlaczego jednych ceni się na więcej a drugich na mniej? Co by tu nie mówić 10 kwietnia nie zginęli ludzie w trudnej sytuacji materialnej ani niezamożni.
piotrekbdg

Postprzez lith » czwartek 21 października 2010, 17:12

Tak jak nie miałbym za złe kopalni jakby dała tego typu zapomogę rodzinom górników, tak jak nie miałbym nic przeciwko właścicielowi firmy, żeby przyznał tego typu zapomogę rodzinom ofiar wypadku autokarowego itd. Tak nie mam nic przeciwko tego typu gestowi jaki zrobiło państwo po katastrofie rządowego samolotu. Na pewno było to bardziej w porządku niż np. jakieś zapomogi dla powodzian (które, żeby nie było też mi zupełnie nie przeszkadzają).
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 21 października 2010, 17:19

Tylko zobacz jakiej wysokości zapomogi dostali inni nie mniej poszkodowani przez los a jakie otrzymali bliscy zmarłych w Smoleńsku. Zobacz ile dostali tegoroczni powodzianie a ile tamci. Sieroty otrzymały 2 tys zł renty do 25 roku życia, a rodziny wielodzietne dożywotnie renty w wysokośći 4 tys zł. Ja też nie mam nic przeciwko, pod warunkiem, że to nie jest precedens i wszystkie osierocone dzieci i rodziny po róznego rodzaju tragediach będą otrzymywały takie renty i zapomogi. Jedyne czego się domagam to równości. Jak jurtro przejedzie faceta samochód na pasach i zostawi po sobie 5 dzieci to chciałbym żeby państwo zajęło się jego bliskimi z nie mniejszą troską. Jego dzieci i żona będą cierpiały nie mniej niż rodziny Smoleńskie.
piotrekbdg

Postprzez lith » czwartek 21 października 2010, 17:39

Jak faceta przejedzie rządowa limuzyna to myślę, że ma szanse dostać. Jak ktoś przyjdzie do mnie i żyrandol się zerwie i na głowę spadnie, a będzie patrzał na to cały świat to ja będę się starał wyjść z twarzą i będę się zajmował rodziną ofiary zerwanego żyrandola. Ale to nie znaczy, że jak coś takiego stanie się u sąsiada to ja mam w ramach traktowania wszystkich równo i tym u sąsiada się zajmować.
lith

Postprzez mk61 » czwartek 21 października 2010, 18:28

Przecież nie chodzi tu o sąsiada, tylko o własne podwórko.
Rodziny większości z samolotu pieniążków mają pod dostatkiem z zarobków zmarłych i pewnie jeszcze jakieś firmy na boku. Komornik im nie wchodzi na mieszkanie i w komunalnych nie mieszkają.

Ludzie z busa jechali, żeby wydziargać 80zł za dzień na utrzymanie rodziny i domu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez piotrekbdg » czwartek 21 października 2010, 19:05

Jak ktoś przyjdzie do mnie i żyrandol się zerwie i na głowę spadnie, a będzie patrzał na to cały świat to ja będę się starał wyjść z twarzą i będę się zajmował rodziną ofiary zerwanego żyrandola

A jak nikt nie będzie patrzał to zamieciesz sprawę pod dywan...rozmiar tragedii do frekwencji oglądalności w moim przekonaniu ma się nijak. Śmierć to śmierć, nie ważne czy przejechanie zostało dokonane rządową limuzyną, samochodem księdza czy śmieciarką.
piotrekbdg

Powrót do Luźna gadka