Kupno Opel Vectra B

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kupno Opel Vectra B

Postprzez Czmiela » środa 20 października 2010, 20:26

Witam panie i panów :D jestem zainteresowany kupnem opelka Vectra B lecz niewiem który rocznik jest dobry,jakie są wady i zalety tego samochodu, i czy dobrze to autko znosi LPG:P da rade sprawdzic czy licznik samochodu nie był cofany? :hmm:
Czmiela

Re: Kupno Opel Vectra B

Postprzez Michaleki » czwartek 21 października 2010, 00:57

Ja mam taka vectre od nowosci czyli od 99 roku ale w benzynie (przebieg 99k km). Do tej pory raz wymieniany byl rozrzad, pompa, pare razy stabilizatory i chyba aku o ile pamietam no i klocki i cos tam jeszcze pewnie by sie znalazlo. Ale z grubsza to chyba tyle. Co do samej jazdy to po tylu latach ciagle prowadzi sie dobrze choc w swoim aucie zauwazylem ze czasami ma problem z odpaleniem. Znaczy sie nie pali od kopa tylko trzeba dluzej przytrzymac i lekko przygazowac bo sie dlawi. Poza tym przy niskich obrotach jak mu sie depnie gaz to czasami tez zdarza sie ze szarpnie z dwa, trzy razy. Widac, ze bedzie trzeba sie tym zajac:). Ponadto ciagle tlucze sie zawieszenie, choc ponoc amory sa ok. Plaga tych vectr jest ponoc korozja na progach. U mnie musialme juz usuwac rdze w tych miejscach i dodatkowo na drzwiach, choc auto głownie stoi w garazu. Podwozie tez po tylu latach bylo juz w fatalnym stanie wiec musialem je konserwowac. A i ostatnio uslyszalem ze auto swiszczy:) Swist chyba dochodzi z komory silnika ale glowy sobie nie dam uciac. Moj znajomy mechanik co sie zajmuje oplami mowi by tego nie ruszac bo to walka z wiatrakami. Z innych wad to wkurza mnie szyba boczna od strony kierowcy. W trakcie jazdy z opuszczona do polowy szyba slychac jakby jej klekotanie, ktore wynika z tego jakby byla poluzowana i drgala. Oczywisice przy zamknietej szybie jak i opuszczonej do konca tego efektu nie ma. Ciezkawo tez wchodzi jedynka gdy sie chce zredukowac z dwojki. Trzeba sie wtedy posilowac troche. To tyle jesli chodzi o moja wersje (1.8, 115km). Trudno mi jednoznacznie Ci polecic lub odradzi bo to zalezy od stanu modelu na jaki trafisz. Z pewnoscia zaleta auta jest sylwetka, ktora mimo juz 12 lat nadal wyglada w mojej opini bardzo fajnie (szczegolnie te wtlaczane lusterka boczna). Wada jest spalanie w miescie. Chocbym nie wiem jak sie staral i jezdzil oszczednie to te 9,5 lyka na 100km. W trasie natomiast udalo mi sie jadac na pusto zrobic spalanie okolo 6,5 na 100km. Wiec chyba jak na te lata to nie jest tak zlie. Pozdro i powodzenia w kupowaniu
Michaleki

Postprzez Czmiela » czwartek 21 października 2010, 08:42

A vectre masz po faceliftingu czy jeszce przed? bo słyszałem ze wersje po faceliftingu mają wyeliminowany problem z korozja przy nad kolach, a nigdzie nie mogę znaleźc informacji czy vectry maja ocynkowana karoserie :( a jak się klimatyzacja spisuje jeśli masz?:D
Czmiela

Postprzez Borys_q » czwartek 21 października 2010, 16:28

Plagą astr jest zawieszenie u mnie co 80k km coś, sprężyny tuleje łączniki ale na szczęście to niewielki koszt myślę, że z vectrami może być podobnie ale części mogą być droższe, więc zwracaj uwagę przy zakupie na blachy, jak poprzednik napisał i stan zawieszenia.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mk61 » czwartek 21 października 2010, 22:36

Czmiela napisał(a):A vectre masz po faceliftingu czy jeszce przed? bo słyszałem ze wersje po faceliftingu mają wyeliminowany problem z korozja przy nad kolach, a nigdzie nie mogę znaleźc informacji czy vectry maja ocynkowana karoserie :( a jak się klimatyzacja spisuje jeśli masz?:D

Teoretycznie ponoć jakieś tam ocynkowanie było, jednak nie wiadomo jakie.
Widziałem już sporo VB po lifcie z korozją.

Więcej znajdziesz na http://forum.vectra-unlimited.pl
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Porady techniczne