Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez cman » poniedziałek 11 października 2010, 17:28
przez lith » poniedziałek 11 października 2010, 17:53
przez qwer0 » poniedziałek 11 października 2010, 17:58
No tak, ale wtedy najczęściej dostaje się mandat za wyprzedzanie na skrzyżowaniu, przejściu dla pieszych, itp.
Pytanko do qwer0.
Lubię blondynki i brunetki, za wyjątkiem niskich.
Niskich dotyczy się tylko brunetek czy blondynek też?
Dopiero przy 4 pasach pord mówi w Art 16.3, że trzeba być koniecznie na prawej połowie.
A tak zostaje tylko stwierdzenie 'możliwie blisko prawej krawędzi'.
Oczywiście pod warunkiem, że nikogo np. nie wyprzedzamy, bo wtedy dochodzą dodatkowe przepisy w tym te o nieutrudnianiu innym.
przez lith » wtorek 12 października 2010, 16:53
przez DEXiu » wtorek 12 października 2010, 17:19
qwer0 napisał(a):A to??
Ruch pojazdów
Oddział 1
Zasady ogólne
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
przez sankila » wtorek 12 października 2010, 20:23
cman napisał(a):A jak jest ze znajomością przepisów wśród ogółu kierujących, niestety wiemy - naprawdę ciężko znaleźć kogoś dobrze znającego przepisy
Ja nie mam żadnych wątpliwości, w sytuacji 1 manewr jest prawidłowy.
przez cman » wtorek 12 października 2010, 20:55
sankila napisał(a):Ciężko znaleźć kogoś znającego przepisy, czy ciężko znaleźć kogoś, zgadzającego się z Twoją interpretacją przepisów, która potrafi być bardzo - mówiąc delikatnie - oryginalna?
Ogół zna przepisy i w dodatku je rozumie - dlatego nie tworzy takich kwiatków, jakie można wyczytać na tym forum.
sankila napisał(a):2. Linia przerywana pozwala na jej przekroczenie, linia ciągła - nie; więc na pas przeciwny mogę wjechać, pod warunkiem, że mam możliwość powrotu (linia przerywana). W miejscach, gdzie dla mojego kierunku obowiązuje linia ciągła - muszę jechać swoim.
sankila napisał(a):Hm, to dlaczego na jednym rysunku linia przerywana jest po prawej stronie a ciągła po lewej,a na drugim odwrotnie, skoro ich ułożenie nie ma znaczenia, bo oba manewry są prawidłowe?
sankila napisał(a):Dla odmiany, ja nie mam żadnych wątpliwości, że w sytuacji 1 manewr jest nieprawidłowy.
sankila napisał(a):A z ustawienia samochodu na rysunku wyraźnie widać, że wyprzedzający kierowca ryzykuje zderzenie czołowe, bo jeśli mu coś wyjedzie, to nie będzie miał ani czasu, ani miejsca, żeby uciec.
przez lith » wtorek 12 października 2010, 21:31
przez dylek » wtorek 12 października 2010, 21:44
lith napisał(a):IMO z p-4 juz nie jest tak łatwo, bo z definicji:Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.
Czyli imo można jak najbardziej ukarać za jazdę z drugiej strony, ale nie za wyprzedzanie, a za jazdę 'pod prąd'
przez maryann » środa 13 października 2010, 10:04
przez qwer0 » środa 13 października 2010, 10:23
@sankila
Sorry, ale to co napisałaś to nie są przepisy, a zasady, i to Twoje własne zasady
przez maryann » środa 13 października 2010, 11:24
przez lith » środa 13 października 2010, 16:18
przez sankila » środa 13 października 2010, 23:11
lith napisał(a): Kto powiedział, że zastosowanie P-3 ogranicza się do sytuacji długa prosta- zakręt- długa prosta??
Zgadza się, Einsteinie. Ale ten fakt nie jest sam, tylko z faktem linii ciągłej, która zabrania zmiany pasa. Więc z dwóch faktów, z których żaden nie zabrania jazdy po lewej stronie, wychodzi trzeci fakt, który w konkretnej sytuacji tego zabrania.sam fakt, że mamy ruch prawostronny nie zabrania nam na zjechanie na lewą stronę.
Z reszta jak p-3 oddziela pasy o tym samym kierunku ruchu to jakoś nikomu nie przychodzi do głowy, że nie może znaleźć się z drugiej strony... a znak dokładnie ten sam.
Taa, po co cały czas wozić gaśnicę w samochodzie? Wystarczy ją zabrać w dniu pożaru.Poza tym czemu wjeżdżając na lewy muszę mieć możliwość powrotu na niego w każdej chwili? Wystarczy mi możliwość powrotu kiedy będzie mi to potrzebne.
podczas gdy qwer0 uważa, że wszelkie przejawy logiki powinny być zakazane przez prawo.qwer0 napisał(a):[sankila]Uwaza, ze zachowania "na wyczucie" i "zgodne z logika" sa wlasciwe,
Żaden!Który dokładnie przepis lub fragment przepisu zabrania przejechania linii P-3 od strony linii przerywanej?
To może w drugą stronę. Jeśli jesteś takim orędownikiem litery prawa, to podaj,Zacytuj, podaj nr art!
Ten o ruchu prawostronnym - rozumiesz, co znaczy prawa strona jezdni?cman napisał(a):"W miejscach, gdzie dla mojego kierunku obowiązuje linia ciągła - muszę jechać swoim."
Jaki przepis do tego zobowiązuje?
Nasze autko właśnie jedzie od lewej strony do prawej, więc chyba powinien czuć się wyeliminowany z lewej połowy jezdni?Na pierwszym rysunku linia P-3 ma wyeliminować przejeżdżanie na lewą połowę jezdni przez pojazdy jadące od lewej strony do prawej
przepis o ruchu prawostronnym i przepis o ostrożnej jeździejaki przepis w sytuacji 1 został złamany?
Jest pokazany tor jazdy, który kończy się na ciągłej - to mi wystarczy.Skąd wiesz? Ustawienie pojazdów mówi Ci już wszystko?
Taa, ja będę obliczać różnice prędkości i przyspieszenie, a z przeciwka wyskoczy mi taki cman, który ma w d... limity prędkości, bo "wie lepiej" i moje obliczenia będę kończyć u Św. Piotra.Niepotrzebna jest znajomość prędkości pojazdu wyprzedzanego i prędkości oraz przyspieszenia pojazdu wyprzedzającego?
przez cman » środa 13 października 2010, 23:44
sankila napisał(a):Ten o ruchu prawostronnym - rozumiesz, co znaczy prawa strona jezdni?
sankila napisał(a):Nasze autko właśnie jedzie od lewej strony do prawej, więc chyba powinien czuć się wyeliminowany z lewej połowy jezdni?
sankila napisał(a):przepis o ruchu prawostronnym...jaki przepis w sytuacji 1 został złamany?
sankila napisał(a):...i przepis o ostrożnej jeździe
sankila napisał(a):Jest pokazany tor jazdy, który kończy się na ciągłej - to mi wystarczy.
sankila napisał(a):Taa, ja będę obliczać różnice prędkości i przyspieszenie, a z przeciwka wyskoczy mi taki cman, który ma w d... limity prędkości, bo "wie lepiej" i moje obliczenia będę kończyć u Św. Piotra.