Ciągły problem z sytuacją na drodze w Łodzi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ciągły problem z sytuacją na drodze w Łodzi

Postprzez Tengron » poniedziałek 04 października 2010, 19:24

No kurde ni cholera, raz jechałem tak jak w pokazanej sytuacji to mi instruktor powiedział "no powinieneś zdjąć nogę z gazu i obejrzeć się w prawo bo oni mają pierwszeństwo" :/
Tengron

Postprzez dylek » poniedziałek 04 października 2010, 19:41

Obrazek
Sądzę, że jadący z dołu ma taką tabliczkę....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez qwer0 » poniedziałek 04 października 2010, 19:43

To Ci zle powiedzial. Ty jadac z dolu nie masz obowiazku znac na pamiec jakie znaki maja inni (np, ze Ci z gory maja stop).
Masz ustapic i tym z gory i tym z prawej - stosujesz sie do znakow jakie masz Ty, znaki innych Cie nie interesuja. Dzisiaj ten stop stoi, a jutro juz go moze nie byc (bo on tam stac nie powinien).

dylek napisał(a):Sądzę, że jadący z dołu ma taką tabliczkę....

To by wszystko wyjasnialo.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 04 października 2010, 19:44

To się dopytaj na jakiej podstawie, bo:

Znak D1 - oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem. Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych (gruba linia na tabliczkach oznacza drogę z pierwszeństwem).

Znak B-20 - oznacza:
1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

To w końcu na jakiej drodze jestem podporządkowanej czy z pierwszeństwem?
piotrekbdg

Postprzez Tengron » poniedziałek 04 października 2010, 20:44

Teraz to ja się cholera pogubiłem całkowicie :/ Jestem pewny na 110% że od góry jest STOP i że on z dnia na dzień nie zniknie. Trudno, będę kombinować podczas egzaminu
Tengron

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 04 października 2010, 20:45

Zastanów się czy tabliczkę uzupełniającą dobrze przerysowałeś od strony stopu. Bo inaczej za dużo nie wymyślisz.
piotrekbdg

Postprzez ella » poniedziałek 04 października 2010, 20:59

Jestem pewny na 110% że od góry jest STOP

No to ja na 120% jestem pewna, że tabliczka jest inaczej ustawiona.

Możesz podać jakie to skrzyżowanie? Może akurat ktoś je zna.
ella
Moderator

Postprzez dylek » poniedziałek 04 października 2010, 21:06

Tengron - z tego co napisałeś wynika mi, że tabliczka wygląda jak wkleiłem..
STOP dla podporządkowanej - zgadza się ;)
Jadąc prosto ustąpić tym z prawej - zgadza się ;)

W sytuacji przez ciebie wklejonej i przy tabliczce "mojej" - wsio gra...
Ty i ten po prawej na pierwszeństwie (więc między wami reguła prawej ręki)
Ten ze STOP i ten po lewej na podporządkowanych - obaj ustępują tym na pierwszeństwie, a między sobą rozstrzygają regułą prawej ...
Wydaje mi się, że tu nie ma co kombinowac na egzaminie tylko przed egzaminem zrozumieć łamane pierwszeństwo i dokładnie patrzeć po znakach ;)
Bo sytuacja przez ciebie wyrysowana jest tak irracjonalna, że osobiscie nie wierzę, że ta tabliczka taki przebieg pierwszeństwa wskazuje jak namalowałeś ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez bac » poniedziałek 04 października 2010, 21:16

Trudno, będę kombinować podczas egzaminu

Może nawet się uda, a potem będziesz "kombinować" na drodze w takiej elementarnej sytuacji.
Przede wszystkim narysuj to skrzyżowanie porządnie, ze wszystkimi wlotami i ze wszystkimi znakami (bo tabliczka Obrazek na pewno nie stoi tam samodzielnie), to dostaniesz treściwą, porządną odpowiedź.

mi instruktor powiedział "no powinieneś zdjąć nogę z gazu i obejrzeć się w prawo bo oni mają pierwszeństwo"

A spytałeś dlaczego?
bac

Postprzez Tengron » poniedziałek 04 października 2010, 21:24

Niestety nie jestem w stanie rozrysować dokładniej gdyż po prostu nie pamiętam. Możliwe że mam jakiś zanik pamięci. Tak czy siak dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Tengron

Postprzez maryann » wtorek 05 października 2010, 09:48

eddi napisał(a):Ci co stoją na stopie jadą ostatni
Mnie tylko to zmartwiło- bo to ani zasada ogólna ani to miejsce; oraz,
że tylko piotrekbdg upierał się przy błędnym oznakowaniu. Przeciez to oczywiste!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » wtorek 05 października 2010, 11:12

A mnie martwi to, że ktoś uczy się na pamięć, jak przejechać jedno skrzyżowanie! Nie uczy się jak interpretować znaki, nie uczy się jak interpretować łamane pierwszeństwo, nie zadaje pytania dlaczego tak a nie inaczej, tylko UCZY SIĘ NA PAMIĘĆ, jak przejechać jedno konkretne skrzyżowanie. A potem co? Jak pojedzie do innego miasta? W inny rejon? Co wtedy?
Cyberix

Postprzez BOReK » wtorek 05 października 2010, 14:08

Fakt, nie pomyślałem o takiej opcji jak błędnie narysowana czy ustawiona tabliczka. Zastanawia mnie jednak inna rzecz - czy taka tabliczka samodzielnie, bez rombu ma jakies znaczenie? Bo określa ona przebieg drogi z pierwszeństwem, czy ma więc sens, gdy dana droga nie jest określona jako droga z pierwszeństwem?

Żebyście mnie dobrze zrozumieli, przykład na logikę - usmiechają się ludzie szczęśliwi. Czy z tego, że się uśmiecham mamy prawo wysnuć pewny wniosek, że jestem szczęśliwy?
BOReK

Postprzez maryann » wtorek 05 października 2010, 14:32

Kodeks tak jak tu nie przewiduje takiej opcji, ale ja bym się do niej zastosował. W końcu mamy tyle wandalizmu...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez piotrekbdg » wtorek 05 października 2010, 16:11

Fakt, nie pomyślałem o takiej opcji jak błędnie narysowana czy ustawiona tabliczka. Zastanawia mnie jednak inna rzecz - czy taka tabliczka samodzielnie, bez rombu ma jakies znaczenie? Bo określa ona przebieg drogi z pierwszeństwem, czy ma więc sens, gdy dana droga nie jest określona jako droga z pierwszeństwem?

Ta tabliczka jest uzupełnieniem dla znaków regulujących pierwszeństwo przejazdu, a więc STOP, ustąp pierwszeństwa i droga z pierwszeństwem. Z tym, że jeśli wg tabliczki jestem na drodze podporządkowanej to znakiem tym mogą być dwa pierwsze wymienione przeze mnie a jeśli jestem na kresce pogrubionej to tylko ten trzeci.

A mnie martwi to, że ktoś uczy się na pamięć, jak przejechać jedno skrzyżowanie! Nie uczy się jak interpretować znaki, nie uczy się jak interpretować łamane pierwszeństwo, nie zadaje pytania dlaczego tak a nie inaczej, tylko UCZY SIĘ NA PAMIĘĆ, jak przejechać jedno konkretne skrzyżowanie. A potem co? Jak pojedzie do innego miasta? W inny rejon? Co wtedy?

Niestety, ale trochę też tak to widzę. Czysta pamięciówa.
piotrekbdg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze