Tak z czystej ciekawości może ktoś wkleić takie skrzyżowanie w realu? Bo w Poznaniu chyba takiego nie ma!
Edit. Widzę, że nie tylko w Poznaniu!
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » poniedziałek 13 września 2010, 10:32
przez maryann » środa 15 września 2010, 10:41
przez Cyberix » czwartek 16 września 2010, 12:03
przez maryann » czwartek 16 września 2010, 12:13
Gdyby nie było tego zapisu, to czy powinien być właśnie tak sformułowany? Jaki to ma sens pozwolić jechać prosto a nie pozwolić skręcić w prawo?Cyberix napisał(a):tramwaj ma pierwszeństwo i to był przykład, na to, że nie zawsze skręcając w prawo mając zielone światło na S-1 mamy pierwszeństwo przed pojazdem (w tym wypadku szynowym) skręcającym w lewo w tą samą drogę.
przez Cyberix » czwartek 16 września 2010, 12:26
przez maryann » czwartek 16 września 2010, 12:51
przez Cyberix » czwartek 16 września 2010, 13:05
maryann napisał(a):Jak mam zielone S1, to na co patrzeć w lewo? Oczywiście 'mam oczy dookoła głowy ' i ich używam, ale tam akurat nie spodziewam się nikogo, na kogo trzebaby uważać. A tu wyjątek- tramwaj. Po co ten wyjątek?
przez piotrekbdg » czwartek 16 września 2010, 13:08
Jak mam zielone S1, to na co patrzeć w lewo? Oczywiście 'mam oczy dookoła głowy ' i ich używam, ale tam akurat nie spodziewam się nikogo, na kogo trzebaby uważać. A tu wyjątek- tramwaj. Po co ten wyjątek?
przez lith » czwartek 16 września 2010, 14:28
przez maryann » czwartek 16 września 2010, 14:57
Ja też, ale ja dociekamCyberix napisał(a):Nie wiem po co ten wyjątek
A już zacząłem sie spodziewać karetki i straży. Szynowej.piotrekbdg napisał(a):obecność torów tramwajowych na skrzyżowaniu powinna już wytworzyć u Ciebie przekonanie, że może po nich poruszać się tramwaj.
Występowanie torów nie wpływa na występowanie tychże pojazdów i tak samo uważam na nie na każdym skrzyzowaniu. A jednak prawo co do tego różni się od prawa na innych skrzyżowaniach. Dlaczego?Cyberix napisał(a): np. karetki, straży pogotowia, i policji jadącej na sygnale z lewej strony
przez bac » czwartek 16 września 2010, 15:30
lith napisał(a):To, że na S-1 skręcając w prawo musisz puścić skręcający w lewo tramwaj to nie wyjątek. (...) Wyjątkiem jest to, że jadąc prosto na s-1 nie musisz puszczać tramwaju.
przez bac » czwartek 16 września 2010, 16:25
maryann napisał(a):Spojrzenie też mi sie podoba, ale nic nie wnosi.
maryann napisał(a):nikt(poza tymi co więcej wykładają niż prowadzą) nie jest w stanie spamiętać wszystkich regułek co do tramwaju.
maryann napisał(a):Nikt mądry tak nie powie; dostrzeże jednak dwie drogi wyjścia- wybranie jednej z nich uzdrowi sytuację. Mądry też wybierze łatwiejszą.
przez maryann » piątek 17 września 2010, 08:30
przez kg1956 » piątek 17 września 2010, 08:51