Nie wiem czy dobrze to wytłumaczę, ale nie umiem dołączać rysunków (jeśli ktoś by tak miły był i powiedział jak to się czyni – wdzięczność wielka :)).
Jest skrzyżowanie, na którym droga z pierwszeństwem przejazdu przebiega w lewo. Ja stoję po przeciwnej stronie skrzyżowania, mam STOP i chcę jechać prosto. Czyli droga z pierwszeństwem przejazdu przecina mój tor jazdy. Jeżeli samochód jadący z naprzeciwka nie ma włączonego kierunkowskazu, czyli zamierza jechać prosto, czy mogę zacząć wjeżdżać na skrzyżowanie w momencie gdy pojazd jadący z naprzeciwka jeszcze skrzyżowania nie opuścił, powiedzmy znajduje się w jego połowie, albo na nie wjeżdża? Jak to wygląda wg Litery prawa? Chodzi o sytuację gdzie na skrzyżowaniu jest duże natężenie ruchu, na drodze z pierwszeństwem jest sznurek samochodów jadących w lewo z naprzeciwka i samochodzik jadący z naprzeciwka prosto w tym momencie daje mi możliwość wjazdu na skrzyżowanie.
Ogólnie: czy stojąc przed skrzyżowaniem na drodze podporządkowanej mogę wjechać na skrzyżowanie jeżeli samochód będący na drodze z pierwszeństwem przejazdu jeszcze go nie opuścił, a tory jazdy pojazdów nie tworzą kolizji??