lith napisał(a):A sygnalizujemy to co robimy na drodze, w rzeczywistości...
Czyli, zmieniamy kierunek jazdy na skrzyżowaniu, na przecięciu dróg niebędącym skrzyżowaniem lub umownie, na odcinku drogi pomiędzy skrzyżowaniami.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez cman » czwartek 12 sierpnia 2010, 23:54
lith napisał(a):A sygnalizujemy to co robimy na drodze, w rzeczywistości...
przez lith » piątek 13 sierpnia 2010, 00:32
przez dylek » piątek 13 sierpnia 2010, 06:41
lith napisał(a):(...) A sygnalizujemy to co robimy na drodze, w rzeczywistości, a nie uogólniamy tego, że jak 'na mapie skręcimy w lewo' to przez całe skrzyżowanie co byśmy tam nie robili to będziemy twardo dawać lewym pasem z lewym kierunkiem.
przez bac » piątek 13 sierpnia 2010, 09:31
cman napisał(a):Kierunek jazdy można zmienić:
a) na skrzyżowaniu,
b) na przecięciu dróg niebędącym skrzyżowaniem,
c) umownie, na odcinku drogi pomiędzy skrzyżowaniami.
dylek napisał(a):Czyli z tego co rozumiem przejeżdżając np. z południa na północ przez duże klasyczne rondo powinienem:
1) na wjeździe włączyć prawy kierunkowskaz (...)
2) po wskoczeniu w to rondo lewy kierunkowskaz (...)
3) po minięciu tego rozjazdu zmiana na prawe miganie (...)
przez maryann » piątek 13 sierpnia 2010, 10:16
Trochę skróciłem dla uproszczenia wypowiedź, zachowując poprawność sensu a powracam do niej bo od tego się zaczęło. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że opuszczając rondo klasyczne używamy prawego kierunkowskazu. To podważa teorię o tym, że jest to jedno skrzyżowanie i należy je traktować jak każde inne, bo na żadnym innym skręcając np. w lewo czy jadąc na wprost nie używamy prawego kierunkowskazu. A tu jest tak, bo jest to osobny manewr- "z całym dobrodziejstwem inwentarza".Cyberix napisał(a):z prawego pasa (...)wymusza pierwszeństwo na pojeździe jadącym na wprost
przez lith » piątek 13 sierpnia 2010, 11:00
przez maryann » piątek 13 sierpnia 2010, 11:25
lith napisał(a):Nie mam pojęcia też jak cokolwiek dotyczące sygnalizowania może decydować czy to jest 1, czy 2 czy 5
mk61 napisał(a):No, to wracamy do podstaw.
Czy rondo jest skrzyżowaniem, czy serią kilku skrzyżowań, na których zawsze skręcamy w prawo?
cman widziałlith napisał(a):Jeszcze zjazdu w lewo z ronda nie widziałem
a ja też, gdy na placu centralnym jest parking.cman napisał(a):Dokładnie tak samo jak na najzwyklejszym skrzyżowaniu.
przez rusel » piątek 13 sierpnia 2010, 11:30
przez maryann » piątek 13 sierpnia 2010, 11:37
przez cman » piątek 13 sierpnia 2010, 12:04
przez bac » piątek 13 sierpnia 2010, 12:12
maryann napisał(a):Sprzeczne z prawem?
cman napisał(a):Mam dwa pytania:
przez maryann » piątek 13 sierpnia 2010, 12:55
przez cman » piątek 13 sierpnia 2010, 13:19
maryann napisał(a):cman, a co to skrzyżowanie ma wspólnego z wątkiem?
maryann napisał(a):Ja Ci też zadam proste jedno, hipotetyczne pytanie, odpowiedz tak lub nie, jeśli to możliwe:
-czy przestałeś bić żonę?
maryann napisał(a):2)nie.