przez Cyberix » środa 07 lipca 2010, 08:25
Kolego mylisz się. Czym jest rondo? To skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Ale jest to skrzyżowanie.
Co robi się na skrzyżowaniu? Zmianie kierunek jazdy! Na klasycznym rondzie można pojechać w prawo, na wprost, w lewo i zawrócić.
Teraz zerknij do PoRD i sprawdź, na których pasach należy się ustawiać kiedy chcesz jechać w prawo, na wprost, w lewo i zawracać jak wjeżdżasz na skrzyżowanie...
Odkryjesz, iż przy skręcaniu w prawo należy skręcać z prawego pasa lub od prawego krawężnika... i tak samo na rondzie.
Przy jeździe na wprost, możesz jechać z dowolnego pasa (o ile znaki nie mówią inaczej) i tak samo na rondzie.
Przy zmianie kierunku w lewo bądź zawracaniu, skrajnie lewy, lub lewa krawędź (o ile znaki nie mówią inaczej) i tak samo na rondzie.
Nie wiem na jakiej podstawie, część domorosłych specjalistów od PoRD uważa, że na rondzie można sobie prawym pasem (zewnętrznym) jeździć w kółko?
Wracając do tematu. Z opisu wynika, iż koleś nieprawidłowo opuścił rondo zjeżdżając z niego z pasa wewnętrznego. Innymi słowy wykonał skręt w prawo nie z prawego pasa (od prawej krawędzi), ale z lewego pasa, co jest nieprawidłowe. (Mowa oczywiście o klasycznym rondzie). Na wysokości zjazdu poprzedzającego zjazd na którym będziemy opuszczać rondo należy włączyć prawy kierunkowskaz i zmienić pas wewnętrzny na zewnętrzny, tym samym blokujemy wjeżdżających na rondo (widzą, że mamy prawy kierunek i nie mogą wjechać) i spokojnie zmieniamy pas z wewnętrznego na zewnętrzny i opuszczamy rondo. Oczywiście nie można tego zrobić za wcześnie (koniecznie po minięciu ostatniego zjazdu po którym będziemy zjeżdżać).
Temat wielokrotnie wałkowany...
PS. Mam nadzieje, że nie zostanie ponownie rozbuchany przykładami: a na tym czy innym rondzie jest inaczej bo pasy są pomalowane... no właśnie, sporo zależy też od oznakowania, ale na klasycznym powinno się jeździć tak jak napisałem powyżej.