Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Tomek_ » wtorek 01 czerwca 2010, 19:12
przez waldasiek » środa 02 czerwca 2010, 16:27
przez Cyberix » środa 02 czerwca 2010, 18:51
Art. 3.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
Art. 4. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
przez lith » środa 02 czerwca 2010, 19:12
przez szerszon » środa 02 czerwca 2010, 19:29
W porządku, ale uznanie za współwinnego legitymizuje kretyństwo i debilizm wyprzedzajacego-,,najwyzej bede współwinny,,- a poszkodowany ,który w sumie nie miał zamiaru zlamać przepisu dostaje po czterech literach.Nie wiem czy sie stosuje procentową winę i czy ma to sens,ale nie 50 na 50.Cyberix napisał(a):Wszystko pięknie ładnie, ale wg. mnie możesz zostać uznany za współwinnego...
przez Cyberix » środa 02 czerwca 2010, 22:56
przez waldasiek » czwartek 03 czerwca 2010, 11:26
Cyberix napisał(a):Wszystko pięknie ładnie, ale wg. mnie możesz zostać uznany za współwinnego, ponieważ:
Podsumowanie. Mogłeś uniknąć zdarzenia upewniając się w lewym lusterku czy pas przez, który chcesz przejechać zmieniając kierunek jazdy jest wolny.
przez BOReK » piątek 04 czerwca 2010, 10:18
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
- ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
- kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
- kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
[...]
5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
[...]
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
przez Cyberix » piątek 04 czerwca 2010, 11:13
przez waldasiek » środa 30 czerwca 2010, 21:25
przez testdriver » poniedziałek 05 lipca 2010, 15:34
przez waldasiek » poniedziałek 19 lipca 2010, 17:56
przez forresty » poniedziałek 19 lipca 2010, 19:02
przez szerszon » poniedziałek 19 lipca 2010, 20:52
Jak martwy to co on jeszcze robi w PoRD ?waldasiek napisał(a):...że artykuł 4 krd to przepis martwy do którego nikt się nie stosuje...dodatkowo dowiedziałem się że wykroczenie kierowcy audi miało charakter formalny a moje skutkowy...
.
przez sankila » wtorek 20 lipca 2010, 18:10
waldasiek napisał(a):artykuł 4 krd to przepis martwy do którego nikt się nie stosuje