Naprawdę to co robią na naszych drogach kierowcy tirów to jest jakieś nieporozumienie, o wielcy władcy szos ;) Jak często spotykam się z ich jakże chamskim i prostackim zachowaniem.
Przedstawie poniżej dwie sytuacje,
Dzisiejsza :
www.autocentrum.pl/pic.php?file=1278675952.32.jpg
Kierowca tira skręcał w prawo, pierwsze auto z przeciwka (czyt. ja) w lewo. Podjechałem do osi jezdni chcąc poczekać aż tir skręcający w prawo doturla się swoim jakże żółwim tempem do skrzyżowania i opuści je, tymczasem tirowiec zatrzymał się, stoi jakiś czas, powoli podjeżdża, gazuje, ma jakieś problemy. Patrze na niego, no oczywiście telefon przy uchu, uśmiech szeroki na twarzy i w d... ma, że robi się korek, na dodatek podjeżdżając tak powoli zajechał i mi pas tak, że nie mogłem skręcić przepisowo w tamtą drogę.
Oto tak to w rezultacie wyglądało :
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 450.94.jpg
Zniecierpliwieni kierowcy za mną trąbią, jako iż tylko ja z naszego pasa skręcałem w lewo postanowiłem jakże chamsko "wymusić na nim pierwszeństwo", ładując się na pas lewy (pod prąd z tamtej ulicy). Opony w moim samochodzie z piszczały a szanowny Pan z telefonem przy uchu został skarcony moim klaksonem, jeszcze dziwnie na mnie popatrzył, że śmiałem to zrobić i wymusić na nim pierwszeństwo, a być może przeszkodzić w rozmowie klaksonem, o ja okropny... ;)
Kolejna sytuacja, z wczoraj :
Jadę drogą za dużym tirem, nagle przed ostrym zakrętem tir zatrzymuje się na drodze, kierowca wysiada z kubkiem kawy w jednej ręce, w drugiej niesie papiery (pewnie faktury), myślę : zapewne tylko to zaniesie na portiernie pobliskiego zakładu i wróci zabrać swój samochód, ale nie... nie przejmując się niczym zostawił tam swojego tira i poszedł sobie pogadać przy kawie z portierami. Bo przecież on ma kategorie c+e więc jest boss i robi co chce i zostawia swoje wielkie pudło gdzie chce... No kur... szczyt, powiem jeszcze, że z lewej strony na załączonym obrazku, przy tych czarnych liniach jest postój dla ciężarówek, a po prawej zaraz obok stojącego tira żywopłot, więc wyprzedzić bezpiecznie się go nie dało bo nie było zza niego kompletnie nic widać...
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 161.38.jpg
Szkoda, że prawo jazdy tej kategorii dostają ludzie również Ci z przerostem ambicji, a powinni ci odpowiedzialni i konsekwentni, którzy naprawdę potrafią zachować się na drodze tak jak na kierowce zawodowego przystało...