qwer0 napisał(a):Nie lepiej jakieś 10m przed przejściem zwolnić, żeby pieszy zobaczył że chcesz go przepuścić??
Widze ze niektorzy to maja mocno zaburzona ocene odleglosci :P
że co??? !!! nie wiem na jakiej podstawie oceniasz, że mam zaburzoną ocenę odległości skoro żadnej odległości w swoim poście nie oceniałem.
Jeśli nie zrozumiałeś o czym napisałem to specjalnie dla Ciebie napiszę jaśniej, jeśli zbliżasz się do przejścia dla pieszych masz obowiązek zwolnić tak żeby nie narazić pieszego na niebezpieczeństwo (wynika to z rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych), nie jest napisane do jakiej prędkości i z jakiej masz zwolnić, a także w jakiej odległości od tego przejścia masz rozpocząć zwalnianie. Częstym przypadkiem u kierowców jest jechanie z dość dużą prędkością do samego przejścia dla pieszych po czym hamowanie celem ustąpienia pierwszeństwa (pieszy w takim przypadku czeka do końca na chodniku bo nie wie czy kierowca zatrzyma się czy nie, a nie chce wchodzić przed pojazd narażając swoje zdrowie). A wystarczyłoby w odpowiedniej odległości od tego przejścia (w mojej ocenie ok. 10m spokojnie wystarczy) swoim zachowaniem (zwolnieniem) dać sygnał pieszemu, że chcemy go przepuścić. W takiej sytuacji on wejdzie na drogę, a my nawet nie będziemy się musieli zatrzymywać.
Mam nadzieję, że już teraz zrozumiałeś o co chodzi. Spróbuj w swojej jeździe czegoś takiego, to działa
:lol:
pozdrawiam.