Rusel po części się z Tobą zgadzam. Ale tylko po części. Podchodząc literalnie do zapisu ustawy, a nie dopisując sobie swoje uwagi, to będąc już na skrzyżowaniu, szczególnej uwagi zachować nie musisz. Wyraźnie Atr. ustawy to precyzuje. "Zbliżając się", a nie "w trakcie przejeżdżania przez". Napisałeś również, że mam sobie wyobrazić skrzyżowanie szerokie..... OK może i tak. Ale odnoszę się do konkretnej sytuacji przedstawionej w pytaniu i rysunku. W pytaniu jest wyraźnie napisane. "W tej sytuacji" skoro w tej to nie dopisujmy kolejnych rzeczy, których po prostu nie ma. Gdybyśmy sobie dopisywali to równie dobrze można by dodać, że pojazd skręcający w prawo zatrzymał się i czeka aż z niego wysiądzie jakaś osoba, że dojeżdżał do skrzyżowania bardzo powoli (niedzielny kierowca z żółwikiem na głowie) itd. Chodzi mi o konkretną sytuację z pytania. Widzimy pojazd który już znajduje się na skrzyżowaniu i drugi, który zamierza na to skrzyżowanie wjechać.
Co innego gdyby oba samochody do skrzyżowania dopiero dojeżdżały. Ale tak jak pisałem sytuacja jest zupełnie inna.
Nie jestem oczywiście pewien na 100% że odpowiedzi ABC są prawidłowe. Ale znając specyfikę pytań weryfikacyjnych może tak być.
Dlatego chcąc poznać prawidłowe odpowiedzi należało by dotrzeć do autora pytania i zapytać co autor miał na myśli.
Często pytania i odpowiedzi na pozór oczywiste są błędne.
Np. Było pytanie na weryfikacji takie:
Linie ograniczające pas ruchu powinny być uzupełnione:
A. 7 pachołkami
B. Co najmniej 5 pachołkami na linii zewnętrznej
C. Co najmniej 5 pachołkami na linii wewnętrznej
No i teraz czekam na Twoją interpretację. Powodzenia :)