Cyberix napisał(a):Podajcie proszę JEDEN link to artykułu, który popierałby waszą teorię, bo jak na razie to wychodzi, że wszyscy się mylą a tylko wy macie rację...
cman napisał(a):http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19970980602&type=3 - a artykuł ten ma numer 24.
Nie wystarczy odesłanie do przepisu. Trzeba dokonać jego wykładni (takie jest prawo i inne nie będzie) i zrobić to w miarę możliwości rzeczowo. Moja argumentacja jest taka:
cman napisał(a):Tyle, nijak nie jest powiązane to, że właśnie te (wszystkie) pasy ruchu w jednym kierunku muszą być wyznaczone.
Ależ jest powiązane! Nie można interpretować fragmentu przepisu w oderwaniu od jego całości. Art. 24 ust. 10 mówi o sytuacji, gdy pasy ruchu są wyznaczone i tylko w tak określonych ramach można interpretować dalszą część tego przepisu, tj. jego punkt 2. Co prawda, tam nie pojawia się sformułowanie "wyznaczone pasy ruchu", tylko "co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku", ale przecież jak najbardziej w związku z główną treścią ust. 10, czyli: "Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu (...)".
W mojej ocenie przemawia za tym wykładnia systemowa (bo jest to ten sam ustęp) i funkcjonalna (bo chodzi o wyprzedzanie z prawej strony, więc interesuje nas raczej prawa połowa jezdni), ale przede wszystkim wykładnia językowa: par. 86. ust. 5. Rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych mówi, że "znak P-4 'linia podwójna ciągła' [na którą cman się powołuje] rozdziela pasy ruchu". Rozdziela, a nie wyznacza. Bo to tylko "znak P-1 'linia pojedyncza przerywana', w którym kreski są krótsze od przerw lub równe przerwom, wyznacza pasy ruchu" (par. 86. ust. 1. tego rozporządzenia)
Dlatego uważam, że gdy w art. 24. ustawy pojawia się coś o wyznaczonych pasach ruchu, to chodzi tylko o te pasy, które przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Przy okazji jeszcze jedna kwestia: Ktoś na początku tego wątku napisał, że "to, że jazda wyznaczonym pasem ruchu nie jest wyprzedzaniem,to oczywiste". Dalsza dyskusja wykazała, że wręcz przeciwnie. A mnie zastanawia:

Czy mamy do czynienia z wyprzedzaniem, gdy na drodze z trzema wyznaczonymi pasami ruchu, w tym samym kierunku, pojazd (nr 1 na zdjęciu) jadący skrajnym lewym pasem porusza się szybciej od pojazdu (nr 2) jadącego skrajnym prawym pasem (czyli oddziela ich środkowy pas)? Wydaje mi się, że to jest wyprzedzanie, ale ciekaw jestem opinii innych osób. Kluczowe jest tu chyba rozstrzygnięcie, co w definicji wyprzedzania oznacza w praktyce słowo "obok".