Sygnalizacja zmiany kierunku jazdy.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez sjakubowski » sobota 01 maja 2010, 14:56

AbuseArt napisał(a):Nie jestem na szczęście niepełnosprawny więc nie interesuje mnie to gdzie może przechodzić niepełnosprawny.
Skoro Cię to nie interesuje i nie masz w tym temacie wiedzy, to dlaczego sugerujesz błędne interpretacje PoRD. Tylko po to, aby atakować i oczerniać?

AbuseArt napisał(a):Nie jestem też rodzicem, ale to co zarzucam, to skrajnie emocjonalne gadanie, niekoniecznie reprezentatywne przy podejmowaniu tematu pieszych. Przede wszystkim odpowiedzialność. Prawda.
Więc gdy zostaniesz rodzicem, to wrócimy do tematu miłości rodzicielskiej - ok?

AbuseArt napisał(a):Słowo kulawy nie było użyte, ale ja nie skorzystałem z cudzysłowiów, więc moja wypowiedź może leksykalnie odbiegać od oryginału.
Musisz zrozumieć, iż skoro komuś zarzucasz i atakujesz - rób to dokładnie, cytując dokładnie wypowiedzi innych. Inaczej, ktoś mógłby pomyśleć, iż to ja używam takich określeń. Inaczej mówiąc - wydaje mi się (mogę się mylić), iż celowo dopowiadasz własne określenia nie zgodne z prawdą aby tylko manipulować wypowiedziami innych osób i je oczerniać...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez lith » sobota 01 maja 2010, 15:17

cman napisał(a):A, no to w takim razie niech będzie, że tylko drogi - żeby już dodatkowo rondami nie mieszać :wink:.

Tyle, że mi bardziej logiczna wydaje się opcja wzdłuż jezdni :)

Np. na węźle drogowym skręcając bezkolizyjnie w lewo nie używam lewego kierunkowskazu. Sygnalizowanie względem drogi wydaje mi się za mało precyzyjne.
lith

Postprzez Cyberix » sobota 01 maja 2010, 15:22

lith napisał(a):Np. na węźle drogowym skręcając bezkolizyjnie w lewo nie używam lewego kierunkowskazu. Sygnalizowanie względem drogi wydaje mi się za mało precyzyjne.

Ale zazwyczaj wcześniej sygnalizuje się zmianę pasa ruchu, który prowadzi właśnie do tej bezkolizyjnej pętli...
Cyberix

Postprzez lith » sobota 01 maja 2010, 15:53

Ale nie koniecznie lewym :)
Dlatego właśnie uważam, ze sygnalizowanie o zmianie kierunku względem drogi to w niektórych sytuacjach może być zbyt wysoki poziom abstrakcji.
lith

Postprzez Cyberix » sobota 01 maja 2010, 21:52

Idąc pewnym tropem dyskusji, zobrazujmy sytuację.
Obrazek
Mamy przy drodze obiekt przydrożny, stację paliw, chcemy zakazać wjazdu na tę stację (kolor czerwony toru pojazdu). Jakie wstawilibyście znaki i dlaczego?

Jak znajdziecie odpowiedź na to pytanie to znajdziecie odpowiedź, kiedy włączać kierunkowskaz...
Cyberix

Postprzez kg1956 » sobota 01 maja 2010, 22:36

1.c5 2.c4 dlaczego? Było ze sto razy na forum!
kg1956

Postprzez Cyberix » sobota 01 maja 2010, 22:48

kg1956 napisał(a):2.c4

Idźmy dalej tym tropem.

Obrazek

Czy w sytuacji 2 kierunkowskaz włączamy bo nakazuje nam to znak C-4 (jakieś odwołanie do PoRD?), czy dlatego, że zmieniamy kierunek jazdy?

Czy w sytuacji 3 jadąc za zieloną strzałką włączamy kierunkowskaz?

Czy w sytuacji 3 jadąc za niebieską strzałką trzeba coś sygnalizować?
Cyberix

Postprzez sankila » sobota 01 maja 2010, 23:00

1 - c5, 2 - c4; (b22 dotyczy skrzyżowania).
Obowiązuje lewy migacz przy c4.

Na rys 3 nie ma obowiązku sygnalizowania zmiany kierunku, ale można (i należy) zasygnalizować prawym migaczem manewr zjechania z drogi.
Najtrafniej podsumował to agent262, w poście, dotyczącym zjazdu z drogi głównej na gruntową (na wprost):
w tej sytuacji warto wrzucić ... kierunkowskaz, wtedy ten z tyłu jeżeli jest chociaż troche kumaty bedzie wiedział o co nam chodzi.

Włączam prawy migacz, po to, żeby jadący za mną kierowca zorientował się, że coś będę "kombinować" (przede wszystkim będę hamować, żeby nie wjechać na stację 100/h).
W przeciwnym razie widziałby tylko, że jadący przed nim samochód hamuje, ale nie miałby pojęcia dlaczego (może jakaś przeszkoda na jezdni?) i również musiałby zahamować. A tak, to wyprzedza mnie lewym pasem i jedzie spokojnie dalej.

Ale, podobnie jak zielony listek, to sygnał "od mądrego do mądrego".
sankila

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 01 maja 2010, 23:07

Cman:
cman napisał(a):
cwaniakzpekaesu napisał(a):Znaczy jedzie jezdnią jednokierunkową o jednym pasie ruchu?

No nie.
cwaniakzpekaesu napisał(a):Znaczy, że pasy ruchu zmienia się tylko na prostych odcinkach dróg?

No nie.

Ufff... odetchnąłem. Czyli w tej konkretnej sytuacji jednak zmienia pas ruchu... więc i kierunkowskaz potrzebny.

Cyberix:

Mamy przy drodze obiekt przydrożny, stację paliw, chcemy zakazać wjazdu na tę stację (kolor czerwony toru pojazdu). Jakie wstawilibyście znaki i dlaczego?

Jak znajdziecie odpowiedź na to pytanie to znajdziecie odpowiedź, kiedy włączać kierunkowskaz...

Mógłbyś podać jakiś sensowny powód dla którego przedsiębiorca pozbawiałby się wpływów ze sprzedaży paliwa, a projektant zakazałby wjazdu na stację prawoskrętem?

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
cwaniakzpekaesu

Postprzez archis_p » sobota 01 maja 2010, 23:23

sankila napisał(a):Na rys 3 nie ma obowiązku sygnalizowania zmiany kierunku, ale można (i należy) zasygnalizować prawym migaczem manewr zjechania z drogi.

:?: :?: :?:
PoRD napisał(a):5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

sankila napisał(a):ale można (i należy)

:D
archis_p

Postprzez cman » niedziela 02 maja 2010, 00:02

cwaniakzpekaesu napisał(a):Czyli w tej konkretnej sytuacji jednak zmienia pas ruchu... więc i kierunkowskaz potrzebny.

Nie. W tej konkretnej sytuacji jedzie jednym pasem ruchu, początkowo jego częścią znajdującą się na drodze twardej, a następnie jego częścią znajdującą się na drodze gruntowej.
cman

Postprzez kg1956 » niedziela 02 maja 2010, 00:06

Ja w tych sytuacjach zrobiłbym tak:
2. Nie wrzucam lewego jeśli nikt nie chce wyjechać ze stacji. Gdybym wrzucił to jadący za mną nie mógłby mnie wyprzedzić (nie utrudniać!)
Jeśli ktoś wyjeżdża ze stacji to daję lewy żeby mi nie wyjechał przed pysk upewniwszy się czy to nie utrudni komuś za mną.
3. To samo i dodatkowo migacz w prawo jeśli zjeżdżam na stację.
kg1956

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 02 maja 2010, 00:48

Cman:

cman napisał(a):
cwaniakzpekaesu napisał(a):Czyli w tej konkretnej sytuacji jednak zmienia pas ruchu... więc i kierunkowskaz potrzebny.

Nie. W tej konkretnej sytuacji jedzie jednym pasem ruchu, początkowo jego częścią znajdującą się na drodze twardej, a następnie jego częścią znajdującą się na drodze gruntowej.

Tu nie zmienia pasa ruchu?

Obrazek

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
cwaniakzpekaesu

Postprzez sankila » niedziela 02 maja 2010, 02:14

archis_p napisał(a):5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

A widzisz gdzieś przepis, że zabrania się używać kierunkowskazów do sygnalizowania pozostałych manewrów? Czy może uważasz, że jak wyjeżdżasz na drogę, to tylko prosto - prawo - lewo - hamulec?
sankila napisał(a):ale można (i należy)

Pominąłeś najważniejsze zdanie:
to sygnał "od mądrego do mądrego"

Ty pilnuj, żebyś wrzucał kierunkowskaz przed zmianą pasa, resztą się nie przejmuj :)
sankila

Postprzez cman » niedziela 02 maja 2010, 09:35

cwaniakzpekaesu napisał(a):Tu nie zmienia pasa ruchu?

Nie.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze