Nakaz skrętu w prawo za znakiem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 13:55

Nakazuje skręt we wszystkie po prawej stronie.
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 13:57

Radosna napisał(a):Nakazuje skręt we wszystkie po prawej stronie.
No właśnie... Czy tego typu interpretacja nie powoduje tego, iż to co napisałaś przypadkiem nie jest niedorzeczne?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 13:59

sjakubowski napisał(a):
Radosna napisał(a):Czy tego typu interpretacja nie powoduje tego, iż to co napisałaś przypadkiem nie jest niedorzeczne?

Nie. Bo jest to rozgwiazda dróg jednokierunkowych :) I możesz pojechać w dowolną w prawo, nie możesz natomiast skręcić w żadną w lewo. Gdyby wstawiono zakaz skrętu w lewo dotyczyłby tylko pierwszej jezdni/drogi. A tak wstawiasz nakaz jazdy w prawo i już.
Proste prawda?
Ostatnio zmieniony wtorek 27 kwietnia 2010, 14:06 przez Cyberix, łącznie zmieniany 1 raz
Cyberix

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 14:05

Cyberix napisał(a):Gdyby wstawiono zakaz skrętu w lewo dotyczyłby tylko pierwszej jezdni/drogi. A tak wstawiasz nakaz jazdy w prawo i już. Proste prawda?

Cyberix - przestań!
Jeszcze raz a faktycznie mnie przekonasz.

bac napisał(a):Określenie "za znakiem" to tylko część mnemonicznej nazwy znaku i nic więcej. Co dokładnie znak oznacza i jak działa jest opisane w rozporządzeniu, a nie w jego nazwie.
Nie zgadzam się z ową mnemoniczną nazwą...
Pisałem to, ale się powtórzę:
Wyraźnie jest napisane, że:
DU220 4.2.2.
(...) Znak C-2 stosuje się w celu wskazania kierującym obowiązku skręcenia w prawo za znakiem. Znak C-2 stosuje się na wlotach, z których na skrzyżowaniu dopuszcza się ruchu pojazdów tylko w prawo. (...)

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 14:24

sjakubowski - gdyby ustawodawca chciał aby skręcić bezpośrednio za znakiem i tylko tam, to napisałby "bezpośrednio za znakiem" a nie "za znakiem" :D Wystarczy? :)
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez bac » wtorek 27 kwietnia 2010, 14:33

Obrazek
Nakazuje skręt we wszystkie po prawej stronie.

Oczywiście, że tak.

Pisałem to, ale się powtórzę:
Wyraźnie jest napisane, że:
DU220 4.2.2.
(...) Znak C-2 stosuje się w celu wskazania kierującym obowiązku skręcenia w prawo za znakiem

No rzeczywiście "za znakiem" nie jest tylko częścią nazwy, co nic nie zmienia. W dalszej części jest jasno i precyzyjnie napisane gdzie znak obowiązuje.
Szkoda, że nie odpisałeś na pierwsze moje pytanie z tego postu, bo wcale nie potrzeba udziwnionych przykładów, żeby poprawnie zinterpretować prosty, przecież, przepis.
bac

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:15

To może inaczej.

Napisane jest, że:
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

W takim razie gdzie powinien skręcić czerwony pojazd, skoro C2 nie obowiązuje "zaraz" za znakiem? Tor zielony, żółty czy czerwony jest prawidłowy?

Obrazek
sjakubowski

Postprzez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:31

Obrazek

A widzisz tutaj jedno skrzyżowanie?
A może 3 skrzyżowania?
A może 3 miejsca?
Cyberix

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:37

Cyberix napisał(a):A widzisz tutaj jedno skrzyżowanie?
A może 3 skrzyżowania?
A może 3 miejsca?

Ojejku - przecież wiesz o co mi chodzi!
Ok, specjalnie dla Ciebie poprawiam rysunek:
Widzę 2 miejsca i 1 skrzyżowanie:

Obrazek

Radosna napisał(a):sjakubowski - gdyby ustawodawca chciał aby skręcić bezpośrednio za znakiem i tylko tam, to napisałby "bezpośrednio za znakiem" a nie "za znakiem" :D Wystarczy? :)
Właśnie o to mi chodzi. Według mnie jest to niedopatrzenie Ustawodawcy. Jednak mimo to, powinno się rozumieć ów znak właśnie jakby było "bezpośrednio za znakiem".

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:52

sjakubowski napisał(a):
Cyberix napisał(a):A widzisz tutaj jedno skrzyżowanie?
A może 3 skrzyżowania?
A może 3 miejsca?

Ojejku - przecież wiesz o co mi chodzi!
Ok, specjalnie dla Ciebie poprawiam rysunek:
Widzę 2 miejsca i 1 skrzyżowanie:

Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie... skoro znak działa na najbliższym skrzyżowaniu lub miejscu występującym za znakiem, a w tym wypadku pierwsze jest miejsce, zatem musisz skręcić zgodnie z zieloną linia. Co to wnosi do sprawy?
Cyberix

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 16:01

Cyberix napisał(a):skoro znak działa na najbliższym skrzyżowaniu lub miejscu występującym za znakiem, a w tym wypadku pierwsze jest miejsce, zatem musisz skręcić zgodnie z zieloną linia. Co to wnosi do sprawy?
Nie miejsce, ale możliwość - to aby być precyzyjnym.

Obrazek

W takim układzie, w głównej sytuacji mamy dwie możliwości skrętu: zieloną i czerwoną. Dlaczego zatem uważasz, iż nie musimy wykorzystać owej zielonej możliwości, skoro, tak jak napisałeś: jest to "pierwsze miejsce" umożliwiające zmianę kierunku jazdy?

Nie pisz proszę o tym, iż jest to skrzyżowanie. Na skrzyżowaniu "zwykłym" równorzędnym, mamy 3 możliwości obrania kierunków jazdy: na wprost, w prawo, w lewo (można jeszcze zawrócić). Słowo możliwość oznacza możliwość fizyczną i owa możliwość występuje również na samym skrzyżowaniu jako takim, dlatego też na naszym skrzyżowaniu mamy 4 możliwości fizycznej zmiany kierunku jazdy (nie liczę zawracania i nie biorę pod uwagę znaków): w prawo, w prawo-góra-skos, na wprost i w lewo.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 16:47

sjakubowski - zrozum, znak działa na skrzyżowaniu lub w miejscu.... skoro jest skrzyżowanie(i nie pisz, że mam nie pisać, że jest, bo do choinki jest :) )a nie ma żadnego innego miejsca, to dotyczy skrzyżowania i koniec kropka. Nie ma nad czym filozofować. Ustawodawca nie zażyczył sobie by dotyczył tylko najbliższej jezdni, więc dotyczy całego skrzyżowania, choćby miało ono 50 fizycznych możliwości skrętu w prawo.
Radosna

Postprzez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:00

Radosna napisał(a):(i nie pisz, że mam nie pisać, że jest, bo do choinki jest :) )
Prosiłem dlatego, gdyż wiadomo przecież że jest.

Radosna napisał(a):a nie ma żadnego innego miejsca, do dotyczy skrzyżowania i koniec kropka.
Właśnie z tym "koniec kropka" bym się wstrzymał...

Radosna napisał(a):Nie ma nad czym filozofować. Ustawodawca nie zażyczył sobie by dotyczyło tylko najbliższej jezdni, więc dotyczy całego skrzyżowani, choćby miało ono 50 możliwości skrętu w prawo.
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

Dlaczego Ustawodawca. dodał: "lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy." Dlatego, iż nie każde przecięcie się dróg jest skrzyżowaniem. Gdyby tego nie dodał - C2 obowiązywałby TYLKO na skrzyżowaniach.

Jednak to wcale nie oznacza, iż na skrzyżowaniu nie mamy możliwości zmiany kierunku jazdy - owszem mamy i to kilka. Miejsce, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy znajduje się również na skrzyżowaniu - czyż nie?

Skoro C2 zobowiązuje nas do skrętu, korzystając z miejsca, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy - według mnie - oznacza to, iż powinno się właśnie skorzystać z owego miejsca i skręcić od razu tak jak zielona strzałka. Jeśli skręcimy tak jak czerwona - oznaczałoby to, iż nie skorzystaliśmy z "miejsca, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy" a tym samym nie zastosowaliśmy się do znaku C-2.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 kwietnia 2010, 18:00 przez sjakubowski, łącznie zmieniany 1 raz
sjakubowski

Postprzez sankila » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:10

A może zamiast szukać włosa na jaju, pokierować się prosta logiką?

Znaków nie ustawia się po to, żeby robic kierowcom masaż mózgu; mają ułatwić poruszanie się. Zakaz skrętu w lewo czy prawo uprzedza mnie, że nie ma możliwości pojechania w daną stronę. Ten nakaz skrętu w prawo mówi mi, że nie ma możliwości jazdy w lewo/prosto, więc skręcam w prawo i wjeżdżam w rozwidlenie dwóch jednokierunkowych dróg. Jest jakaś przesłanka, która wskazuje, że wjeżdżając w "górną" drogę złamię przepisy, stworzę zagrożenie dla brd? Bo jeśli nie - to dlaczego mam tam nie jechać?

W przeciwieństwie do znaków zakazu, dotyczących drogi/jezdni - znaki nakazu dotyczą kierunku jazdy; mogę mieć po prawej 10 dróg i w każdą z nich mam prawo wjechać.
sankila

OK

Postprzez Waldemarek » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:14

kierujący samochodem może jechać tak, jak pokazuje czerwona strzałka
Waldemarek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze