Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 13:55
przez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 13:57
No właśnie... Czy tego typu interpretacja nie powoduje tego, iż to co napisałaś przypadkiem nie jest niedorzeczne?Radosna napisał(a):Nakazuje skręt we wszystkie po prawej stronie.
przez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 13:59
sjakubowski napisał(a):Radosna napisał(a):Czy tego typu interpretacja nie powoduje tego, iż to co napisałaś przypadkiem nie jest niedorzeczne?
przez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 14:05
Cyberix napisał(a):Gdyby wstawiono zakaz skrętu w lewo dotyczyłby tylko pierwszej jezdni/drogi. A tak wstawiasz nakaz jazdy w prawo i już. Proste prawda?
Nie zgadzam się z ową mnemoniczną nazwą...bac napisał(a):Określenie "za znakiem" to tylko część mnemonicznej nazwy znaku i nic więcej. Co dokładnie znak oznacza i jak działa jest opisane w rozporządzeniu, a nie w jego nazwie.
przez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 14:24
przez bac » wtorek 27 kwietnia 2010, 14:33
Nakazuje skręt we wszystkie po prawej stronie.
Pisałem to, ale się powtórzę:
Wyraźnie jest napisane, że:
DU220 4.2.2.
(...) Znak C-2 stosuje się w celu wskazania kierującym obowiązku skręcenia w prawo za znakiem
przez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:15
przez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:31
przez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:37
Cyberix napisał(a):A widzisz tutaj jedno skrzyżowanie?
A może 3 skrzyżowania?
A może 3 miejsca?
Właśnie o to mi chodzi. Według mnie jest to niedopatrzenie Ustawodawcy. Jednak mimo to, powinno się rozumieć ów znak właśnie jakby było "bezpośrednio za znakiem".Radosna napisał(a):sjakubowski - gdyby ustawodawca chciał aby skręcić bezpośrednio za znakiem i tylko tam, to napisałby "bezpośrednio za znakiem" a nie "za znakiem" :D Wystarczy? :)
przez Cyberix » wtorek 27 kwietnia 2010, 15:52
sjakubowski napisał(a):Cyberix napisał(a):A widzisz tutaj jedno skrzyżowanie?
A może 3 skrzyżowania?
A może 3 miejsca?
Ojejku - przecież wiesz o co mi chodzi!
Ok, specjalnie dla Ciebie poprawiam rysunek:
Widzę 2 miejsca i 1 skrzyżowanie:
przez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 16:01
Nie miejsce, ale możliwość - to aby być precyzyjnym.Cyberix napisał(a):skoro znak działa na najbliższym skrzyżowaniu lub miejscu występującym za znakiem, a w tym wypadku pierwsze jest miejsce, zatem musisz skręcić zgodnie z zieloną linia. Co to wnosi do sprawy?
przez Radosna » wtorek 27 kwietnia 2010, 16:47
przez sjakubowski » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:00
Prosiłem dlatego, gdyż wiadomo przecież że jest.Radosna napisał(a):(i nie pisz, że mam nie pisać, że jest, bo do choinki jest :) )
Właśnie z tym "koniec kropka" bym się wstrzymał...Radosna napisał(a):a nie ma żadnego innego miejsca, do dotyczy skrzyżowania i koniec kropka.
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.Radosna napisał(a):Nie ma nad czym filozofować. Ustawodawca nie zażyczył sobie by dotyczyło tylko najbliższej jezdni, więc dotyczy całego skrzyżowani, choćby miało ono 50 możliwości skrętu w prawo.
przez sankila » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:10
przez Waldemarek » wtorek 27 kwietnia 2010, 17:14