Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez tomas » wtorek 20 kwietnia 2010, 21:23

heheheh dobrze by bylo;)
to juz wyzszy szczebel;)
tomas

Postprzez Pajejek » wtorek 20 kwietnia 2010, 21:37

dylek napisał(a):Jeśli tak, to jak chcesz stać na zakazie postoju bez wcześniejszego zatrzymania się tam ??
No to tak oczywistą rzecz mam pisać :shock: . Przecież wiadomo, iż aby stać trzeba się zatrzymać. Po za tym nie ma ten szczegół żadnego związku z omawianą sytuacją. Przepraszam cię dylek ale zupełnie nie rozumiem o co ci chodzi :?: Przecież na zakazie postoju zatrzymać się wolno.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez dylek » wtorek 20 kwietnia 2010, 22:40

na zakazie postoju oczywiście można się zatrzymać... ale rozmawiamy o postoju a nie o zatrzymaniu ;)
Zauważ, że tu chodzi o odwrotną sytuację ;)
Czy da się zrobić postój bez wcześniejszego zatrzymania ??

Czy w miejscu, gdzie nie wolno się zatrzymać da się zrobić postój ??

Teraz kojarzysz ??

Aby wykonać postój musisz się zatrzymać.

Miejsce gdzie zabronione jest zatrzymanie automatycznie zabrania również i postoju, bo tego się nie da zrobić bez zatrzymania...

Postój w miejscu, gdzie zabroniony jest postój - spełnia zapis, by oznaczać w miejscu, gdzie zabronione jest zatrzymanie.

EDIT: by było jeszcze jaśniej co mam na myśli.... 4 przypadki:
1.Zatrzymanie na zakazie zatrzymania
2. Postój na zakazie zatrzymania
3. Zatrzymanie na zakazie postoju
4. Postój na zakazie postoju.

pamiętajmy, że postój to zatrzymanie ponad 1 min.

Ad1 - Zabronione zatrzymanie, więc pojazd oznaczamy bo stoi w miejscu, gdzie zatrzymanie jest niedozwolone.
Ad2 - Zabronione zatrzymanie dłużej niż 1 minuta, więc pojazd oznaczamy bo, bo po minucie zatrzymanie trwa dalej (teraz zwie się postój) i pojazd dalej stoi w miejscu, gdzie zatrzymanie jest niedozwolone.
Ad3 - Dozwolone, więc pojazdu nie oznaczamy.
Ad4 - Zabronione zatrzymanie dłużej niż 1 minuta, więc pojazd oznaczamy bo po minucie przestało zatrzymanie być dozwolone i teraz pojazd stoi w miejscu, gdzie zatrzymanie dłużej niż 1 min jest niedozwolone.

Reasumując :
zatrzymanie na zakazie postoju -> nie oznaczamy
postój na zakazie postoju -> oznaczamy

.gdyby miało być inaczej to zobacz co wyjdzie:

Zatrzymanie takie zwykłe do 1 min na zakazie zatrzymywania takiego do 1 min - oznaczamy.
Zatrzymanie
powyżej 1 minuty na zakazie zatrzymywania powyżej 1 minuty - nie oznaczamy.
Prawda, ze nie trzyma się kupy ?? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Pajejek » środa 21 kwietnia 2010, 22:25

dylek napisał(a):Zatrzymanie takie zwykłe do 1 min na zakazie zatrzymywania takiego do 1 min - oznaczamy.
Zatrzymanie
powyżej 1 minuty na zakazie zatrzymywania powyżej 1 minuty - nie oznaczamy.
Prawda, ze nie trzyma się kupy ?? :D
Oczywiście, że trzyma się kupy. Tylko zamiast drugiego zdania wg przepisów jest:
postój na zakazie postoju - nie oznaczamy.
Ponieważ zatrzymanie powyżej jednej minuty to właśnie postój.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez dylek » czwartek 22 kwietnia 2010, 06:55

Pajejek - ręce opadają, jak mam wymyślić jak jeszcze ci dotłumaczyć błedność twojego myślenia... ;)
Co zmienia, to czy napiszę postój, czy zatrzymanie powyżej 1 min, skoro to to samo wg przepisów ??
nic poza tym, że tak czytelniej widać że :
1- Nie każde zatrzymanie jest postojem
2- Każdy postój jest zatrzymaniem

jak zrozumiesz to, to jasne się stanie, że :
zakaz zatrzymywania zakazuje każdego zatrzymania .... i takiego do 1 min i takiego powyżej 1min.
zakaz postoju również zakazuje zatrzymywania, ale wyłącza z tego zakazu zatrzymanie do 1min. Czyli na zakazie postoju nie jest zabronione zatrzymanie do 1 min, ale jest zabronione zatrzymanie powyżej 1 min.

Wg ciebie zakaz postoju zezwala na zatrzymanie - wg mnie nie "zezwala", a "nie zabrania" i stąd nasza dyskusja..

kwestia podejścia... dla mnie stwierdzenie, że zezwala na zatrzymanie kłóci się z zabronieniem zatrzymania (powyżej 1 min). Nie można jednocześnie i zezwalać i zabraniać zatrzymania :D

Dlatego już dawno napisałem, że zabronienie postoju wyczerpuje zapis o miejscu, gdzie zatrzymanie jest zabronione (tam nie ma napisane, że tylko do 1 min... więc każde.. i to do 1min i to powyżej 1 min będzie wyczerpywało ten zapis) - a w związku z tym na zakazie postoju postój oznaczamy.
dylek
Moderator

odp

Postprzez rusel » czwartek 22 kwietnia 2010, 08:33

pytanie dla myslicieli czy nalezy sygnalizowac postoj z powodu awarii na obszarze zabudowanym na poboczu w miejscu gdzie zatrzymanie jest zabronione
rusel

Postprzez BlueDevil » czwartek 22 kwietnia 2010, 13:21

nie
BlueDevil

Postprzez Pajejek » czwartek 22 kwietnia 2010, 19:11

dylek napisał(a):kwestia podejścia... dla mnie stwierdzenie, że zezwala na zatrzymanie kłóci się z zabronieniem zatrzymania (powyżej 1 min). Nie można jednocześnie i zezwalać i zabraniać zatrzymania

Dlatego już dawno napisałem, że zabronienie postoju wyczerpuje zapis o miejscu, gdzie zatrzymanie jest zabronione (tam nie ma napisane, że tylko do 1 min... więc każde.. i to do 1min i to powyżej 1 min będzie wyczerpywało ten zapis) - a w związku z tym na zakazie postoju postój oznaczamy.
Nie dojdziemy do porozumienia w tej kwestii. Pierwszy raz spotkałem się z tak przewrotnym rozumowaniem podważającym Dz. U. 170 paragraf 28 oraz Dz. U. 220 p. 3.2.36. To o czym piszesz można podważyć wieloma zapisami w PoRD, chociażby art. 2. Ale widzę, iż i tak nie byłoby sensu. Każdy niech zostanie przy swoim. Może w przyszłości jeden z nas (ja bądź ty) zmieni zdanie. Ja uważam, iż na zakazie postoju nie trzeba sygnalizować awarii pojazdu zgodnie z art. 50.
Cyceron.
Pajejek

odp

Postprzez rusel » czwartek 22 kwietnia 2010, 20:07

blizszy jestem interpretacji tego co mowi Dylek, logicznie trzeba do tego podejsc bo w innym przypadku to interpretacja godna urzędasa a nie egzaminatora
rusel

Postprzez oskbelfer » czwartek 22 kwietnia 2010, 21:56

nie łapie tej dyskusji :) albo inaczej napiszę - nie mam siły tego wszystkiego czytać :)

kiedy widze zakaz postoju to wiem że mogę się zatrzymać ale maksymalnie do 1 minuty

gdy widzę zakaz zatrzymania - niemogę zatrzymać się nawet na sekundę

oczywiście zgodnie z tym co podaje pord :) bo wiadomo że jesli jest czerwone światło, korek, wypadek to przepisy precyzują wyraźnie o co biega :)

czy w tej dyskusji o to chodzi czy o coś innego :) ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » piątek 23 kwietnia 2010, 11:13

oskbelfer napisał(a): czerwone światło, korek, wypadek

zakaz zatrzymania takich sytuacji nie dotyczy bo wynikaja z warunkow ruchu

oskbelfer napisał(a):czy w tej dyskusji o to chodzi czy o coś innego :) ?

chodzi o to czy na zakazie postoju sygnalizujemy postoj uszkodzonego pojazdu w terenie zabudowanym na jezdni
BlueDevil

Postprzez oskbelfer » piątek 23 kwietnia 2010, 14:44

BlueDevil napisał(a):chodzi o to czy na zakazie postoju sygnalizujemy postoj uszkodzonego pojazdu w terenie zabudowanym na jezdni

Art. 50.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany sygnalizować postój pojazdu silnikowego lub przyczepy z powodu uszkodzenia lub wypadku:
b) na obszarze zabudowanym – w razie postoju na jezdni w miejscu, w którym zatrzymanie jest zabronione.

to jest przepis, a teraz muszę się przespać z tematem:) aby to rozminić :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » piątek 23 kwietnia 2010, 19:36

Pajejek - nie wiem jak chcesz podważyć Rozporządzeniem o znakach...., czy Szczegółowymi warunkami... Dla mnie nie ma nic sprzecznego z tym co mówię ;)
Definicje zatrzymania czy postoju też nie są sprzeczne...
Kilka cyferek, że niby znasz numeru ustaw nie przesądzają że masz rację ;)
Ale masz rację w jednym - temat się wyczerpał i chyba nie ma sensu ciągnąć.
Dla mnie pozostanie to, że jak jest zabronione zatrzymanie ponad 1 min tzn, że jak chcę tam stać ponad 1 min to mam to zabronione... A skoro mam zabronione znakiem tzn, że podpadam pod ten artykuł, co to też cyferki jego znasz, czyli że jak zabronione zatrzymanie to oznaczaj ;)

EDIT : gdyby w tym art napisano o zabronionym unieruchomieniu, a nie zatrzymaniu - pewnie nie byłoby dyskusji...
link wyjaśnienia...
http://leksykony.interia.pl/haslo?hid=221450
W art. 2 pewnie napisano jak napisano, by nie wyszło masło maślane...
dylek
Moderator

odp

Postprzez rusel » piątek 23 kwietnia 2010, 20:09

bo ustawodawca majac na mysli postoj z powodu awarii nie bral pod uwage ze w 1 min uda sie naprawic usterke.......
rusel

Postprzez dylek » piątek 23 kwietnia 2010, 20:33

rusel - na zakazie postoju - do 1 min nie jest zabronione - nie podpada pod art.50
powyżej 1 min jest zabronione i podpada ;)

zatrzymania na zakazie postoju nie oznaczamy
postój na zakazie postoju oznaczamy
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów