Cyberix napisał(a):Ja osobiście nie rozumuję twojego toku rozumowania. Że w pytaniach testowych jest błąd
Nie wkładaj w moje usta czegoś, czego nie napisałem!Cyberix napisał(a):przecież tam nigdzie nie jest napisane, że w każdym przypadku może zająć pas A, B, lub C ale, że może zająć pas A, B, lub C, a to czy może czy nie może zależy od tego czy np. pas A jest zakorkowany przez stojące samochody. Słowo może określa, iż to kierowca oceniając sytuację panującą za skrzyżowaniem decyduje który ma zająć PAS!
Jesteś coraz bliżej. Jest taka zabawa w ciepło zimno, więc ja mogę powiedzieć Ci - "ciepło". Przeczytaj jeszcze kilka razy moją wypowiedź dotyczącą tematu owego testu a na pewno będzie "gorąco". :-)
Cyberix napisał(a):Nie możesz podniecać się także sytuacją, że pojazd jadący prawym pasem musi zajmować pas prawy (A) bo przecież ten pas może być np. pasem dla autobusów lub pasem, który jest do skrętu w prawo.
Moment! Nie zmieniaj sytuacji drogowej!
Cyberix napisał(a):Słowo może określa, iż to kierowca oceniając sytuację panującą za skrzyżowaniem decyduje który ma zająć PAS!
Ciepło, a nawet coraz cieplej niż poprzednio. Podpowiem - w zależności o sytuacji panującej na nowej jezdni. W teście nie może być napisane, iż tylko A, i B, gdyż to by oznaczało, iż wg testów. jeśli ktoś chciałby skręcić dalej w np. lewo, nie mógłby tego zrobić (bo test zabronił mu wjazd na pas C) - nie pamiętam liter pasów, mam na myśli lewy pas na nowej jezdni.
Cyberix napisał(a):Nie ma żadnego przepisu, który nakazywałby zajęcie tylko i wyłącznie konkretnego pasa ruchu
Według mnie jest. (mówię o jednym pojeździe skręcającym)
Zarówno:
- Art. 16, ust. 4: "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.",
jak i
- Art. 3 ust.1: "Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani (...) unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa". a zbędna zmiana pasa ruchu (aby wrócić ze środkowego na prawy, bo wjechaliśmy na środkowy) jest owym potencjalnym niebezpieczeństwem.
Mało tego - właśnie dzięki istnieniu powyższych zapisów, prezentowany test jest prawidłowy!
Cyberix napisał(a):Mówimy o przepisach a nie o wypracowanej kulturze jazdy.
Dokładnie.
Cyberix napisał(a):Problem powstaje, kiedy wybierają ten sam docelowy pas lub ich "wirtualne" pasy przecinają się!
Właśnie Ci tłumaczę, iż nie ma opcji, iż pasy te się przecinają.
Cyberix napisał(a):to zostałem wyśmiany przez kolegę sjakubowskiego,
W którym miejscu? Czy wiesz co oznacza "zostać przez kogoś wyśmianym"?
Cyberix napisał(a):wg. którego takie skrzyżowanie bez wyznaczonych linii naprowadzających jest poprawne oznakowane.
W którym miejscu? Już pisałem dziś -
nie wkładaj słów w moje usta których nie powiedziałem!
Pozdrawiam.