Rozumiem, że wg ciebie to wyprzedzanie jest zabronione ??
A może jakaś korekta powierzchni skrzyzowania ??
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez dylek » sobota 17 kwietnia 2010, 11:57
przez Radosna » sobota 17 kwietnia 2010, 11:57
przez cman » sobota 17 kwietnia 2010, 13:05
dylek napisał(a):Rozumiem, że wg ciebie to wyprzedzanie jest zabronione ??
dylek napisał(a):A może jakaś korekta powierzchni skrzyzowania ??
Radosna napisał(a):Powiedz mi tylko jeszcze, skąd mam wiedzieć, czy obszar skrzyżowania to jest to:
Radosna napisał(a):i jeszcze jedno mi się przypomniało :)
Nie wydaje Ci się, że A-7 (działające na skrzyżowaniu - jak wcześniej wyjaśnione) jest tu średnio potrzebne, skoro i tak mamy tam ciągłą??
AsKierownicy.pl napisał(a):Niemal zawsze w takich przypadkach mamy do czynienia z drogą z pierwszeństwem i drogą podporządkowaną, a nie drogami bez określonego pierwszeństwa (równorzędnymi). W związku z tym zawsze wtedy na drodze podporządkowanej występuje znak A-7 “ustąp pierwszeństwa”, który ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Wprawdzie można zastanawiać się czy jest on tam niezbędny, skoro i tak wjazd na drogę z pierwszeństwem odbywa się bezkolizyjnie, jednakże są dwa powody, dla których musi się on tam znajdować. Po pierwsze dlatego, że musi on zawsze (pomijając znak B-20 “stop”) występować na drodze podporządkowanej, niezależnie od tego, jakiego rodzaju skrzyżowanie tworzy ona z drogą z pierwszeństwem. Po drugie dlatego, że czasami bezkolizyjność wjazdu jest gwarantowana tylko przez powierzchnie wyłączone z ruchu oraz linie ciągłe, a te mogą być np. przykryte warstwą śniegu, co może prowadzić do uniemożliwienia wjazdu bezkolizyjnego ze względu na pojazdy, które poruszają się w obszarze niewidocznych powierzchni wyłączonych z ruchu.
przez Radosna » sobota 17 kwietnia 2010, 13:44
przez cman » sobota 17 kwietnia 2010, 14:11
Radosna napisał(a):No właśnie chodzi mi o to, co decyduje o tym jak wielki jest obszar skrzyżowania(taki jak ta kropka-w zasadzie powinna być linia ;), może taki jaki wyznacza węższa, albo szersza elipsa?jak "szerokie" jest to skrzyżowanie) wydaje mi się to nie do określenia w rzeczywistości.
przez dylek » sobota 17 kwietnia 2010, 14:26
cman napisał(a):Tak.
Z tym, że po pierwsze na takich skrzyżowaniach raczej zawsze występuje sygnalizacja świetlna.
A po drugie ta wydzielająca zieleń jest dość potężna w stosunku do wielkości skrzyżowania, więc samo to budzi wątpliwości czy aby na pewno jest to jedno skrzyżowanie (trzeba byłoby widzieć takie coś w rzeczywistości).
przez cman » sobota 17 kwietnia 2010, 14:59
przez dylek » sobota 17 kwietnia 2010, 15:13
przez cman » sobota 17 kwietnia 2010, 15:27
dylek napisał(a):Bo z twoich odpowiedzi wynika, że jak małe wysepki zieleni to 1 skrzyżowanie...
Jak takie jak narysowałem to trudno powiedzieć..
A jak duże trójkąty zieleni to jednak wyszło by 9 skrzyżowań a nie 1...
dylek napisał(a):Wybacz, że to napiszę, ale to trochę jak byś mówił, że jak mała wyspa na rondzie to 1 skrzyzowanie, a jak wielka to wiele skrzyżowań....
przez dylek » sobota 17 kwietnia 2010, 17:45
przez natura2010 » sobota 17 kwietnia 2010, 19:43
przez Pajejek » sobota 17 kwietnia 2010, 19:53
Wolno. Art. 24. 7. 3natura2010 napisał(a):CMAN - napisałeś, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym można wyprzedzać. Dlaczego? Przecież nie można wyprzedzać na skrzyżowaniu.
przez cman » sobota 17 kwietnia 2010, 20:28
natura2010 napisał(a):Więc mam pytanie, czy w takim razie właczam tam prawy kierunkowskaz?
przez natura2010 » sobota 17 kwietnia 2010, 20:51
przez cman » niedziela 18 kwietnia 2010, 13:15