"Ustąpić pojazdowi z prawej strony..."

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez funnygirl » czwartek 08 kwietnia 2010, 08:49

Próbowałam się kłócić o ten pas już jakiś czas temu w innym wątku :) Cman, powiem Ci tak. Ja jestem za opinią dylka, jednakże Twoje argumenty też są dobre. W pewnym sensie przemawiają do mnie, jednak i tak nie zacznę się z prawego pasa pchać na środkowy przed kimś kto będzie chciał na niego wjechać z lewego. Tak będzie bezpieczniej :)
A co do tego:
cman napisał(a):To dlatego, że doznałem po prostu małego szoku. O ile spotykałem się z różnymi interpretacjami i wątpliwościami wśród przeciętnych kierowców i kursantów, o tyle nigdy nie spotkałem się z żadnymi wątpliwościami w tym temacie wśród instruktorów czy egzaminatorów.

to jeden z najlepszych egzaminatorów i wykładowców z pordu uważa, że jadąc tym pasem musimy wszystkim ustąpić. Być może nigdy nie słyszał tak uargumentowanej wersji jak Twoja. W każdym razie prawie mnie i siebie opluł jak chciałam tłumaczyć (Twoim tokiem rozumowania), że skrzyżowanie jest tylko w miejscu łączenia się tych pasów i dalej już obowiązuje D1 :D Dalej nie próbowałam... :roll:
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez Khay » czwartek 08 kwietnia 2010, 09:30

dylek napisał(a):
cman napisał(a):Czekaj, bo ja Cię chyba przestaję rozumieć. To znaczy twierdzisz, że jeżeli są powiedzmy dwa pasy ruchu i są przedzielone linią P-1c, to zmieniając te pasy ruchu, raz znajduję się na jednej drodze, a raz na drugiej?

twierdzę, że w Par. 86 ust. 2 pkt. 3. o którym wspomniałeś sam jest mowa o wyjeżdżaniu na INNĄ drogę lub jezdnię...
twierdzę, że jak pisze inną to trzeba to tak rozpatrywać...

Wybacz, ale żeby było tak jak twierdzisz to zdanie powinno brzmieć inaczej. Pas dla pojazdów wyjeżdżających na inną != pas znajdujący się na innej. Jadąc pasem do lewo/prawoskrętu nie skręcam (jadę tak samo prosto jak sąsiedzi na pasach do jazdy na wprost), skręcam dopiero na skrzyżowaniu, tam też mój pas się kończy, tam też zaczyna się inna droga. I czytając przytoczony przez Ciebie fragment widzę dokładnie to, a nie jakieś dwie drogi obok siebie, co wprost wynika z Twojej interpretacji.
Khay

Postprzez cman » czwartek 08 kwietnia 2010, 09:37

funnygirl napisał(a):(...)

No teraz już widzę, że pojawiają się inne zdania, ale mimo wszystko nadal jestem tym mocno zdziwiony.

dylek napisał(a):twierdzę, że w Par. 86 ust. 2 pkt. 3. o którym wspomniałeś sam jest mowa o wyjeżdżaniu na INNĄ drogę lub jezdnię...
twierdzę, że jak pisze inną to trzeba to tak rozpatrywać...

Ale odpowiedz na moje pytanie.
cman

Postprzez qwer0 » czwartek 08 kwietnia 2010, 13:55

Ad pytanie qwer0a - nigdy mi nie przyszło do głowy, by wyprzedzać pasem włączeniowym, ale widywałem takich, co próbowali wykorzystywać taki pas do wyprzedzenia prawą stroną wolniejszego na drodze... Nie podobało mi sie, uważam za cholernie niebezpieczne... tak, wg mnie nie wolno.

Ale nie pasem wlaczeniowym.
Ogolnie, czy uwazasz, ze na odcinku 1-2 pojazd pomaranczowy nie moze wyprzedzic pojazdu brazowego?

Obrazek
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Baranek » czwartek 08 kwietnia 2010, 15:51

cman napisał(a):Obrazek

A jeszcze odpowiedziałbyś na pytanie qwer0a, bo bardzo fajne jest:

qwer0 napisał(a):A wiec uwazasz, ze na odcinku od 1 do 2 nie wolno wyprzedzac, bo calosc jest skrzyzowaniem?

Czyli - popraw mnie jeśli źle rozumiem - tylko to zaznaczone na czerwono to jest skrzyżowanie?

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

qwer0 napisał(a):
Ad pytanie qwer0a - nigdy mi nie przyszło do głowy, by wyprzedzać pasem włączeniowym, ale widywałem takich, co próbowali wykorzystywać taki pas do wyprzedzenia prawą stroną wolniejszego na drodze... Nie podobało mi sie, uważam za cholernie niebezpieczne... tak, wg mnie nie wolno.

Ale nie pasem wlaczeniowym.
Ogolnie, czy uwazasz, ze na odcinku 1-2 pojazd pomaranczowy nie moze wyprzedzic pojazdu brazowego?

Obrazek

Oczywiście że MOŻE wyprzedzić pomarańczowy brązowego. A niby czemu nie mógłby? :)
Baranek

Postprzez cman » czwartek 08 kwietnia 2010, 16:06

Baranek napisał(a):Czyli - popraw mnie jeśli źle rozumiem - tylko to zaznaczone na czerwono to jest skrzyżowanie?

Tak.

Baranek napisał(a):Oczywiście że MOŻE wyprzedzić pomarańczowy brązowego. A niby czemu nie mógłby? :)

Jak, na (wg niektórych) skrzyżowaniu?
cman

Postprzez Cyberix » czwartek 08 kwietnia 2010, 16:17

Kod: Zaznacz cały
skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze,

I co? W myśl tej definicji, skrzyżowanie to jest tylko ten maleńki fragmencik ??? A reszta pasa rozbiegowego to jest co?
Cyberix

Postprzez cman » czwartek 08 kwietnia 2010, 16:19

To jest część drogi z pierwszeństwem.
cman

Postprzez Baranek » czwartek 08 kwietnia 2010, 16:21

cman napisał(a):
Baranek napisał(a):Czyli - popraw mnie jeśli źle rozumiem - tylko to zaznaczone na czerwono to jest skrzyżowanie?

Tak.

Baranek napisał(a):Oczywiście że MOŻE wyprzedzić pomarańczowy brązowego. A niby czemu nie mógłby? :)

Jak, na (wg niektórych) skrzyżowaniu?

A Cman - a czy na skrzyżowaniu o RUCHU OKRĘŻNYM wolno wyprzedzać??
Baranek

Postprzez cman » czwartek 08 kwietnia 2010, 16:25

No wolno. I co?
cman

Postprzez dylek » czwartek 08 kwietnia 2010, 17:07

qwer0 napisał(a):Ale nie pasem wlaczeniowym.

A dlaczego akurat nie pasem włączeniowym ??
Skoro to ponoć normalny pas drogi z pierwszeństwem i nie jest ponoć na skrzyżowaniu, to dlaczego nie pasem włączeniowym ??

Co do pytania o wyprzedzanie na pozostałych pasach to już odpowiedziałem, więc nie rozumiem po co pytać kolejny raz...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez qwer0 » czwartek 08 kwietnia 2010, 19:10

Co do pytania o wyprzedzanie na pozostałych pasach to już odpowiedziałem, więc nie rozumiem po co pytać kolejny raz...

Czekam na konkretna odpowiedz. Masz do wyboru "tak", "nie", "nie wiem" oraz "korzystam z przyslugujacego mi prawa odmowy zeznan" :P

A dlaczego akurat nie pasem włączeniowym ??
Skoro to ponoć normalny pas drogi z pierwszeństwem i nie jest ponoć na skrzyżowaniu, to dlaczego nie pasem włączeniowym ??

A czemu nie? Jesli rozbujam sie wlaczeniowym dostatecznie dobrze, to i wlaczeniowym wyprzedze. Np. w Lublinie wylot na Piaski, gdy wlatuje sie z nowego Graffa na Tysiaclecia/Witosa. Pas calkiem dlugi, nawet swoim dyszlem nie jednego pocisne xD
O TUTAJ

Ze skrzyzowaniem jest tylko jeden punkt, jedna linia (tak jak zaznaczyl to cman ) swiadczy nawet znak powtorzeniowy z ograniczeniem predkosci, ktory stoi tuz za wskazanym pkt, a nie na koncu pasa wlaczeniowego.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Radosna » czwartek 08 kwietnia 2010, 19:18

Ja będę ustępować. Swoją drogą nie wyobrażam sobie pędzących po drodze z pierwszeństwem samochodów nagle hamujących, żeby się tez z rozbiegowego pasa włączył.
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez cman » czwartek 08 kwietnia 2010, 19:21

No bez przesady, przecież to dotyczy tylko zmiany pasa ruchu z lewego na środkowy.
cman

Postprzez lith » piątek 09 kwietnia 2010, 09:20

Radosna napisał(a):Ja będę ustępować. Swoją drogą nie wyobrażam sobie pędzących po drodze z pierwszeństwem samochodów nagle hamujących, żeby się tez z rozbiegowego pasa włączył.

No oczywiście, ze jadącym danym pasem musisz ustąpić... tak jak na normalnej drodze nie możesz komuś się na pas wbić i wymusić. Pas jak pas, więc nie daje też żadnych przywilejów.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze