Gdzie się zatrzymać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez lith » środa 07 kwietnia 2010, 22:04

Może dartego, że piesi będący już na skrzyżowaniu na pewno zdążą zejść przed otworzeniem ruchu poprzecznego, a nowi po prostu nie maja prawa na te pasy wejść- Jeżeli wejdą na tyle wprost pod maskę, że wystąpi zagrożenie to nie widzę przeciwwskazań zatrąbienia. jeżeli wejdą wcześniej to to spokojnie hamujesz i ich przepuszczasz... jeszcze się nie spotkałem z takimi beszczelami co by na czerwonym ładowali się wprost pod samochody... jednak jeżeli by się trafili to szczerze wątpię żeby egzaminator oblał za coś takiego.
lith

Postprzez Cyberix » środa 07 kwietnia 2010, 22:21

Poczytaj zatem wątki odnośnie tego za co ludzie są oblewani. Poza tym, w tej konkretnej sytuacji, tak naprawdę, nie można jednoznacznie ocenić, czy wjeżdżać, czy nie. Zależy jak długo pali się zielone, itd..... ja wskazuje tylko prawne elementy do jakich może przyczepić się egzaminator i praktycznie będą nie do podważenia.
Cyberix

Postprzez lith » środa 07 kwietnia 2010, 22:36

Iel by ise nie paliło to jeżeli wjedziesz jeszcze na zielonym to zdążysz.. jak wjedziesz na żółtym to i tak hjuz wyjścia nie masz :)

Jeżeli nie wjedziesz to możesz być pewnym, że dostaniesz minusa albo za dynamikę, albo na zachowaniu się na skrzyżowaniu z sygnalizacją. To tak jakby skręcając w prawo czekać przed sygnalizatorem aż piesi mający zielone przejdą i dopiero wjechać za sygnalizator... bo mogę nie zdążyć. A co powiesz na tłumaczenie, że nie wjedziesz na skrzyżowanie, bo nie masz pewności czy samochody na poprzecznej zastosują się do czerwonego?Wjeżdżasz i jakby co to zahamujesz w odpowiednim momencie, ale zupełne zatrzymanie się przed na wszelki wypadek na pewno na nikim dobrego wrażenia nie zrobi...
lith

Postprzez sjakubowski » niedziela 18 kwietnia 2010, 00:49

ok. a co w przypadku skrętu w lewo?

Jeśli mam zwykłe S-1, teoretycznie powinienem również stać przed przejściem dla pieszych (mimo, iż mam zielone światło), gdyż nie mogę wjechać na skrzyżowanie z powodu niemożności jego opuszczenia. Nie mogę go opuścić ponieważ z przeciwka jadą pojazdy, które muszę przepuścić... a więc zatrzymałbym się na środku skrzyżowania, czyli nie mógł bym go opuścić...

Teoria teorią a praktyka praktykę...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze