Zawracanie na liniach

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zawracanie na liniach

Postprzez aguska_a27 » sobota 03 kwietnia 2010, 20:13

Nie wiem czy był taki temat. Jeśli tak, to przepraszam, ale za niedługo mam 3 egzamin na kat. B i już mi bije na dekiel w sensie takim, że doszukuję się problemów. A więc tak:
Chodzi mi dokładnie o zawracanie autem na wstecznym biegu np. z wjazdu jakiegoś. Dajmy na to jadę sobie na egzaminie ulicą z podwójną ciągłą, gdzieniegdzie jest linia przerywana na wjazd z innej ulicy itp. Nagle egzaminator mówi, że mam zawrócić z wykorzystaniem np. infrastruktury. Ok, wjeżdżam na jakiś podjazd i chcę zawrócić. Moje pytanie brzmi: czy podczas takiego zawracania mogę najechać na podwójną ciągłą czy muszę idealnie wycelować w linię przerywaną? Wiadomo, że przy takim zawracaniu auto nie stoi idealnie na jednej części jezdni ino tak jakby na ukos. Mogę najechać na podwójną ciągłą nie stojąc oczywiście fest pod prąd czy od razu kończy się to przerwaniem egzaminu?
aguska_a27

Postprzez Borys_q » sobota 03 kwietnia 2010, 20:17

Nie możesz najechać na linie ciągłe, ale niesądze żeby w takiej sytuacji egz kazał ci zawracać.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dylek » sobota 03 kwietnia 2010, 20:18

Nie - nie możesz najechać...
Możesz za to:
1) głebiej wjechać w podjazd, by cofając zrobić to tuż przy prawym krawęzniku
2) wjeżdżać w podjazd do jego prawej krawędzi, by cofając mieć w nim miesce na zachodzące przednie lewe koło
3) wjeżdżając przodem spróbować w tym ruchu skręcić pojazd o więcej niż 90 stopni.. całe zawracanie to zwrot o 180... jak w ruchu do przodu zrobisz 100 to do tyłu zostanie ci "tylko" 80 - tak łatwiej wyjeżdżając tyłem zmieścić się od razu na swoim pasie...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez aguska_a27 » sobota 03 kwietnia 2010, 20:54

Ale czekajcie chwilę. Przecież nieraz na ulicy jest ino jedna kreska (przerwana linia) z linii na wjechanie w jakąś posesję. Przecież całe auto mi się na niej nie zmieści i siłą rzeczy najadę na podwójną ciągłą. Tak jest u mnie na wjazd na parking przed blokiem. I co w tej sytuacji? Bozi jak ja panikuję, doszukuję się u siebie jakichś luk w pamięci i wmawiam se, że już nic nie umiem...
aguska_a27

ciagła jest świeta ;) nie do ruszenia

Postprzez abibi » poniedziałek 05 kwietnia 2010, 10:38

nie mozesz najechac na ciągłą, chyba ze inaczej nie można kontynuowac jazdy (roboty drogowe, wypadek, awaria innego pojazdu)
osk abibi.pl
abibi

Powrót do Egzamin na prawo jazdy