Hamowanie w wyznaczonym miejscu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Hamowanie w wyznaczonym miejscu

Postprzez Gwiazdeczkaa » niedziela 04 kwietnia 2010, 11:35

Witam bardzo serdecznie.
Otoz w zeszlym tygodniu mialam egzamin na prawko. Niestety nie zdawalam sobie sprawy ze pacholki na luku sa poprzestawiane (a moja madra instruktorka uczyla mnie wg pacholkow jechac) no nic.. trudno, nie wyszlo. A teraz mam miec kolejny egzamin w tym tyg. I sie dowiedzialam ze moze byc zadanie HAMOWANIE W WYZNACZONYM MIEJSCU.

Na czym ono w sumie polega?
Wiem ze w osrodku w Poznaniu jest specjalny pas (tzn pas ktorym wyjezdza sie z placu, ale jest on wykorzystywany do tego zadania) ale czy jest on na tyle dlugi że ze spokojem mozna rozbujac autko z odp zmiana biegow? I podobno jak sie zachamuje (bo najpierw trzeba skorzystac z samego hamulca) i nie zdarzy sie na koniec uzyc sprzegla by auto nie zgaslo to jak zgasnie to niby nie jets liczone jako blad. Prawda to?

Napiszcie krotko jak to zadanie wykonac. Bo moja instruktorka o czyms takim nawet nie wspomniala.
Gwiazdeczkaa

Postprzez skov » niedziela 04 kwietnia 2010, 12:05

przeszukałaś już wszystko tutaj i nie znalazłaś odpowiedzi?
skov

Re: Hamowanie w wyznaczonym miejscu

Postprzez ziomek456 » niedziela 04 kwietnia 2010, 12:38

Gwiazdeczkaa napisał(a): Bo moja instruktorka o czyms takim nawet nie wspomniala.

Po pierwsze to widzę, że miałaś bardzo "DOBRĄ" Panią instruktor nic tylko pogratulować...

Rozpędzasz się do 50 km/h po czym egzaminator wskazuję Ci miejsce w którym masz się zatrzymać..

Na początku wciskasz hamulec, a później sprzęgło żeby samochód nie zgasł, jeśli zgaśnie jest to błąd..
ziomek456

Postprzez piotrekbdg » niedziela 04 kwietnia 2010, 12:42

Otoz w zeszlym tygodniu mialam egzamin na prawko. Niestety nie zdawalam sobie sprawy ze pacholki na luku sa poprzestawiane

A ten fakt uniemożliwia jego pokonanie...

Co do hamowania to instruktor nakazuje rozpędzić się do jakiejś tam prędkości i zatrzymać się przy...i tu podaje jakiś punkt orientacyjny np latarnię, kosz na smieci, czerwony samochód itp.

Z tym gaśnięciem to nie jestem pewien, ale chyba samochód może zgasnąć w przypadku hamowania awaryjnego. W przypadku hamowania w wyznaczonym miejscu razcej nie powinien, ale niech wypowie się ktoś lepiej zorientowany w temacie.
piotrekbdg

Postprzez Borys_q » niedziela 04 kwietnia 2010, 13:10

A skąd jesteś??

Bo w gda nie ma co tłumaczyć bo praktycznie tego się nie ocenia, bo jak oceniać jak nie ma kryteriów.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez faithy2 » niedziela 04 kwietnia 2010, 14:41

Pisałaś coś o Poznaniu, jeżeli jesteś z Poznania to tam te zadanie wykonuje się bardzo rzadko o ile wcale.
1.12.09-teoria -zdane-0 błędów
1.12.09-praktyka-oblane-wymuszenie pierwszeństwa
22.12.09-praktyka-zdane!!!:-D
faithy2

Postprzez cman » niedziela 04 kwietnia 2010, 14:53

Obowiązkowego zadania egzaminacyjnego się u Was nie wykonuje? :shock:
cman

Postprzez faithy2 » niedziela 04 kwietnia 2010, 17:18

No właśnie nie, na żadnym z egzaminów tego zadania nie miałam i nawet na kursie jakoś się tego specjalnie nie uczyłam, bo instruktor mówił, że w Poznaniu praktycznie tego zadania się nie wykonuje.
1.12.09-teoria -zdane-0 błędów
1.12.09-praktyka-oblane-wymuszenie pierwszeństwa
22.12.09-praktyka-zdane!!!:-D
faithy2

Re: Hamowanie w wyznaczonym miejscu

Postprzez ella » niedziela 04 kwietnia 2010, 19:08

ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy