lith napisał(a):Ale ja uważam, że nic zmieniać nie trzeba, na rondzie nie ma 'drogi nadrzędnej' jak to ująłeś. Jest jezdnia dookoła, która nie jest drogą. Podobnie jak na węźle te wszystkie połączenia między poziomami też nie są drogami... a jednak mają jezdnie czy pasy ruchu.
- Kod: Zaznacz cały
Art. 2.
1) droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi (ścieżki) dla pieszych lub drogi (ścieżki) dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt,
6) jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów,
Człowieku, jest jezdnia a nie ma drogi? Nie pisz farmazonów, zgodnie z definicją jezdnia jest częścią drogi !!
Swoim postem dajesz kolejny przykład braku znajomości przepisów oraz podstawowych pojęć i definicji.
posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)
Dobrze, jadę drogą, widzę skrzyżowanie i chce skręcić w lewo, tym samym chcę wjechać na inną drogę i zmienić kierunek jazdy.
1) Jadę i mam takie skrzyżowanie:
Dlaczego włączam kierunkowskaz?
2) Jadę dalej i mam takie "rondo":
Na skrzyżowaniu chcę zmienić kierunek jazdy w lewo, więc włączam kierunkowskaz. A dlaczego uważacie, że miałbym nie włączać kierunkowskazu w lewo? (proszę podać podstawę prawną).
3) Jadę dalej i mam takie "rondo":
Na skrzyżowaniu chcę zmienić kierunek jazdy w lewo, więc włączam kierunkowskaz. A dlaczego uważacie, że miałbym nie włączać kierunkowskazu w lewo? (proszę podać podstawę prawną).
4) Jadę dalej i mam takie "rondo":