kg1956 napisał(a):Ponieważ kształtów i rodzajów rond jest NIESKOŃCZENIE WIELE trzeba przyjąć moim zdaniem jeden model zachowania dla wszystkich.
I właśnie o tym dyskutujemy w tym wątku :)
kg1956 napisał(a):Sygnalizowanie zjazdu prawym kierunkowskazem jest między innymi podyktowane tym, że pojazdy oczekujące na wjazd chciałyby wiedzieć co zrobi pojazd jadący " po rondzie ". Usprawnia to ruch - a o to chyba między innymi chodzi.
Nie sygnalizujemy dlatego, że pojazdy chciały by wiedzieć, ale dlatego, że zmieniamy pas ruchu, a każda zmiana pasa ruchu powinna być sygnalizowana. Musisz patrzeć na to formalnie a nie poprzez pryzmat widzi mi się kierowcy.
kg1956 napisał(a):Sytuacja się zmienia jeżeli na rondzie jest włączona sygnalizacja świetlna. Wtedy sygnalizowanie zjazdu nie jest konieczne, ponieważ pojazdy oczekujące na wjazd mają czerwone światło i taka informacja jest im zbędna.
Naprawdę? A jak trafisz na zwolennika i wyznawcę teorii, iż pasem zewnętrznym można śmigać dookoła ronda to co wtedy?

Ludzie często mylnie uważają, iż jak jest sygnalizacja to już rondo nie obowiązuje, albo... jeżdżą na pamięć! Np. kiedyś w Krakowie było rondo Matecznego, teraz to skrzyżowanie nadal się tak nazywa ale rondem już nie jest, nie ma znaków C-12 :)
kg1956 napisał(a):Jak myślicie - dlaczego ustawodawca nie ustalił odrębnych przepisów dotyczących ronda? Myślę, że właśnie dlatego, że musiałby je dostosować do każdego typu ronda oddzielnie. A to jest niemożliwe!.
A może dlatego nie ustalił odrębnych przepisów (poza tym, iż ruch odbywa się dookoła wyspy i pierwszeństwo ma pojazd wjeżdżający na skrzyżowanie o ruchu okrężnym) gdyż zastosowanie mają pozostałe przepisy i są one wystarczające??
kg1956 napisał(a):Przepis wyraźnie mówi, że należy się ZATRZYMAĆ przed zieloną strzałką warunkową. Ja zatrzymuję się ZAWSZE , czego nie można powiedzieć o 90% kierowców. Tak na marginesie może jakiś przedstawiciel Drogówki napisze dlaczego Policja nie karze za to wykroczenie?
OJ... taki błąd. Nie zatrzymujemy się dlatego, że pali się zielona strzałka warunkowego skrętu w lewo lub w prawo tylko dlatego, że sygnalizator nadaje sygnał czerwony! A jak sama nazwa wskazuje, strzałka warunkowa, oznacza, że muszą być spełnione pewne warunki aby można było skręcić: zatrzymanie się, ustąpienie pierwszeństwa, itp...