Sieradz-przypadki z egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Sieradz-przypadki z egzaminu

Postprzez romek_ » wtorek 30 marca 2010, 13:06

Witam serdecznie
mam pytanie, a mianowicie czym różnią się światła pozycyjne od postojowych? Kolega z grupy zdawał egzamin w WORDzie Sieradz w tamtym tygodniu, przy obsłudze wylosował kartę ze światłami pozycyjnymi, pokazał wszystko ok, ale egzaminator pytał go czym się różnią pozycje od św. postojowych i niestety nie wiedział. Pojechali dalej na miasto, jednak wrócił jako pasażer:) Niedługo mam egzamin i nie chciałbym popełnic jego błędu. Proszę o pomoc
romek_

Postprzez Sympatyk » wtorek 30 marca 2010, 13:10

Przy pozycyjnych zapalane są dwa przednie, dwa tylnie i rejestracja.
Postojowe są podobne tylko można zapalić lewą strone albo prawą tzn. (prawe przednie i prawe tylne)
z zaświatów
Sympatyk

Re: Sieradz-przypadki z egzaminu

Postprzez Altruista86 » wtorek 30 marca 2010, 13:14

kos napisał(a):Światła postojowe - mają zastosowanie przy postoju pojazdu.
Silnik unieruchomiony - zapłon wyłączony - może swiecić się jedna strona - mogą być ułożone na tych samych żarówkach co światła pozycyjne.
Światła pozycyjne - wskazują pozycję pojazdu w ruchu.
Pracujący silnik - włączony zapłon - światła z przodu i z tyłu pojazdu.

Może to pomoże :)

Pamiętam ,że jak zdawałem to mnie spytał na jaką odległość świecą światłą mijania oraz jaką drogę w ciągu 1s przebędzie pojazd jadący chyba 90km/h mi dał.

Znajomą jeden spytał jakie żarówki są z przodu pojazdu :]

Zdaje mi się ,że egzaminatorzy trochę przesadzają!
Ale takie pytania i tak nie mają wpływu na to czy się zda czy nie zda. (przynajmniej nie powinny mieć). Czasem lepiej wiedzieć więcej aby ich zagiąć aby widzieli ,że człowiek się solidnie przygotował.
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez deedee1984 » wtorek 30 marca 2010, 13:14

Światła pozycyjne są standardowym wyposażeniem każdego samochodu i są to cztery światła w każdym rogu samochodu (tzn. dwa z przodu i dwa z tyłu, dwa z lewej i dwa z prawej).

Światła postojowe to też 4 światła, ale jednocześnie można włączyć tylko dwa (jedno z przodu i jedno z tyłu - dwa z lewej lub dwa z prawej). Wolno używać ich tylko od strony jezdni, tzn. gdy stoimy na prawym poboczu przy niedostatecznej widoczności to włączamy światła postojowe z lewej strony. Włącza się je tak samo, jak kierunkowskazy, tylko przy wyłączonym silniku (oczywiście, o ile samochód jest w nie wyposażony).
Obrazek
deedee1984

Postprzez Tomasz20 » wtorek 30 marca 2010, 13:18

Światła pozycyjne są to takie światła, które świecą zarówno z przodu (dwie żarówki, po jednej w każdym kloszu) jak i z tyłu ( dwie żarówki, po jednej w każdym kloszu oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej) czyli łącznie na przykładzie Toyoty Yaris będzie pięć żarówek. Zapalamy je zazwyczaj zostawiając samochód np. w nocy na poboczu, aby był widoczny, nie oślepiając innych).
Światła postojowe różnią się tym, że włączamy je za pomocą przełącznika kierunkowskazów bez włączonego zapłonu. Czyli kierunek w prawo - świeci tylko prawa strona świateł pozycyjnych, tak samo jest z kierunkiem w lewo - lewa część samochodu bez podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Takie rozwiązania stosowane są przeważnie w niemieckich samochodach takich jak VW, Seat, Audi itd. Takich podstawowych informacji powinien udzielić instruktor prowadzący podczas kursu (polecam szkolę jazdy szczepaniak - tam instruktorzy w prosty sposób omawiają wszystkie zagadnienia związane z tematyką prawa jazdy :)
Pozdr

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

Dołączam jeszcze znaleziony filmik w necie omawiający zagadnienie świateł. Mnie on przed egzaminem pomógł choc nie było go jeszcze w sieci, dostałem go na płycie w ośrodku szkolenia gdzie odbywałem kurs:)

http://www.youtube.com/watch?v=6P2Hy2q0blg

Mam nadzieję, że komuś on ułatwi choc obsługę podczas egzaminu:)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 30 marca 2010, 13:24 przez Tomasz20, łącznie zmieniany 1 raz
Tomasz20

Postprzez szczepaniak » wtorek 30 marca 2010, 13:34

Jak najbardziej zgadzam się z kolegą, który napisał wyżej : Czasem lepiej wiedzieć więcej aby ich zagiąć aby widzieli ,że człowiek się solidnie przygotował. Chcąc zdac za pierwszym razem trzeba byc naprawdę dobrze przygotowanym, nie tylko z jazdy ale jak widac z tematyki związanej z prawkiem:) Pzdr
Zachęcam do zapoznania się z aktualną ofertą na www.oskszczepaniak.pl
szczepaniak

Postprzez scorpio44 » wtorek 30 marca 2010, 13:37

romek_ napisał(a):Pojechali dalej na miasto, jednak wrócił jako pasażer:)

I to na pewno dlatego, że wcześniej na placu nie odpowiedział egzaminatorowi na to pytanie. :D :D
scorpio44

Postprzez szczepaniak » wtorek 30 marca 2010, 13:42

Heh, nie koniecznie:) Aczkolwiek faktycznie mogło tak byc. Nie znamy konkretnego przypadku. Bo jeśli na mieście pojechał na czerwonym, przejechał STOP, czy wyprzedził na przejściu dla pieszych to bez gadania powinien wrócic jako pasażer, prawda? :)
Pzdr
szczepaniak

Postprzez romek_ » wtorek 30 marca 2010, 13:47

Czytając wasze opinie dochodzę do wniosku, że jeszcze sporo nauki przede mna :(
romek_

Postprzez szczepaniak » wtorek 30 marca 2010, 13:54

Nie ma się co łamac :) Trzeba się przyłożyc, iśc na egzamin, zdac i miec to z głowy :) Poza tym, trochę się dziwię, bo takie tzw. "haczyki" są omawiane przez instruktorów podczas kursu. Może wybrałeś złą szkołę? :)
szczepaniak

Postprzez scorpio44 » wtorek 30 marca 2010, 14:11

szczepaniak napisał(a):Heh, nie koniecznie:) Aczkolwiek faktycznie mogło tak byc.

Nie mogło.
scorpio44

Postprzez szczepaniak » piątek 07 maja 2010, 14:56

Zainteresowanych odsyłam do linku, w którym opisana jest sytuacja jakiej nie należy robic podczas egzaminu na prawko :)

http://sieradz.naszemiasto.pl/artykul/3 ... ,id,t.html

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi!!
szczepaniak

Powrót do Egzamin na prawo jazdy