Światła pozycyjne są to takie światła, które świecą zarówno z przodu (dwie żarówki, po jednej w każdym kloszu) jak i z tyłu ( dwie żarówki, po jednej w każdym kloszu oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej) czyli łącznie na przykładzie Toyoty Yaris będzie pięć żarówek. Zapalamy je zazwyczaj zostawiając samochód np. w nocy na poboczu, aby był widoczny, nie oślepiając innych).
Światła postojowe różnią się tym, że włączamy je za pomocą przełącznika kierunkowskazów bez włączonego zapłonu. Czyli kierunek w prawo - świeci tylko prawa strona świateł pozycyjnych, tak samo jest z kierunkiem w lewo - lewa część samochodu bez podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Takie rozwiązania stosowane są przeważnie w niemieckich samochodach takich jak VW, Seat, Audi itd. Takich podstawowych informacji powinien udzielić instruktor prowadzący podczas kursu (polecam szkolę jazdy szczepaniak - tam instruktorzy w prosty sposób omawiają wszystkie zagadnienia związane z tematyką prawa jazdy :)
Pozdr
posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)
Dołączam jeszcze znaleziony filmik w necie omawiający zagadnienie świateł. Mnie on przed egzaminem pomógł choc nie było go jeszcze w sieci, dostałem go na płycie w ośrodku szkolenia gdzie odbywałem kurs:)
http://www.youtube.com/watch?v=6P2Hy2q0blg
Mam nadzieję, że komuś on ułatwi choc obsługę podczas egzaminu:)
Pozdrawiam