Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez piotrekbdg » piątek 26 marca 2010, 22:27
przez Cyberix » piątek 26 marca 2010, 22:44
Baranek napisał(a):Znajdź lepiej test w którym NAKAZUJE się włączenie lewego kierunkowskazu przed takim manewrem.
Art. 22.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
przez lith » piątek 26 marca 2010, 22:58
Cyberix napisał(a):
- Kod: Zaznacz cały
Art. 22.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Z kolei znak C-12 nakazuje poruszanie się w kierunku wskazanym na znaku (więc po co to sygnalizować)... a może tak:
- przed wjazdem na rondo w przypadku, kiedy chcemy skręcić w lewo lub zawrócić włączamy lewy kierunkowskaz,
- następnie po wjechaniu na rondo wyłączamy go (nie mamy już czego sygnalizować)
przez cman » piątek 26 marca 2010, 23:05
Baranek napisał(a):To teraz powiedz co to znaczy, ze na tym nowosądeckim molochyu skręcasz w lewo...
Baranek napisał(a):...i co da sygnalizowanie przed wjazdem na to rondo....
przez Cyberix » piątek 26 marca 2010, 23:33
lith napisał(a):Sygnalizujemy zamiar zmiany kierunku w lewo, po czym wyłączamy ten kierunkowskaz mimo, że nic takiego nie zrobiliśmy... gdzie tu logika?
przez lith » sobota 27 marca 2010, 00:16
przez zaxsx » sobota 27 marca 2010, 10:56
przez dylek » sobota 27 marca 2010, 11:18
zaxsx napisał(a): ruch u nas jest prawostronny i wszyscy dojeżdżając do ronda są zmuszeni do jazdy w prawo
zaxsx napisał(a): wykonujemy już sam manewr skrętu w lewo kierunek prawy cały czas włączony
przez BlueDevil » sobota 27 marca 2010, 11:27
zaxsx napisał(a):Co do obowiązku włączania kierunku przy wjeździe to za bardzo z Wami się nie zgodzę gdyż ruch u nas jest prawostronny i wszyscy dojeżdżając do ronda są zmuszeni do jazdy w prawo
przez zaxsx » sobota 27 marca 2010, 12:47
Weź 3 głębokie wdechy.... potem kilka razy przeczytaj, co żeś wysmarował.... i objaśnij wszystkim co masz na myśli, bo nijak nie mogę zrozumieć skąd takie wynalazki wytrzasnąłeś..... raczej nie z Prawa o ruchu drogowym....
przez dylek » sobota 27 marca 2010, 12:55
zaxsx napisał(a):może źle się wyraziłem, chodziło mi że obieżdżamy rondo w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (czyli skręcamy w prawo) znak C12
przez BlueDevil » sobota 27 marca 2010, 14:01
zaxsx napisał(a):Bo chyba nikt mi nie powie że mając zamiar skręcić w lewo przed wjazdem na rondo włącza od razu lewy kierunek :shock:
przez Cyberix » sobota 27 marca 2010, 14:23
przez BlueDevil » sobota 27 marca 2010, 14:44
przez lith » sobota 27 marca 2010, 16:05