Pawlisko7 napisał(a):Według mnie ci "najgłupsi" jak to nazwałeś i tak nie będą się stosować do przepisów o czym zresztą pięknie napisałeś
A to już jest odrębna sprawa, ale teoretycznie restrykcyjne przepisy są właśnie po to.
przez cman » wtorek 23 marca 2010, 11:52
Pawlisko7 napisał(a):Według mnie ci "najgłupsi" jak to nazwałeś i tak nie będą się stosować do przepisów o czym zresztą pięknie napisałeś
przez piotrekbdg » wtorek 23 marca 2010, 12:51
Ja również przekraczam prędkość, ale staram się żeby nie było to więcej niż 20 km/h.
przez szerszon » środa 24 marca 2010, 19:53
A jak zweryfikować,kto jest ,,najgłupszy,, i powinien stosować się bezwzględnie do przepisów,a komu przysługuje możliwość olewki przepisów bo jest ,,miszczem,, ? Pytając pacjenta jakim jest kierowcą ,prawie zawsze usłyszymy odpowiedż,że on to jest,że ho ho a ta banda idiotów utrudnia mu sprawne poruszanie się po drogach.Czyli ,,najgłupszymi,, są jedynie kursanci w eLkach i pojazdach egzaminacyjnych,ewentualnie instruktorzy,którzy nie potrafią zmusić kursanta do żwawej jazdy.cman napisał(a):
Tak samo z przepisami drogowymi, muszą uwzględniać również tych "najgłupszych" i chronić ich samych i innych przed nimi, dlatego muszą być takie, a nie inne. Nie oznacza to jednak, że ci bardziej świadomi muszą się tak samo bezwzględnie i bezmyślnie stosować do wszystkiego, co wymyślono dla "najgłupszych".
przez BOReK » środa 24 marca 2010, 21:04
przez Pawlisko7 » środa 24 marca 2010, 21:10
szerszon napisał(a):Czyli ,,najgłupszymi,, są jedynie kursanci w eLkach i pojazdach egzaminacyjnych,ewentualnie instruktorzy,którzy nie potrafią zmusić kursanta do żwawej jazdy.
przez lith » środa 24 marca 2010, 21:17
przez mk61 » środa 24 marca 2010, 21:43
lith napisał(a):Niegłupim pomysłem byłoby stosowanie znaków 'prędkość zalecana'.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez lith » środa 24 marca 2010, 22:12
przez cman » środa 24 marca 2010, 22:47
szerszon napisał(a):A jak zweryfikować,kto jest ,,najgłupszy,, i powinien stosować się bezwzględnie do przepisów,a komu przysługuje możliwość olewki przepisów bo jest ,,miszczem,, ?
przez marcij » czwartek 25 marca 2010, 00:46
lith napisał(a):Czy ja wiem... widziałem takie znaki w państwach gdzie 'mentalność' jest jeszcze gorsza... bo taki znak jednak wzmaga ostrożność... i mniej pewni swoich umiejętności nie będą szarżować... a 'uberkierowcy' i tak przekroczą i zalecana i dopuszczalną i jeszcze po podwójnej ciągłej przejadą kilka razy między czasie. Różnica jest dla szarego Kowalskiego, który może wreszcie zacząłby poważnie traktować ograniczenia tam gdzie one by były, a nie z góry je olewać, bo są pozaniżane i wie, ze spokojnie można jechać więcej. Bo potem kończy się na tym, że zdecydowana większość przekracza prędkość i nikt tego nie uważa za nienormalne, a mandaty się dostaje albo 'jak się ma pecha' albo 'się zagapiło' itd. I nie odnoszą one praktycznie żadnego skutku (poza $$), bo przecież taki mandat może się przytrafić praktycznie każdemu... ot zdarzenie losowe.
przez mat4u » czwartek 25 marca 2010, 21:26
przez szerszon » czwartek 25 marca 2010, 23:53
Jesteś niepoprawnym optymistą. :) Kto Ci się przyzna ,że jest słabym kierowcą i powinien przestrzegać nawet te idiotyczne przepisy.Zawsze będzie zgrywał bohatera aby nie narazić się na śmieszność.Co być powinno -wiadomo,a co jest też niestety-wiadomo.cman napisał(a):A ci, którzy sami z siebie są wystarczająco "mądrzy" i potrafią samodzielnie zdać sobie sprawę z możliwości, przyczyn, konsekwencji itd., powinni robić to we własnym zakresie - i nie potrzeba do tego żadnych weryfikatorów.
przez lith » czwartek 25 marca 2010, 23:58
przez tom9 » środa 31 marca 2010, 10:17
przez Neurot » czwartek 01 kwietnia 2010, 14:55
tom9 napisał(a):Niech mi ktoś przypomni bo wypadłem z tematu i nie pamiętam.
Stary kurs na przewóz rzeczy (ten za 700 zł). Do niego trzeba mieć badania lekarskie czy da rade zrobić kurs bez badań?
Na jednej stronie OSK który oferuje taki kurs wyczytałem...
Wymagania dla uczestników.
1. Kurs podstawowy w zakresie przewozu rzeczy:
- ksero prawa jazdy (warunek: posiadanie minimum kat. C)
- wypełniony druk zgłoszenia
- opłata
:>