Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BasMar » poniedziałek 15 marca 2010, 23:21

dms napisał(a):Pozwoliłem sobie odpowiedzieć na powyższe pytania

6.ABC

20.ABC

Podobnie jak kasiulek102, zastanawiam się, czy w tych pytaniach odpowiedzi "c" są prawidłowe.
Art. 23 :
"1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:(...) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

1. sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
2. upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby."
BasMar

Postprzez X_man » poniedziałek 15 marca 2010, 23:41

Zgadzam się z poprzednikami: w szóstym absolutnie bez "C".
A co do pyt. 17 - uważam, że tylko B. Odpowiedź A nie, bo nie musi się zatrzymać przed sygnalizatorem. Może sobie na przykład skręcić w prawo, w uliczkę, drogę, dróżkę (niepotrzebne skreślić) wzdłuż torów, przed którymi stoi ów sygnalizator. To tylko przykład.

Znam to pytanie pod taką postacią:
Czerwone światło lub dwa na przemian migające sygnały czerwone oznaczają
a) zakaz wjazdu za sygnalizator
b) nakazują zatrzymanie się
c) można po upewnieniu się i pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności przejechać

I pod tą postacią odpowiedzi są bardziej czytelne :wink:
X_man

Postprzez BasMar » poniedziałek 15 marca 2010, 23:54

Nawiązując do odpowiedzi X_man, cytat z rozporządzenia w sprawie znaków:
§ 98. 5. Sygnał czerwony migający lub dwa na przemian migające sygnały czerwone oznaczają zakaz
wjazdu za sygnalizator lub inne urządzenie nadające te sygnały.
§ 99. 1. Zatrzymanie pojazdu wynikające z nadawanego sygnału powinno nastąpić przed linią
zatrzymania, a w razie jej braku - przed sygnalizatorem.

Patrząc na 98.5 rzeczywiście nie trzeba się zatrzymywać, tylko można wcześniej gdzieś skręcić, ale 99.1 znowu mówi, że trzeba zatrzymać się przed sygnalizatorem.
BasMar

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 00:18

9. Linie wyznaczonego na placu manewrowym pasa ruchu powinny być uzupełnione:
A. 7 pachołkami ,
B. co najmniej 5 pachołkami - na linii zewnętrznej,
C. co najmniej 5 pachołkami - na linii wewnętrznej.

dms - muszę Cię zmartwić. Twoja odpowiedź A jest błędna. Kolega tak zaznaczył i miał za zero :)

X_man jeśli chodzi o sygnalizator to jest AB ja tak zaznaczyłem i miałem dobrze.
Nie należy dopisywać rzeczy dodatkowych tylko jasno odpowiedzieć na pytanie. Nie szukać dziury w całym bo padniecie na egzaminie.

BasMar - Jeśli chodzi o pytanie 6 to prawidłowa odpowiedź to A i B ja tak zaznaczyłem i było dobrze. Koleżanka zaznaczyła ABC i poległa.
C dlatego nie, że właśnie brakuje zapisu "w razie trudności w osobistym upewnieniu się" i przez to ta odpowiedź jest błędna. na 100%
wiciu2

Postprzez BasMar » wtorek 16 marca 2010, 00:20

Pytanie, jak należy przewozić zwierzęta domowe:
a) aby nie utrudniały kierowania pojazdem
b) aby nie ograniczały widoczności
c) powinny być zabezpieczone przed swobodnym przemieszczaniem się w pojeździe

To pytanie miałem w Kaliszu 14.03. Treść pytania była trochę inna, ale sens jest ten sam. Nie było wyszczególnienia jakie zwierzęta (pies, koń, itp), tylko, że "zwierzęta domowe".
BasMar

Postprzez scorpio44 » wtorek 16 marca 2010, 00:33

X_man napisał(a):co do pyt. 17 - uważam, że tylko B. Odpowiedź A nie, bo nie musi się zatrzymać przed sygnalizatorem. Może sobie na przykład skręcić w prawo, w uliczkę, drogę, dróżkę (niepotrzebne skreślić) wzdłuż torów, przed którymi stoi ów sygnalizator. To tylko przykład.

Ale zgodnie z tą logiką odpowiedź B będzie równie niepoprawna co A! :) Skoro skręcił sobie gdzieś w bok, to też przecież nie musi czekać, aż zgasną czerwone światła.
scorpio44

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 00:47

BasMar o której miałeś egzamin? I jaki wynik? :)
wiciu2

Postprzez BlueDevil » wtorek 16 marca 2010, 00:55

Pytanie, jak należy przewozić zwierzęta domowe:
a) aby nie utrudniały kierowania pojazdem
b) aby nie ograniczały widoczności
c) powinny być zabezpieczone przed swobodnym przemieszczaniem się w pojeździe

abc

a co z tymi pacholkami, nie wierze ze A jest bledne
co najmniej 5... to znaczy ze w kazdym wordzie na kazdym placu moze byc inna liczba, 150 tez moge ustawic?? mam co najmniej 5
roporzadzenie okresla dokladnie miejsce kazdego pacholka, to gdzie jest miejsce na poacholek nr 6,7,8....150, gdzie mam go postawic na tym luku
BlueDevil

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 10:09

BlueDevil możesz nie wierzyć. Ale widziałem arkusz i rozmawiałem z tym chłopakiem. Odpowiedź A jest NIEPRAWIDŁOWA. Na spokojnie analizując okazuje się, że faktycznie odpowiedź A jest błędna.
wiciu2

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 10:22

9. Linie wyznaczonego na placu manewrowym pasa ruchu powinny być uzupełnione:
A. 7 pachołkami ,
BlueDevil napisałeś, że egzamin masz zdany to znaczy, że posiadasz jakąś wiedzę. To teraz UWAŻNIE przeczytaj pytanie! A potem odpowiedź! Przekonasz się, że A jest odpowiedzią błędną! Jeśli nadal nie dojdziesz do konkretnych wniosków to pomogę Tobie "rozpykać" to pytanie.
wiciu2

Postprzez oskbelfer » wtorek 16 marca 2010, 12:42

wiciu2 napisał(a):9. Linie wyznaczonego na placu manewrowym pasa ruchu powinny być uzupełnione:
A. 7 pachołkami ,
BlueDevil napisałeś, że egzamin masz zdany to znaczy, że posiadasz jakąś wiedzę. To teraz UWAŻNIE przeczytaj pytanie! A potem odpowiedź! Przekonasz się, że A jest odpowiedzią błędną! Jeśli nadal nie dojdziesz do konkretnych wniosków to pomogę Tobie "rozpykać" to pytanie.

wiciu2 :) nie filozuj :) skoro twierdzisz że u gościa było bankowo (bo widziałeś odpowiedzi) to resztę możemy sobie dośpiewac :)

Osobiście uważam że: skoro jest weryfikacja na kategorie B to odp. A jest poprawna. Jednak biorąc pod uwagę to co wiciu2 napisał to układacz pytania wymyślił sobie "ideologie" ze przecież na kategorie C/D jest 5 pachołków. A może się mylę ?? Jedno jest pewne - pytania są niestandaryzowane - a celem jest - wiadomo - "wysoka" zdawalność
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez BasMar » wtorek 16 marca 2010, 13:23

wiciu2 napisał(a):BasMar o której miałeś egzamin? I jaki wynik? :)

Egzamin o 11-tej. Niewiele zabrakło do szczęścia :)

Do BlueDevil: w pytaniu o zwierzęta też zaznaczyłem a,b,c ale nie wiem czy to była poprawna odpowiedź. Czy to pytanie można "podciągnąć" pod przewóz ładunków? Bo w Art. 61 ust 1 i 2 są właśnie takie odpowiedzi.

Jeszcze jedno "moje" pytanie z Kalisza:

Znak B5 i pod nim tabliczka z masą 3,5 t. Znak ten:
a) nie dotyczy samochodu ciężarowego z przyczepą, o ile ich łączna masa nie przekracza 3,5 tony,
b) dotyczy samochodu ciężarowego o DMC poniżej 3,5 tony ciągnącego przyczepę lekką,
c) dotyczy samochodu ciężarowego o DMC poniżej 3,5 tony ciągnącego przyczepę o DMC 2 ton
BasMar

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 13:42

oskbelfer idziesz dobrym tropem.
Wszyscy się skupiają na kategorii B bo tego dotyczy zakres egzaminu jeśli ktoś ubiega się o uprawnienia do egzaminowania na kategorię B.
Ale zapominają, że zakres egzaminu odnosi się również do kategorii B1, B+E oraz T.
Całe nieporozumienie bierze się stąd, że w załączniku nr 5 instrukcji jest jeden rysunek przedstawiający pas ruchu taki jak na kat B. Przez to wszyscy widzą na nim 16 pachołków.
Jak widać w pytaniu użyty jest wyraz LINIE, a nie LINIA i to już jest pierwsza wskazówka. Bo jeśli linie to nie powinny być uzupełnione 7 pachołkami tylko jak już to 16. To pierwsza sprawa. Drugą kwestią jest to, że na pozostałe kategorie, które nas dotyczą, a więc B+E oraz T pas ruchu nie zawiera obszaru zatrzymania pojazdu. Skoro nie ma obszaru zatrzymania pojazdu wtedy ilość pachołków ogranicza się do 5 na obu liniach ZEWNĘTRZNYCH! Co w sumie daje nam 10 pachołków.
W tym pytaniu również nie jest sprecyzowane o jakie kategorie chodzi.
Teraz kolejny problem, z którym część osób jeszcze sobie nie poradziła. Chodzi mianowicie o pojęcie zapisane w rozporządzeniu "mogą posiadać wewnętrzną linię ograniczającą pas jako linię przerywaną".
I problem dotyczy właśnie tej linii. Która to jest? Część osób podaje, że jest to ta linia pomiędzy dwoma pachołkami na zewnętrznych liniach ograniczających pas ruchu przed obszarem wjazdu. Ktoś inny twierdzi, że linia wewnętrzna to ta linia która ma mniejszy promień. Otóż nie. Ta linia to również linia zewnętrzna.
Ktoś teraz powie tak: skoro przyjąć, że pas ruchu na kat B+E powinien być uzupełniony o 5 pachołkami to nie co najmniej 5.
Po części tak, ale znowu powracam do treści pytania w którym nie ma sprecyzowanej kategorii.
Jak wszyscy wiemy są 3 szerokości pasa ruchu 4 m dla B+E, T oraz innych kategorii wraz z przyczepami, 3,5 metra dla C, C1, D, D1 oraz 3m dla B i B1.
Powiedzmy, że WORD ma mały plac albo tak wyznaczył pasy ruchu, żeby zapewnić sobie pewną elastyczność podczas egzaminów praktycznych dotyczących różnych kategorii.
I tak pas ruchu na kategorię B i B1 MOŻE być namalowany wewnątrz pasa ruchu dla kat B+E. Będzie po prostu węższy i krótszy. Linia ograniczająca pas ruchu (ta o większym promieniu) będzie się pokrywać po części z linią dla obu kategorii B oraz B+E. A więc będzie to linia ciągła. Dlatego odpowiedź "co najmniej 5 pachołków na linii zewnętrznej" jest prawidłowa. Bo jeśli będzie dotyczyć kategorii B+E będzie ich 5, ale jeśli na tym pasie będzie się odbywać egzamin na kat B to tych pachołków będzie 7. Czyli w zależności od kategorii będzie różna liczba pachołków ale nie mniejsza niż 5.
Kolej na linię wewnętrzną ograniczającą pas ruchu. Skoro pas ruchu na kat B wynosi 3 metry to znaczy, że jego linia ograniczająca będzie namalowana wewnątrz pasa ruchu na kat B+E (ale tylko ta linia o mniejszym promieniu) A więc mamy rozwiązany problem linii wewnętrznej ograniczającej pas ruchu jako przerywana. I teraz w czasie egzaminu na kat B linia wewnętrzna będzie zawierać 7 pachołków. A dlaczego co najmniej 5 na linii wewnętrznej jest prawidłowa? A no dlatego, że analogicznie w pasie ruchu dla kat C+E może być wyznaczony pas ruchu na kat C który jest węższy i wynosi 3,5 metra. a więc linia wewnętrzna będzie miała tych pachołków 5. I znowu w zależności na jaką kategorię będzie zaplanowany egzamin to tych pachołków będzie co najmniej 5 na linii wewnętrznej.

Mam nadzieję, że opisałem to zrozumiale. Do póki nie pojąłem o co chodzi z tymi pasami myślałem jak zdecydowana większość, że odpowiedź A jest prawidłowa. Trzeba było troszkę szerzej spojrzeć na problem i wyjść poza ramy rysunku z instrukcji. Teraz to pytanie wraz z odpowiedziami wydaję się być logicznym.
wiciu2

Postprzez oskbelfer » wtorek 16 marca 2010, 14:25

BasMar napisał(a):Jeszcze jedno "moje" pytanie z Kalisza:

Znak B5 i pod nim tabliczka z masą 3,5 t. Znak ten:
a) nie dotyczy samochodu ciężarowego z przyczepą, o ile ich łączna masa nie przekracza 3,5 tony,
b) dotyczy samochodu ciężarowego o DMC poniżej 3,5 tony ciągnącego przyczepę lekką,
c) dotyczy samochodu ciężarowego o DMC poniżej 3,5 tony ciągnącego przyczepę o DMC 2 ton

to pytanie mnie normalnie irytuje - na razi enieodpowiadam - czekam co powiedzą inni aby nic niesugerować
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 14:53

Ja bym odpowiedział AC
wiciu2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów