Oblany egzamin, jak oceniacie sytuację?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin, jak oceniacie sytuację?

Postprzez Kilofaz » piątek 12 marca 2010, 18:07

Oblałem dzisiaj egzamin, i chciałem się was spytać co sądzicie o tej sytuacji.

Podczas jazdy, zauważyłem grupkę mężczyzn zbliżających się do przejścia dla pieszych, oni widząc samochód egzaminacyjny zatrzymali się przed przejściem dla pieszych. Chciałem przejechać przez pasy, ale egzaminator zatrzymał pojazd, i powiedział, że wynik jest negatywny, z powodu wymuszenia pierwszeństwa na pieszych. Miał ktoś podobną sytuację? Dotąd myślałem, że obowiązkowo zatrzymać się należy tylko wtedy, gdy pieszy jest już na przejściu.

Co sądzicie? Słuszna decyzja egzaminatora? A jeśli nie, to czy dobrym pomysłem jest odwołanie?

Nie był to mój pierwszy oblany egzamin, zazwyczaj z pokorą uznawałem swoją winę, ale tym razem mam wątpliwości:/
Kilofaz

Re: Oblany egzamin, jak oceniacie sytuację?

Postprzez cman » piątek 12 marca 2010, 18:18

Kilofaz napisał(a):Co sądzicie? Słuszna decyzja egzaminatora? A jeśli nie, to czy dobrym pomysłem jest odwołanie?

Oczywiście. Jeżeli było tak jak piszesz to decyzja egzaminatora była całkowicie błędna.
cman

Postprzez BlueDevil » piątek 12 marca 2010, 18:30

na takim czyms oblewaja mnostwo osob mimo iz piesi nie sa na przejsciu, jesli jestes na 100% pewny ze nie byli to sie odwoluj
BlueDevil

Postprzez dylek » piątek 12 marca 2010, 18:33

Zawsze przy tego typu sprawach nasuwa mi się 1 myśl...
Dlaczego nikt nie poprosi w takiej sytuacji o zacytowanie definicji ustąpienia pierwszeństwa, a potem nie zapyta, który punkt tej definicji został złamany??
na bieżąco dało by się po czymś takim kontynuować egzamin (bo nie ulega dla mnie wątpliwości, że egzaminator musiałby się wycofać z tego wmawiania...) A teraz wynik już negatywny...jedyne co można wskórać to 112zł za kolejny egzamin
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Pajejek » piątek 12 marca 2010, 22:24

Tak jak wyżej. Napisz odwołanie od wyniku egzaminu.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Poznanianka » sobota 13 marca 2010, 00:22

Skoro się zatrzymali przed przejściem to gdzie miało miejsce to wymuszenie ...??
Poznanianka

Postprzez MakRojal » sobota 13 marca 2010, 00:39

Możesz się odwołać, komisja oceni przekaz z kamery, jeśli żaden czubek buta pieszego nie znajdował się na pasach to odwołanie powinno być rozpatrzone pozytywnie. Zyskasz wtedy bezpłatny termin egzaminu, ale będziesz spalony w tym WORDzie.
Moim zdaniem nie warto się odwoływać.
MakRojal

Postprzez Pawlisko7 » sobota 13 marca 2010, 01:37

MakRojal napisał(a):Zyskasz wtedy bezpłatny termin egzaminu, ale będziesz spalony w tym WORDzie.

I właśnie przez szerzenie takich opinii ludzie boją się odwoływać, a egzaminatorzy mogą bezkarnie popełniać błędy. Czy WORD to podstawówka żeby mieli się mścić jak dzieci? Wybacz, ale to instytucja państwowa i nie może być takich sytuacji że po odwołaniu człowiek jest spalony. Co więcej powinni wtedy z większym respektem podchodzić do takiej osoby, bo na przykładzie swojego kolegi z pracy widzą, że egzaminowany nie da się oblać na czymś wyimaginowanym.
Pawlisko7

Postprzez faithy2 » sobota 13 marca 2010, 10:15

Ja na swoim drugim egzaminie miałam taką sytuację, miałam skręcić w prawo, tak więc skręcam i patrzę się jakie światło mają piesi-mieli czerwone, ale mimo tego, że mieli czerwone światło to jeden pieszy znajdował się na pasach, ale ja go nie przepuściłam-niby z jakiej racji miał czerwone światło to powinien czekać , egzaminator nic nie powiedział, czy wymusiłam czy coś-kompletnie nic, tak więc uważam, że Twój egzamin został niesłusznie przerwany, powinieneś się odwoływać
1.12.09-teoria -zdane-0 błędów
1.12.09-praktyka-oblane-wymuszenie pierwszeństwa
22.12.09-praktyka-zdane!!!:-D
faithy2

Postprzez Borys_q » sobota 13 marca 2010, 10:24

Dlaczego nikt nie poprosi w takiej sytuacji o zacytowanie definicji ustąpienia pierwszeństwa, a potem nie zapyta, który punkt tej definicji został złamany??

Strach przed wsystkim :)

Ale pozatym jak zaczniesz dyskutować w trakcie jazdy z egz to uwali tak żeby nie było wątpliwości, ( ja to nazywam jazdą do pierwszej krwi:)) a tak to na spokojnie po egzaminie odwołłanko.

Tak w ramach ciekawostki 90% gdańskich egzaminów negatywnych ,ale nie przerwanych, jest do powtórzenia. Egzaminatorzy po 2XN zjeżdzają do pordu i jest niezrealizowany program egzaminacyjny i minimalny czas trwania egz w ruchu drogowym.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez skov » sobota 13 marca 2010, 11:27

dylek napisał(a):Zawsze przy tego typu sprawach nasuwa mi się 1 myśl...

obstawiam, że ten:
Ustąpienie pierwszeństwa to powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić ...
ale to wtedy tylko jak pieszy jest na przejściu.
skov

Postprzez Pajejek » sobota 13 marca 2010, 21:53

MakRojal napisał(a):Zyskasz wtedy bezpłatny termin egzaminu, ale będziesz spalony w tym WORDzie.
Kto ty jesteś? Jakiś egzaminator, który nie chce mieć "dołożonej" dodatkowej roboty?
Napiszę tak. Jeżeli coś z egzaminem jest "nie tak" to zawsze należy składać odwołanie. W Łodzi około 80% odwołań rozpatrywana jest pozytywnie. A egzaminatorzy (jeżeli wiedzą o takich) podchodzą do tych odwołujących się z bojaźnią i przestrzegają procedur co wychodzi na dobre zdającym.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez albin » niedziela 14 marca 2010, 21:36

Pajejek napisał(a):W Łodzi około 80% odwołań rozpatrywana jest pozytywnie....

No chyba sobie jaja robisz, czyli na 10 skarg 8 przypadków to niesłuszne wpisanie wyniku negatywnego?? to kto tam pracuje się pytam??
albin

Postprzez Pajejek » niedziela 14 marca 2010, 22:02

albin napisał(a):No chyba sobie jaja robisz, czyli na 10 skarg 8 przypadków to niesłuszne wpisanie wyniku negatywnego?? to kto tam pracuje się pytam??
Najlepiej dowiedz się u źródła. Mnie powiedziano, iż około 90%, ale to było kilka miesięcy temu. Napisałem więc 80% bo teraz może się coś zmieniło na niekorzyść zdających. A w urzędzie rozpatrują skargi na podstawie nagrania. A jak wiadomo na filmie nie wszystko widać. I na przykład nie widać sytuacji przez, którą zdająca osoba oblała egzamin. A urzędnicy w takich wątpliwych, niejasnych sytuacjach rozstrzygają na korzyść osoby egzaminowanej.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez kopan » niedziela 14 marca 2010, 23:52

Niestety zgodnie z definicją ustąpienia pierwszeństwa pieszemu, nie da się ustąpić pierwszeństwa pieszemu stojącemu jedną nogą na przejściu.

Bo nasze zachowanie umożliwiające przejście przez jezdnię pieszemu zgodnie z definicją będzie wymuszeniem - pieszy z miejsca ruszy czyli kroku przyspieszy.

Czyli zgodnie z definicją ustąpienia pierwszeństwa pieszemu należałoby jechać nie zwracając uwagi na pieszych stojących na przejściu bo jak stoją i stoją to kroku nie przyśpieszają i jest wszystko w porządku ??

W tej sytuacji egzaminowany nie zastosował się do par 47. 4 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

Jakby się zastosował to piesi by przeszli przez jezdnię i nie byłoby wymuszenia pierwszeństwa.
kopan

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy