Ktora strona jezdzic?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez zoltan » piątek 13 sierpnia 2004, 18:29

Kopan, popatrz tutaj http://www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=79#d2r3o1.

Sprawa jest dla mnie prosta jak drut. Jedziemy jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, dodatkowo jeśli są wyznaczone pasy ruchu to nie możemy zajmować więcej niż jednego. Czyli inaczej mówiąc, jeśli jest to możliwe należy jechać pasem prawym. Tyle tam jest napisane, a reszta tego co piszesz, to już zwyczajna nadinterpretacja. A więcej pasów jest po to, żeby można było bez problemów wyprzedzać.
zoltan

Postprzez kopan » piątek 20 sierpnia 2004, 23:33

:lol: :roll: Tak tak po prawej i po lewej wyprzedzać to znaczy że można jeździć dowolnym pasem i tak doświadczeni kierowcy jezdżą szczególnie w korkach.
Aha popatrzyłem to te same przepisy które poprzednicy przytoczyli ????? :roll:
no nie.
kopan

Postprzez zoltan » sobota 21 sierpnia 2004, 11:31

Ano zapewne przeczytałeś te same, ale czy je zrozumiałeś to już chyba inna bajka.
zoltan

Postprzez Mmeva » sobota 21 sierpnia 2004, 15:16

Zoltan napisał(a):Ano zapewne przeczytałeś te same, ale czy je zrozumiałeś to już chyba inna bajka.

Dobra uwaga.

kopan napisał(a):No to po co więcej pasów jak należy jeździć prawym????

Miedzy innymi po to, żeby łatwiej się wyprzedzało.

kopan napisał(a):No i dlaczego można wyprzedzać prawym pasem????
a nie tylko lewym????

Jak już wspomnieli poprzednicy nie zawsze można.

kopan napisał(a):No i dlaczego nie pisze że jeżeli pasy ruchu są wyznaczone to należy jeździć prawym pasem????
To że nie należy zajmować więcej niż jednego pasa ruchu świadczy że można zajmować dowolny pas prawy lub lewy.
Przepis że należy jechać blisko prawej krawędzi jezdni ma zastosowanie gdy pasy ruchu nie są wyznaczone, jak są wyznaczone to posówamy środkiem pasa.

Proszę, zacznij wreszcie czytać ze zrozumieniem.

Przepis zacytowany przez ellę mówi sam za siebie:
Art. 16.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Przepis o jeździe możliwie blisko prawej krawędzi ma zastosowanie nie tylko wtedy, gdy pasy ruchu nie są wyznaczone - na podstawie czego twierdzisz, że jest inaczej? Zdanie "Jeżli pasy ruchu są wyznaczone..." tylko rozwija punkt 4, a wnioski przez Ciebie na jego podstawie wysuwane dla mnie absurdalne.

Powinno sie jeździć możliwe blisko prawej krawędzi jezdni, czyli gdy pasy są wyznaczone prawym pasem, a gdy nie są to jak najbliżej prawej ( czasem nie są wyznaczone, a jezdnia jest tak szeroka, że zmieszczą się 2 rzędy pojazdów) i to chyba jasne. Natomiast jesli prawy jest zajęty jedziesz środkowym itp. - miedzy innymi po to jest kilka pasów, żeby rozładować korki.
Oczywiście jeśli na prawym pasie są dziury, lub np. jestes w obcym miescie i nie znasz skrzyzowań itp. wygodniej jest jechać środkowym, i nikt Ci za to mandatu nie wlepi - co oczywiście nie znaczy, że powinno się naduzywac lewego - co niektórzy robią.
Mmeva

Postprzez zoltan » sobota 21 sierpnia 2004, 16:30

Mmeva napisał(a):Oczywiście jeśli na prawym pasie są dziury

I właśnie dlatego często jeżdżę lewym pasem - większość ulic, które znam ma na prawym dziury albo co najmniej spore koleiny :/
zoltan

Postprzez kopan » sobota 21 sierpnia 2004, 19:18

Rzeczywiście :lol: Mmewa masz rację :wink: blisko prawej krawędzi jezdni jeśli pasy są wyznaczone - no tak !!!! należy posówać kółkiem lewym przy prawej krawędzi swojego pasa , aha zapomniałbym prawym pasem przy samiutkim krawężniku z otarciem bokiem gumy o krawężnik ideał twojej interpretacji przy wyznaczonych pasach ruchu 8) .

Ja tam posówam środkiem pasa jak są wyznaczone na zakrętach zbliżam się do prawej lub lewej lini w zależności od zwrotu łuku.
Wybacz nie zamienię autka na tramwaj na jednej malowanej lub betonowej szynie przy prawym kółku. :arrow: :?: :twisted:
Ostatnio zmieniony sobota 21 sierpnia 2004, 19:24 przez kopan, łącznie zmieniany 1 raz
kopan

Postprzez zoltan » sobota 21 sierpnia 2004, 19:23

Heh, wybacz, ale dyskusja z tobą nie ma sensu. Jeździj tak jak jeździsz, tylko sie nie dziw, jak ludzie będą na ciebie trąbić, albo policjant zapragnie pouczyć.
zoltan

Postprzez kopan » sobota 21 sierpnia 2004, 19:36

Zdziwił byś się ilu policjantów już pouczyłem. I wybiłem im z głowy głupoty w interpretacji przepisów.
Jeśli ministerstwo od przepisów ruchu chciało by byśmy jeździli prawym pasem to by to napisało prosto z mostu jeździjcie prawym pasem.
Tylko po co budować np pięć pasów w jednym kierunku jak należało by jeździć prawym - paranoja cztery pasy do wyprzedzania ????? wg twojej interpretacji tak :roll: ???
kopan

Postprzez zoltan » sobota 21 sierpnia 2004, 19:47

kopan napisał(a):Zdziwił byś się ilu policjantów już pouczyłem. I wybiłem im z głowy głupoty w interpretacji przepisów.

Taa, policjanci u nas nie są zbyt inteligentni...
Taki dowcip mi się przypomniał:
-dlaczego radiowozy tak szybko jeżdżą?
-żeby policjanci nie zapomnieli gdzie i po co jadą.

Jeśli ministerstwo od przepisów ruchu chciało by byśmy jeździli prawym pasem to by to napisało prosto z mostu jeździjcie prawym pasem.

To jest napisane, tylko nieco mądrzejszym językiem, niż ten który przytoczyłeś? Ile klas podstawówki skończyłeś, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem?

Tylko po co budować np pięć pasów w jednym kierunku jak należało by jeździć prawym - paranoja cztery pasy do wyprzedzania ?????

Po to, żeby rozładować korki, które na wielu ulicach by powstawały, gdyby był tylko 1 pas. Aż tak mało czasu za kierownicą spędzasz, że trudno się domyslić?

EOD, głupiego nie da się przegadać(bez urazy, to tylko moje prywatne zdanie).
zoltan

Postprzez ella » sobota 21 sierpnia 2004, 19:59

Wydaje mi się, że to już wszystko co mogłoby być powiedzane w tym temacie. Ciąg dalszy na czacie, PW, gg gdzie kto woli. Każdy ma swoje racje i nie będziemy siebie nawzajem przekonywać. W ostateczności można udać się do Ministerstwa Infrastruktury :wink:
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze